Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da koruma alanındaki araziler bakın nasıl pazarlanıyor!

Karacabey’de kurulan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nden (TEKNOSAB) Mudanya’ya doğru uzanan hat boyunca, çok sayıda arazinin, Ketendere’de seneler evvel gündeme gelen Ro-Ro limanı projesinin hayata geçirileceği, bölgenin tamamının şehirleşeceği söylentisiyle satıldığını daha önce gündeme getirmiştik. Çayönü, Söğütpınar’ın gözde yerler arasında bulunduğuna, mahalle statüsüne kavuşan köylerde emlakçı enflasyonunun arttığına dikkat çekmiştik. TEKNOSAB’dan Ketendere’ye uzanan hattın yanı […]

Karacabey’de kurulan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nden (TEKNOSAB) Mudanya’ya doğru uzanan hat boyunca, çok sayıda arazinin, Ketendere’de seneler evvel gündeme gelen Ro-Ro limanı projesinin hayata geçirileceği, bölgenin tamamının şehirleşeceği söylentisiyle satıldığını daha önce gündeme getirmiştik.

Çayönü, Söğütpınar’ın gözde yerler arasında bulunduğuna, mahalle statüsüne kavuşan köylerde emlakçı enflasyonunun arttığına dikkat çekmiştik.

TEKNOSAB’dan Ketendere’ye uzanan hattın yanı sıra yine son dönemde TEKNOSAB’a sınır, bitişik diye satılan arazilerle ilgili ilanların sayısının çoğaldığını da öğrendik.

Milyonlarca liraya pazarlanan yerler sanki sanayi imarlıymış gibi satışa sunuluyor.

Hâlbuki neredeyse tamamı Ramsar koruma alanında bulunuyor.

Yani üzerlerinde çivi bile çakılamıyor.

Ancak birilerinin kurduğu düzen sahiden ilginç.

Buralar kesin imara açılacak söylentisi yayılıyor.

TEKNOSAB ile birleşecek deniliyor.

Ardından bazı emlakçılar devreye sokuluyor.

Aslında spekülasyon ile satış yapanların çoğunun köklü bir sektör geçmişi bulunmuyor.

Anlık vurgun ile birkaç satışın ardından kayıplara karışılıyor.

Mevcut durumla ilgili hukuki süreç işliyor.

Ramsar koruma alanındaki yerlerin TEKNOSAB adıyla satışa sunulmasına ilişkin suç duyurularında bulunulduğunu hatırlatalım.

Karacabey’de organize sanayi bölgesi yakınında yer alma planı olanları da uyarmış olalım.

KAPALI ÇARŞI’DAKİ O TABELALAR KALKACAK

‘Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’ ile bölge farklı bir kimliğe büründürülürken Kapalı Çarşı’nın da doğal dokusunun korunması noktasında hassasiyet arttı.

Çarşıdaki tabela kirliliğini önlemek için daha önce karar alınmıştı.

Ancak bazı firmaların karara karşın farklı renkli tabelaları iş yerlerine asması tepki topladı.

Kapalı Çarşı’yı bu renkli tabelalar ile donatmak nasıl bir zevksizliktir anlamış değiliz.

Edindiğim bilgiye göre Büyükşehir Belediyesi yetkilileri iş yerlerine renkli tabelaları sökmeleri için tebligat yolladı.

Firmalar tabelaları kaldırmazsa Büyükşehir ekipleri tarafından sökülecek.

İlgililere cezai işlem de uygulanacak.

Tarihî dokunun korunması doğrultusunda ortaya konulan iradeyi önemsiyoruz.

Bu hususta gösterilen duyarlılığı da kıymetli buluyoruz.

KURŞUNLU, OSMANGAZİ’YE BAĞLANMALI MI?

2009-2014, 2014-2019 Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın, geçtiğimiz cumartesi bu köşede yayınlanan Kurşunlu’yla ilgili yazımın ardından bir açıklama gönderdi.

Aydın, “Son aylarda Kurşunlu’nun yatırım ve hizmet eksikliği sıkça gündeme gelmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde Osmangazi Belediye Meclisi gündemine imzalı dilekçelerle gelen Kurşunlu’nun Osmangazi Belediye Başkanlığı’na bağlanma isteği yeniden ele alınmalıdır. Gemlik Belediye Başkanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yetki ve sorumluluk tartışmasının sona erdirilmesi de mali, teknik ve personel açısından güçlü olan Osmangazi Belediye Başkanlığı’nın bölgeyi sahiplenmesi ile son bulacaktır” dedi.

Şöyle devam etti:

“Mahalle sakinlerinin, muhtarlığın, yazlık ikamet edenlerin ortak görüş ve önerileri ile kesin karar verilmelidir. Daha çeşitli ve kaliteli hizmet ya da mevcut belediye faaliyetlerinin kalite ve imkanlarının artırılması Kurşunlu sahilini cazibe merkezi hâline getirecektir. 12 km’lik sahil boyunca bisiklet yolları, çöken bölümlerin yapımı, deniz kirliliği ile mücadele bölge halkının acil isteklerini oluşturmakta olup, yapılacak modern bir marina Kurşunlu’ya ayrı bir değer katacaktır.

Tek derdi Kumla olanlar Aydın’ın Kurşunlu’nun Osmangazi’ye bağlanması önerisine itiraz eder mi?

Siyaseten evet, ederler de yurttaşın düşüncesi önemli değil mi?

Bölge halkının Osmangazi’ye bağlanma talebi irdelenmeli.

Kurşunlu’yu senelerdir hizmetten yoksun bırakan zihniyet de kendini gözden geçirmeli.