Engellilerin hangi statüden (SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığı) emekli olacakları son 2520 gün ödenen primlere göre belirlenir. Son 2520 günde üç statüden prim ödenmiş ise en çok prim ödenen statüye göre emeklilik koşullarını tamamladıklarında emekli olurlar. Son 2520 günde iki statüden prim ödenmişse 1261 gün hangi statüden fazla primi varsa o statüden emeklilik şartlarını tamamladıklarında emekli olurlar.
SSK’lı olarak çalışan bir sigortalı %40 ve üzerinde engeli var ise yaş şartına tabi olmadan işe başlama tarihi ve engel derecesine göre sigortalılık süresi ve prim günlerini tamamladıklarında emekli olurlar. Emekli olabilmeleri için %40 ve üzerinde engeli olanlar, hastaneden alınmış rapor ile emekli olamazlar. Rapor ile ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracaat ederek VERGİ İNDİRİM BELGESİ alarak engelli statüsünde emekli olabilirler.
Vergi İndirimi Nasıl Alınır Hangi Belgeler İstenir;
-Kendisi özürlü olanlar için;
-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (16/07/2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)
-Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya eşi özürlü olanlar için;
Yukarıda sayılan belgelere ek olarak özürlü kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve sağlık karnesinin fotokopisi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracaat etmeleri gerekir.
Not: Vergi indirimi belgesini sadece aktif çalışma yaşamı içinde olan engelliler alabilir. (özel sektörde çalışan engelliler, 657’ye tabi hemşire, öğretmen gibi kamu çalışanları vb gibi.) İsteğe bağlı sigorta yatıranlar vergi indirimi belgesi alamaz…
SSK’ya Tabi Olarak Çalışan Engellilerin Emeklilik Tablosu
Hizmet Yılı Ne Anlama Gelir: Hizmet yılı ilk sigortalılık tarihinden bugüne kadar geçen sürenin hesaplamasıdır.
BAĞ-KURLULARDA ENGELLİ EMEKLİLİĞİ;
Kendi adına işyeri olan yada şirket ortağı olan Bağ-Kur’lular 5510 sayılı yasanın 28 inci maddesi ve Çalışma ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit işlemleri Yönetmeliğinin 16 ıncı maddesi gereğince Bağlı Bulunduğu il yada ilçe Sosyal Güvenlik Kurumunun sevk edeceği hastaneden alacağı %40 ve üzerinde Çalışma ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranını aldığında aşağıdaki tabloya göre yaş şartı aranmaksızın emekli olabilirler.
Bağ-Kur’lu Engellilerin Emeklilik Tablosu;
· Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün sigortalılık süresi
· Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün sigortalılık süresi
· Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER BOŞYERE İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMEYİN
Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşları yurtdışında geçen sürelerini borçlanarak bu süreler için primlerini istedikleri zaman ödeyebiliyorlar. Bunun yerine Türkiye’de ikametgahı olmadan yurtdışında isteğe bağlı prim ödeyenlerin, ödedikleri primler emeklilikleri geldiklerinde prim günü olarak sayılmıyor. İşin kötü tarafı 10 yıl içinde müracaatta bulunup parasını geri almayanlar ödedikleri paraları da alamıyor. Boş yere ödedikleri primleri alanlar ise ödedikleri paraları güncel tutarlar üzerinden alamıyor.