Avatar
Özgür Erdursun
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Esnafa işsizlik maaşı

Ülkemizde sigortalı olarak çalışanlar 17 yıl önce rahmetli Bülent Ecevit döneminde çıkan yasayla birlikte,  kendi arzu ve isteği dışında işsiz kaldıklarında son 3 yıllık sürede en az 600 prim gün sayısı ve son 120 günün eksiksiz olması koşuluyla en az 6 ay en fazla 10 ay süreyle asgari ücretin brüt rakamının en az %40 en fazlada %80’i oranında işsizlik maaşı alabiliyorlar.

2017 Temmuz ayında başlayacak Ahilik Sandığı uygulaması ile yaklaşık 2 milyon Bağ- Kurlu içinde yeni bir dönem başlıyor.  (Tarım Bağ-Kurlular, isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler ile muhtarlar hariç) bütün Bağ-Kurlular kapsamda Ahilik Sandığı’na her ay Asgari ücreti brüt tutarına göre 35,55 lira ödeme yapacak. Bağ-Kur’lu sigortalılar yüzde 2 ve devlet de yüzde 1 oranında ödeme yapacak. Asgari ücretten prim ödeyen esnaf aylık 35,55 lira yatıracak, devlet de 17,77 lira verecek.

Bağ-Kurlularda tıpkı çalışanlar gibi  son 4 aylık prime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancın yüzde 40’ı kadar işsizlik ödeneğinden yararlanacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için iflas istemiyle mahkemeye başvurulması veya iflas etmeksizin işyerinin kapatılması suretiyle sigortalılığı sona erenlerin, sigortalılığın sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde SGK’ya başvurmaları gerekecek. Başvuruda bulunanların, yeni bir iş aramaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları ve sandığa prim borçlarının bulunmaması şart. Bağ-Kurlulara ödenecek işsizlik maaşı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemeyecek. Mevcut asgari ücret olan 1.777,50 liraya göre, damga vergisi kesilmiş olarak işsizlik maaşı aylık en az 705,60 lira, en çok 1.411 lira olacak.

2017 Temmuz ayında Ahilik Sandığına ödeme yapmaya başlayacak Bağ-Kurlular işyerlerini kapattığında hemen işsizlik maaşı alamayacaklar. En az 24 ay yani 720 günlük prim ödemeleri gerekecek. Buna göre Bağ-Kurlular işsizlik maaşından en erken Temmuz 2019’da yararlanmaya başlayacak. Ödeneği almak için sandık sigortalılığının bitmesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmak gerekiyor. Son 3 yıl içinde;

– 720 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara 180 gün,

– 900 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara 240 gün,

– 1080 gün faaliyetini sürdüren ve sandığa prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile ödenek verilecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X