Olay Gazetesi Bursa

Evlenen kadının kıdem tazminatı tartışması

Son günlerde kıdem tazminatı konusu gündemden düşmüyor. Kıdem tazminatı konusunda her geçen gün farklı haberler yapılmakta, kıdem tazminatı hakkını kaybedeceğini düşünen çalışanlar endişeli bir bekleyiş içindeler. Kıdem tazminatı aslında mevcut haline bir iki ekleme yapılarak çalışanlar açısından daha fazla güvence altına alınabilir. Mevcut kıdem tazminatında olan fakat yeni hazırlanacak kıdem tazminatı fonu uygulamasında olmayan en […]

Son günlerde kıdem tazminatı konusu gündemden düşmüyor. Kıdem tazminatı konusunda her geçen gün farklı haberler yapılmakta, kıdem tazminatı hakkını kaybedeceğini düşünen çalışanlar endişeli bir bekleyiş içindeler. Kıdem tazminatı aslında mevcut haline bir iki ekleme yapılarak çalışanlar açısından daha fazla güvence altına alınabilir. Mevcut kıdem tazminatında olan fakat yeni hazırlanacak kıdem tazminatı fonu uygulamasında olmayan en önemli tazminat hakkı kaybı evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanların evlilik tarihinden sonra 1 yıllık süre içinde kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde hak ettikleri kıdem tazminatının olmamasıdır. Henüz kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda bir değişiklik yok, yani şimdilik evlenen kadın 1 yıllık süre içinde kendi isteğiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatını alabilir. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın çalışan ihbar tazminatını alamaz. Ayrıca bu uygulama sadece kadınlar içindir. Evlilik nedeniyle erkeklerin kıdem tazminatı hakkı yoktur. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadının 1 yılın üzerine çalışması olması şartıyla kıdem tazminatı hemen ödenmek zorundadır. Kıdem Tazminatının fona devredilmesi yasalaşırsa evlilik nedeniyle işten ayrılan kadınların bu hakları ellerinden alınacak ve kendilerine bu durumda kıdem tazminatı verilmeyecektir. Kanunlarda değişiklik yapılırken vatandaşlara ballı börek gibi anlatılan sözde yeni haklar çoğu zaman hak kayıplarına neden olmaktadır. Kıdem tazminatında eksiklikleri gideriyoruz diyerek vatandaşın haklarının elinden alınmaması için öncelikle vatandaşların haklarını bilmesi gerekir ki bu haklarını kaybetmemeleri için mücadele verebilsinler. Ben halkın sosyal güvenlik uzmanı olarak görevimi yapıyorum ve bu konuda objektif bakış açısıyla kadınların kıdem tazminatında fon uygulamasıyla zararlı çıkacaklarını söylüyorum.

 

SORU: Özgür bey 01.04.1993 SSK başlangıcı olan 04.05.1964 doğumlu bir bayanım toplam 785 gün SSK primim var ben ne zaman emekli olabilirim. Aysel TUZCU

CEVAP: Aysel Hanım, işe başlama tarihine göre kanunlar size 49 yaş ve 5600 günle emeklilik hakkı veriyor. Normalde sizin prim gününüz 2 yıl önce 5600 güne ulaşmış olsaydı siz şimdi 2 yıllık emekli olacaktınız. Sizin prim gününüz eksik olduğu için 2 seçeneğiniz var birincisi 58 yaşında 3600 günle emekli olmak ikincisi ise 5600 güne ulaşmak. 5600 günle yaklaşık 13 yıl prim ödemeniz gerekir ve 64 yaşında emekli olabilirsiniz. Sizin için en uygun emeklilik 3600 güne ulaşarak emekli olmak. 3600 günle emekli olmak için de 7 yıl 9 ay 15 gün prim eksiğinizi tamamlamanız gerekir.

 

BİLGİ: İşsizlik ödeneğinden (halk arasında işsizlik maaşı) yararlanmak isteyen çalışanın kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalması gerekir fakat ”gazeteci’‘ kendi istek ve arzusu ile işsiz kalsa da İşsizlik ödeneği alır.