Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin; Bayburtlu ve Gümüşhaneli muhtarlar, dernek başkanları, meclis üyeleri ve gazetecilerle çeşitli programlara katılmak amacıyla düzenlediği 3 günlük mini gezide Bayburt’tan sonraki durağımız dağların avucundaki şehir Gümüşhane’ydi.
Birazdan Gümüşhane izlenimlerimi paylaşacağım.
İlk olarak ise size ziyaretimizin öncesinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın kayda değer bulduğum bir tespitini aktaracağım.
Aktaş, yolculuğumuz esnasında “100 kişiye sorsak 70, 80’i Bursa’nın birinci problemi ulaşım diyor. Bence Bursa’nın birinci problemi Bursalılık. Şehri içselleştirememişiz. Bursalı olmayı kabul etmek lazım” dedi.
Sılayırahim tartışmasız önemli.
Bursalılık üst kimliği yeterli düzeyde benimsenmeli…
Harşit Çayı’nın sahilinde yüksek tepelerin dar eteklerinde uzanan köklü geçmişe sahip Gümüşhane şehri dağların ortasındaki vadide kurulu.
Bayburt’a göre daha sıkışık bir alanda olmasına karşın yapılaşma nispeten düzenli ve sıralı, yeni inşaatların çirkinliği ise sadece Gümüşhane’ye özgü değil Türkiye’nin genel bir sorunu.
Bayburt açıkçası daha ferahtı.
Gümüşhane ise insanın âdeta üzerine gelen tepelerle sarılı.
Yeni alanlar yaratmanın önündeki en büyük engel yer sıkıntısı.
Bayburt’ta akşam üşürken Gümüşhane’de hava gece de bunaltıcıydı.
Kış Bayburt’ta çetin geçiyor.
Zigana’yı kendine kalkan yapan Gümüşhane; Doğu Anadolu Bölgesi’nin soğuklarına karşı kendini koruyor.
Gümüşhane’de rakım daha düşük.
Kışın da yazın da sıcaklık Bayburt’tan yaklaşık 8 derece yüksek.
Dolayısıyla daha fazla yeşil örtüye sahip.
Gümüşhane’nin ekonomisi Bayburt’a nazaran iyi.
Nüfusu toplamda yaklaşık 150 bin kişi.
Farklılıkların ardından benzerliklere geçelim.
Her iki kentte de turizm neredeyse yok.
Ekonomi tamamen madenciliğe yüklenmiş.
Sanayi gelişmemiş.
Tarımsal üretim, hayvancılık yetersiz.
Alkollü mekan, gece hayatı bulunmuyor.
Sosyal hareketlilik zayıf.
Gençler şehirde durmak istemiyor.
Yeni dairelerin fiyatı Bayburt’taki gibi Gümüşhane’de de 1 milyon liradan başlıyor…
TURİZMDE LOBİ ETKİSİ
Trabzon’un lobisinin güçlü olduğu biliniyor.
Bilhassa Arap turistlerin sadece Trabzon’a götürüldüğü, Bayburt ve Gümüşhane’nin es geçildiği kaydediliyor.
Konuştuğumuz Gümüşhanelilerin aktardığına göre Trabzon’a çok yakın olmalarına karşın turizm pastasından hak ettikleri payı alamamaları idarecilerin ilgisizliği ve yetersizliğinden de kaynaklanıyor.
İlahiyat kökenli yöneticilerin turizm bilgisi sorgulanıyor.
Gümüşhane’de çok sayıda kilise de yer alıyor.
Gerekli tanıtım yapılırsa yerli ve yabancı turist çekebilecek eşsiz doğal güzelliklere sahip olsa da halk bunların değerlendirilmemesinden yakınıyor.
GÜMÜŞHANE’YE DAİR 5 NOT
2- Yanlış yere planlanan Gümüşhane Devlet Hastanesi kaydığı için uzun süre açılamamıştı. Heyelan riskini ortadan kaldırmak amacıyla bir hastane parası daha harcanmış. Faaliyete geçen hastanede riskin ortadan kalktığı söylense de aksini savunan Gümüşhaneliler de var.
3- Gümüşhane’de su çok kireçli olduğu için çeşmeden içilemiyor. Yakında hizmete girecek barajın su sorununu ortadan kaldırması ümit ediliyor.
4- Gümüşhane de Bayburt gibi mutlaka görülmeli. Anadolu’nun doğallığı ve saflığında bir süre vakit geçirilmeli. Gelmişken pestil ve kömenin de tadına bakmak ihmal edilmemeli. Eşsiz sarkıt ve dikitlere ev sahipliği yapan Karaca Mağarası’nı görmeden dönülmemeli.
5- Esnafı ziyaret ederken nereden geldiniz dediklerinde Bursa yanıtını verince Gümüşhanelilerin, Başkan Alinur Aktaş da geldi mi sorusuyla karşılaşınca şaşırdık. Başkan Aktaş, Bayburt’ta olduğu gibi Gümüşhane’de de çok yakından tanınıyormuş. Esnaf halkla iç içe çok doğal biri diyerek Başkan Aktaş’tan övgüyle söz ediyor. Hatta bir esnaf sosyal medyada takip ettiği tek siyasetçinin Aktaş olduğunu dile getirdi. Tüm gönderilerini beğendiğini de tek tek gösterdi.
DİPNOT: Bayburt ve Gümüşhane ziyaretimiz boyunca bizimle yakından ilgilenen, koordinasyon yeteneği ile kusursuz bir 3 gün geçirmemizi sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi Medya Sorumlusu Bahar Özgün’e, Bayburt ve Gümüşhane’nin misafirperver güzel insanlarına teşekkür ediyoruz.