Avatar
Özgür Erdursun
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Gurbetçiler yalan haberlerle aldatılıyor

Son günlerde yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz, bazı TV’lerde Sosyal Güvenlik ve Emeklilik konularında bilgi veren kişilerin Yurtdışı Borçlanmanın kalkacağı konusunda bilgiler verdiği haberleri geliyor. Bizlere de konunun doğru olup olmadığı yönünde sorular yönlendiriliyor. Yıllardır OLAY TV’deki programlarımızda yurtdışı borçlanması ve emekliliğini anlatmaktayız, bu konularda sözde bilgi aktaran kişilere itibar edilmemelidir. 3201 sayılı Kanun 1985 yılından bugüne kadar değişikliklere uğrasa da borçlanmanın kalkacağı yönünde herhangi bir çalışma yoktur. Kaldı ki 2014/27 sayılı genelge ile vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlanmıştır.
 

KIDEM TAZMİNATINDA FAZLA MESAİ VE PRİMLER
 

Fazla mesai ücretleri kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmalı mı?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanında düzenli olarak sağlanan para ve parayla ölçülebilen menfaatlerin brüt tutarları (yol parası verilmesi veya servis sağlanması, yemek parası veya yemek verilmesi vb.) dikkate alınmaktadır. Fazla çalışma ücretleri kıdem tazminatı hesaplamalarına dahil edilmemektedir.

Çalışanlara servis sağlanması, işyerinde düzenli olarak yemek verilmesi benzeri uygulamalarda, kişi başına düşen menfaat tutarı kıdem tazminatı hesaplamalarında dikkate alınmaktadır. Fazla mesai ücreti değişken bir ödeme niteliğinde olduğundan dolayı kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz. Bununla ilgili Yargıtay kararı mevcuttur.

 

Primler kıdem tazminatı hesabına dahil midir?

İşçinin, yaptığı iş karşılığı aldığı temel bir ücreti bulunmaktadır. Uygulamada maaş olarak adlandırılan bu tutarın yanında işçi başkaca ödemeler de alır. Bu kimi zaman fazla çalışma ücreti ya da genel tatil ücreti olurken, kimi zaman da ikramiye ya da yemek yardımı olarak karşımıza çıkar. İşte bu ödemelerden birisi de primdir. Peki primler, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalı mıdır?

Primler, kıdem tazminatının hesabına dahil edilmelidir. Yıl içinde farklı dönemlerde çalışana ödenen primlerin kıdem tazminatına nasıl bir hesaplama yapılarak dahil edilecek; işçiye son bir yıl içinde ödenen prim tutarları toplamı bulunmalı, bu rakam önce 365’e bölünerek bir günlük karşılığı hesaplanmalı ve sonra 30 ile çarpılarak bir aya düşen karşılığı elde edilmelidir. Bir aylık normal çalışma karşılığı elde edeceği brüt tutara sosyal yardımlar ve prim dahil edilerek her bir yıl için elde edeceği kıdem tazminatı tutarı hesaplanmalıdır. Burada dikkat edilecek diğer bir husus ise toplam brüt tutarın kıdem tazminatı tavan ücretini geçse dahi kıdem tazminatı tavan ücretine göre kıdem tazminatı ödenmelidir. 01.01.2017-30.06.2017 tarihleri arası kıdem tazminatı tavan ücreti 4.426,16 TL’dir. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X