Olay Gazetesi Bursa

Şehir Hastanesi’nin ilk hastası ben oldum!

“Orda bir hastane var uzakta / Gitmesek de görmesek de / O hastane bizim hastanemizdir” diyorduk Bursa basını olarak… İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Madem öyle gelin böyle” dedi ve dün yerel basına Bursa’nın sağlık üssü olarak tanımlanan Doğanköy’deki Şehir Hastanesi’ni hem anlattı hem gezdirdi. Önümüzdeki Salı gününden itibaren hasta kabulüne başlayacak olan bin 355 yataklı ve 6 […]

“Orda bir hastane var uzakta / Gitmesek de görmesek de / O hastane bizim hastanemizdir” diyorduk Bursa basını olarak…

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Madem öyle gelin böyle” dedi ve dün yerel basına Bursa’nın sağlık üssü olarak tanımlanan Doğanköy’deki Şehir Hastanesi’ni hem anlattı hem gezdirdi.

Önümüzdeki Salı gününden itibaren hasta kabulüne başlayacak olan bin 355 yataklı ve 6 ayrı hastanedenoluşan bu dev sağlık kompleksiyle ilgili izlenimlerime gelince…

* Büyüklüğü, mimarisi ve teknolojisiyle görkemli bir proje… Tabii hastaneyi hastane yapan doktor kadrosudur! Hasta, konfordan önce şifa verecek doktor arıyor. İl Sağlık Müdürü Akan, bu konuda da iddialı. Alanında tanınmış uzman isimlerle çalışacaklarını söyledi.

* Şehre uzak mı? Söylenildiği gibi ulaşım zor mu? Biz sabah, Çekirge’deki İl Sağlık Müdürlüğü önünden minibüsle 20 dakikada ulaştık. Dönüşte de Ahmet Emin Yılmaz abimizin aracıyla öğle vakti çevre yolundan Gürsu’daki medya binamıza 30 dakikada geldik. Bütün mesele Çevre Yolu’na çıkabilmek! Özel aracı olanlar için sorun yok ama aracı olmayanlar o hattaki belediye otobüslerinin çalışma saatleri ve güzergahlarını ezberleyene kadar sıkıntı çekebilir. Bursaray şart!

* Hastaneden çok AVM havası vardı katlarında… Özel hastaneleri aratmayan görüntüsü vatandaşı tedavi ücreti konusunda ürkütebilir… Özcan Bey, “Tedirginliğe hiç gerek yok. Gittikleri normal kamu hastanelerinden bir farkı olmayacak Şehir Hastanesi’nde” dedi.

* Peki şehir içindeki kamu hastaneleri ne olacak? Hepsi kapanacak mı? Bu sorumuza daDr. Akan, “Mevcut hastanelerimizi revizyondan geçirip fiziki açıdan uygun olanlarda sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz. Bizim zaten her ilçemize tam donanımlı bir hastane projemiz de var. Şehir Hastanesi ilçelerimizdeki hastanelere çatı görevi yapacak” yorumunda bulundu.

* Koca hastane, gez gez bitmiyordu. İl Sağlık Müdürü Özcan Bey’e kalsa akşama kadar gurur ve heyecanla gezdirir. Dizlerime ağrı girince, sağ olsun hemen bir elektrikli hasta taşıma arabası tahsis etti bana. Süper konforluydu. Bıraksalar Bursa’ya onunla dönebilirdim. Biraz da özenen meslektaşlarım binsin diye, morg bölümüne gelince indim arabadan…

* Belli ki yer seçiminde yalnız Bursa değil hizmet vereceği çevre il ve ilçeler de düşünülmüş. Dediydi dersiniz, 15-20 yıl sonra bu Şehir Hastanesi de şehrin içinde kalacak! Çevresindeki yeşilliklerin betona dönmesi yakındır! Planlı dönse bari!

* Ben olsam adını Şehir Hastanesi değil Acıadem Hastanesi koyardım! Daha çok müşteri pardon hasta çekerdi!

Son söz;

Bursamıza hayırlı uğurlu olsun…

Gelen sağlık bulsun…

Rabbim ne düşürsün ne de yokluğunu aratmasın…

 

Hasta eden sorular

 

Sağlık Bakanlığı, Şehir Hastanesi’ni anahtar teslim veren firmaya 25 yıl kira ödeyecek, 25 yılın sonunda hastanenin sahibi olacakmış. Aylık kirası ne olacak? TL bazında mı yoksa dolarla mı ödenecek kiralar? Kamu hastanesi bu kirayı nasıl çıkaracak?

* Özel hastaneler, bu şehir hastaneleri konusunda ne düşünüyorlar? Sağlık hizmeti kalitesinde devletle rekabet etmekten çekiniyorlar mı? Yoksa şehir dışındaki o hastaneye kimse gitmez kapatılan bazı kamu hastanelerinin hastalarını da biz kaparız diye seviniyorlar mı?

* Kamu yerine özel hastaneler şehir dışına çıkarılsaydı, daha şahane olmaz mıydı?

* Koca hastanede bir saç ekim ünitesi niye yok?

 

Biri planladı, biri yaptı, biri satıyor

 

Yıldırım Belediyesi’nin Mevlana ve Ulus mahallelerindeki kentsel dönüşümü tamamlanmış konutların anahtar teslim töreniyle ilgili haberi okuyunca,Özgen Keskin’in başkanlığı dönemine gittim bir an…

6 mahalleyi kapsayan Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük dönüşüm olacağını söyleyen Özgen Bey’e, “Mevlana dönerse, bütün Bursa döner” esprisiyle takılırdım köşemden…

Fakat siyasi ömrü, bu projeyi tamamlamaya yetmedi. Yerine gelen İsmail Hakkı Edebali de devam ettirdi dönüşüm projelerini…

Enerjisini, bütçesini en çok bu projeye harcamasına rağmen o da dönüşümün meyvelerini alamadan gitti.

Yeni Başkan Oktay Yılmaz şimdi o kentsel dönüşümde belediyeye kalan konutları satabilmenin derdinde…

Hepsini satsa bile, kentsel dönüşüm projelerinin belediye bütçesine açtığı yarayı kapatmaya yetmiyor ne yazık ki!