Soru 1:
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığını ilk turda nasıl kazandı?
Tahminim:
Çok uzun uzun tahliller, siyasi, sosyal analizler yapılabilir. Onlarca neden gösterilebilir… Fakat bence Tayyip Bey’in ilk turda seçilmesinde yapılan duaların etkisi büyüktü…
Temmuz ayı başında yaz tatili için kıştan rezervasyon yapanlar, erken seçim kararı alındığı ilk günden beri “Allah’ım ne olur kim kazanırsa kazansın yeter ki ilk turda bitsin cumhurbaşkanlığı seçimi, tatil planlarımız suya düşmesin” diye dua ediyordu.
Soru 2:
AK Parti Bursa’da neden yine 11 vekilde kaldı?
Tahminim:
Partisinin milletvekili aday listelerini pek beğenmeyenler, partiden siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda bir karşılık göremeyen AK Partililer, kısa mesaj niyetine, cumhurbaşkanlığında Tayyip Bey’e, milletvekilliğinde de MHP’ye oyunu vermiş olabilir.
Soru 3 :
CHP Bursa’da neden yine 5 vekilde kaldı?
Tahminim:
Muharrem İnce ile Bursa’da tarihinin en kalabalık mitingini gerçekleştirince coşmuştu CHP’liler. En az 9 vekil çıkaracaklarına dair gazetecilerle iddiaya girenler bile oldu. Sandıklar açılınca görüldü ki, bazı CHP’liler milletvekilliğinde de çok ince baraj hesapları yapmışlar!
Soru 4 :
İYİ Parti oyları nereden aldı?
Tahminim:
Beklentilerin aksine en az oy MHP’den gitmiş İYİ Parti’ye… Diğer partilerdeki DYP-DP ve ANAP’lılardan daha çok oy almışa benziyor. Birazını da bu seçimde ilk kez oy kullanan seçmenlerden almış görünüyor.
Soru 5:
MHP’nin seçim başarısındaki en büyük etken nedir?
Tahminim:
HDP’yi barajı aştırmak için yapılan gizli oy paslaşmaları, pazarlıkları, karşı merkez sağda da milliyetçi tepki oluşturdu. Bu tepki de MHP’ye oy olarak döndü… Anketçilerin ve medyanın partiye yönelik olumsuz yorumlarının ve Bahçeli’nin kader kurbanlarına yönelik genel af çıkartma sözünün de etkisi büyük…
Vekillik muradına erenler
AK Parti Milletvekili Mustafa Esgin:
Partisinin kuruluşundan beri var. İl yönetimine gir dediler, girdi. Milletvekilliğine aday adayı ol dediler oldu. Belediye başkanlığına aday ol dediler oldu. Sonuç ne olursa olsun, partisine küsmedi, davasından kaçmadı.
Sonunda vekillik muradına erdi. Seçilmesine partili partisiz herkes sevindi. Hastaları biraz üzülmüş olabilir!
CHP Milletvekili Yüksel Özkan:
Bir önceki genel seçimde, kendisine adaylık teklifi götüren siyasi partilerden, “seçilebilir sıra garantisi” istemişti. Garantiyi alamayınca mesleğine geri döndü. Bu seçimde CHP Bursa 2.Bölge 2. sıra garantisini aldı ve yeni atandığı başhekimlik görevinden istifayı bastı. Vekilliği kaptı.
İYİ Parti Milletvekili İsmail Tatlıoğlu:
AK Parti’nin kuruluşunda yer almış, seçim yaşamadan kopmuştu. Daha sonra DYP’den büyükşehir belediye başkan adayı, MHP’den milletvekili adayı oldu. Kazanamadı. Üniversitesinde mutlu, uzaktan da olsa siyasetten hala umutluydu. Şans İYİ Parti ile güldü yüzüne.
MHP Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu:
Bursa 2. Bölge 1.sıraya koyduğu kontenjan adaydı. Asker kökenli olduğunu, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bir dönem danışmanlığını yaptığını ve partide Genel Sekreter İsmet Büyükataman’ın yardımcısı konumunda bulunduğunu öğrendik… Memleketi Çorum’da 2, Ankara’da da 1 defa girdiği seçimde kazanamayan Vahapoğlu’na, sonunda Bursa uğurlu geldi!
Hani koalisyonlar bitmişti?
Sandıktan çıkan tabloya bakınca, AK Parti’nin TBMM’de de iktidar olabilmesi için ittifak ortağı MHP’nin desteği şart görünüyor.
Çünkü kanun çıkarması için ittifak ortağının oylarına da ihtiyacı var.
E hani yeni hükümet sistemi koalisyon krizlerini ortadan kaldıracaktı?
Ya yarın öbürgün Devlet Bey, AK Parti’yle ters düşüp, Meclis çalışmalarını kitlerse?
Yine “Buyrun erken seçime derse!”
Der mi der!
Temel
SP’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu’nun oy kullandığı sandıktan bile partisine sadece iki oy çıkmış…
Biri kendisinin, diğeri de eşinin!
Aklıma o bildik Temel fıkrası geldi…
İdam sehpasında sormuşlar Temel’e:
– Son sözün nedir?
Temel bükmüş boynunu:
-Ha bu da bana ders olsun!