1-)İşsizlik maaşı nasıl hak edilir?
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu‘na göre;
İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş ise işsizlik maaşı hak eder.
2-)İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. Ancak işsizlik ödeneğinde tavan uygulaması var. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. Ayrıca işsizlik ödeneğinden damga vergisi kesintisi yapılıyor.
Asgari ücrete göre son 4 ay kesintisiz çalışan bir kişi işsiz kaldığında en az 711 TL işsizlik maaşı hak eder bu tutardan 5,5 TL damga vergisi kesilir işçiye aylık 705,41 TL işsizlik maaşı ödenir.
Çalışanın maaşı ne kadar olursa olsun 1.411 TL’den daha fazla işsizlik maaşı olmaz.
Aylık 5 Bin TL ile çalışan bir kişi de en fazla 1.411,21 TL işsizlik maaşı alır.
3-)İşsizlik maaşına başvuru süresi var mıdır?
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır..
4-)Son 120 gün kesintisiz çalışma şartı ne anlama gelir?
İşsizlik maaşı hesaplanırken işten ayrılma tarihinden itibaren son 4 ay yani 120 gün kesintisiz çalışma şartı aranır. Eğer son 4 ay kesintisiz çalıştıysanız işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız. Son 120 çalışmanın bazı istisnai durumları vardır. Bunlardan biri sağlık raporudur. Son 120 gün içerisinde raporlu geçirdiğiniz eksik günler varsa raporlu olduğunuz günler işsizlik maaşı almanız için engel olmaz bu durumda diğer şartlarınız da uyuyorsa işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.
5-)Son 3 yıldaki çalışma süreniz ne anlama gelir?
Son 3 yıldaki toplam pirim süreniz işsizlik maaşını kaç ay almaya hak kazandığınızda kullanılır. Bu süre
600 günden az ise işsizlik maaşı alamazsınız !
600 – 899 gün arasındaysa 6 Ay,
900 – 1079 gün arasındaysa 8 Ay,
1080 gün ise 10 ay işsizlik maaşı alırsınız
6-)Çalıştığı sürede işsizlik maaşından yararlanmayana ödeme yapılır mı?
İşsizlik maaşından yararlanmayan kişiye hiçbir şekilde kesintiler geri ödenmez.
7-)İşsizlik maaşı alan kişi yurtdışına çıkarsa işsizlik maaşı kesilir mi?
İŞKUR bu kapsamda yurtdışına çıkılması durumunu, çalışmaya hazır olmamak olarak değerlendiriyor. Bu nedenle de işsizlik maaşı almaktayken yurtdışına çıkanların maaşlarını kesiyor. Bu durum işsizler için sorun yaratabiliyor. Çünkü işsiz kalan kişi bilgi ve görgüsünü artırmak için, çoğu kez de dil öğrenmek için yurtdışına çıktığında işsizlik maaşını o süre içinde alamıyor. Bu nedenle de aslında istihdam edilebilirliğini artırmak için kendisine yatırım yapmak isteyen bir işsize ekonomik destek sağlanmamış oluyor. İŞKUR yurtdışına çıkış durumunda işsize verdiği maaşı durduruyor ve geri dönüşte tekrar bağlıyor.
İŞKUR işsizlik maaşı alacak olan işsizlere bir taahhütname imzalatıyor. Bu taahhütnamede yurtdışına çıkacak işçinin 15 gün içerisinde bu durumu İŞKUR’a bildireceğine dair madde var. Bir günlüğüne bile olsa yurtdışına çıkacak olan kişinin bu durumu İŞKUR’a bildirmesi gerekiyor. İŞKUR işsizin yurtdışında kalacağı sürede maaşını kesiyor.
😎 İşsizlik maaşı alan kişiye İŞKUR’un bulduğu işte çalışmaz ise maaşı kesilir mi?
İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişi, maaş aldığı dönem boyunca İŞKUR’un kendisine teklif ettiği, kendi mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına uyan, ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içindeki bir işi haklı neden olmaksızın reddederse aldığı maaş kesiliyor.
9-)İşsizlik maaşı kaç ay ödenir?
İşsizlik maaşı en az altı ay, en çok on ay ödenir.
600 – 899 gün arasındaysa 6 Ay
900 – 1079 gün arasındaysa 8 Ay
1080 gün ise 10 ay işsizlik maaşı alırsınız
10-) İŞKUR işsizlik maaşını geri ister mi?
İŞKUR bazı hallerde işsize verdiği maaşı kestiği gibi haksız ödeme alan işsize yaptığı ödemeyi de faiziyle geri alıyor. Örneğin işsizlik sigortasından maaş almaktayken çalışmaya başlayan bir kişi bu durumu 15 gün içerisinde İŞKUR’a bildirmezse haksız olarak aldığı maaşı İŞKUR yasal faiziyle geri alabilir. İşsizlik maaşı alan işsizlerin İŞKUR’a gerekli bildirimleri zamanında yapmaları gerekiyor.