Bir yanda enerji maliyetlerindeki aşırı yükseliş…
Diğer tarafta iklim krizinin had safhaya ulaşması…
Karbon emisyonunun azaltılarak ekonomik yükün hafifletilmesinin önemi katlandı.
İçinde bulunduğumuz süreç, çatışma ortamı; yenilenebilir enerji yatırımlarının gerekliliğini çok yönlü bir noktaya taşıdı.
Bu çerçevede fosil yakıtların terk edilmesi bağlamında belediyelerin dönüşümü de hızlandı.
Nilüfer Belediyesi Enerji Yönetim Birimi de büyük bir dönüşüme imza atmaya başladı
Peki, şu ana kadar neler yapıldı?
Beşevler Cimnastik Salonu’na kurulan 32 kWp kapasiteli güneş enerji santrali ile yıllık 25,43 MWh üretim gerçekleştirildi. Bu üretim ile 15.258 kg karbondioksit salınımı engellendi.
Örnek projelerden Kent Bostanları’nda 8 kWp kapasiteli güneş enerji santrali ile yıllık 6 MWh üretim sağlandı. Bu üretim ile 3.600 kg karbondioksit salınımı önlendi.
Hayata geçirilecek çalışmalara değinmek gerekirse…
Şüphesiz ki en önemlisi Güngören GES projesi.
Güngören mahallesi 101 ada 1131 parsele kurulması planlanan 1 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali’nin 25.01.2021 tarihinde Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapıldı.
İller Bankası Genel Müdürlüğü Proje Dairesi Başkanlığı’na kredi talebinde bulunuldu ve projeye inceleme sonucunda kredi tahsis edildi.
Bu kurulumdan yıllık 1.500.000 kWh üretim bekleniyor.
900.000 kg karbondioksit salınımının önlenmesi hedefleniyor.
12 HİZMET BİNASININ ÇATISI GES İLE DONATILACAK
Halk Evi Binası, İbrahim Yazıcı Stadyumu, Alaaddinbey Ek Hizmet Binası, Üçevler Spor Tesisi, Konak Kız Öğrenci Yurdu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Eyüp Kutlucan Sağlık Ocağı, Altınşehir Gençlik Merkezi, İlçe Afet Sivil Savunma, Yüzüncüyıl Spor ve Gençlik Merkezi, Barış Gençlik Merkezi ve Spor Salonu, Konak Kültür Evi…
Nilüfer Belediyesi’nin 12 hizmet binasının çatılarına kurulacak toplamda yaklaşık 1 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali projeleri için geçtiğimiz ay İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü’ne fizibilite raporu hazırlanması talebinde bulunuldu.
UEDAŞ’a çağrı mektubu aşaması tamamlandı, Bağlantı Anlaşması süreci devam ediyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ÖNCÜ KENT
Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini ithal ettiğini aklımıza getirirsek yenilenebilir enerji yatırımları kadar enerjinin verimli kullanılmasının da elzem olduğunu ifade edebiliriz.
Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi tarafından 2020 yılı içinde; enerji yönetimi uygulamalarının düzenlenmesi, valiliğe bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin kurum bütçesi üzerindeki yükünün azaltılması, çevrenin korunması için enerji kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla yayınlanan yönerge kapsamında Nilüfer Belediyesi uhdesinde 2014 yılından beri faaliyet gösteren Enerji Bürosu, Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi’nin onayı ile pilot olarak seçilmişti.
Bu kapsamda “Belediye Enerji Yönetim Birimi Yönergesi” hazırlandı.
Yönergeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından 27.10.2020 tarihinde uygunluk görüşü verildi.
2.12.2020 tarihli, 428 sayılı meclis kararı ile de “Nilüfer Belediyesi Enerji Yönetim Birimi Yönergesi” yürürlüğe girdi.
Nilüfer’in şansı şüphesiz ki bünyesinde önemli bir enerji uzmanını barındırması.
Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Remzi Çınar’dan söz ediyoruz…
Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı sürecinden beri çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Çınar, Nilüfer’in yenilenebilir enerji dönüşümünde öncü belediyelerden biri olması için yoğun uğraş veriyor.
Başkan Turgay Erdem’in ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde enerji verimliliği anlamında da örnek çalışmalara imza atılan Nilüfer’in marka kent kimliğini pekiştirecek adımlarda Çınar’ın imzası bulunuyor.
Türkiye’nin en büyük dışa bağımlılık kalemi enerji meselesini çözmesi gerekiyor.
Ulusal ya da yerel fark etmez, bu doğrultuda atılan her adım takdiri hak ediyor.