Türkiye Futbol Federasyonu yönetiminin önemli isimlerinden Cengiz Zülfikaroğlu’yla, TFF’nin tıkır tıkır işleyen sistemini ve biraz da Bursaspor’u konuştuk.
Arnavutluk dönüşü Türkiye Futbol Federasyonu’nun tıkır tıkır işleyen organizasyonundan bahsetmiş, bu başarılı şemanın başta Bursaspor olmak üzere Süper Lig kulüplerimize de örnek olmasını temenni etmiştim… Tabii, bu bir ekip işi… Türkiye Futbol Federasyonu’nda da bu ekibi oluşturanların başında Cengiz Zülfikaroğlu geliyor… Sporun içinde yetişmiş, kulüpçülüğe, federasyonun yapısına çok hakim bir isim… TFF Başkanvekili, İcra Kurulu Üyesi, İdari İşlerden ve Organizasyonlardan, Sponsorluklardan ve Engelli Federasyonları’ndan sorumlu yönetim kurulu üyesi…
Sağolsun Mustafa beyin (Çağlar) vasıtasıyla tanıştığım Zülfikaroğlu’na, sistemi nasıl düzgün bir şekilde yürüttüklerini sordum, “Bu ekip işi olduğu kadar biraz da takip işidir… Türkiye Futbol Federasyonu yapısında herkesin görevi bellidir… Kimse bunu dışına çıkamaz. Herkes, üzerine düşeni en iyi şekilde yapmak zorundadır. Arkadaşlarımız da bunu eksiksik bir şekilde yerine getiriyorlar” yanıtını verdi…
“Peki, Süper Lig kulüplerinin çoğu bu sistemi niye uygulayamıyor” diye sordum Cengiz Zülfikaroğlu’na, “Bizim kulüplerimiz bakmayın bir çok ülkeye göre çok profesyenller. Ancak, bu iş ekip ve takip ister… Ekonomik olarak da desteklemek gerek. Zaman içerisinde kulüplerimiz daha iyi noktalara gelecektir” şeklinde cevapladı…
Cengiz beyle Bursaspor’u da biraz konuştuk tabii; “Son yıllarda yaşadığı sıkıntıları şaşkınlıkla izliyorum. Şampiyon olmuş bir kulübümüz. Aynı zamanda çok güçlü bir şehrin kulübü. Fakat, ben bugünleri de atlatacağına inanıyorum. Bursaspor bizim için değerli. Her zaman başarılı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı….
***************************
Başkan Ali Ay’la, eleştiri aldığı “kongre tarihi” üzerine konuştuk
YÖNETİMİ OLMAYAN BİR KULÜBE GÜVENİRLER Mİ?
Bankalar Birliği’yle yapılan görüşmelerin neticelenmediğini ve bu süreci muhakkak beklemeleri gerektiğini kaydeden Bursaspor Başkanı, “Ben Mayıs ayında hesaplaşacağımızı her platformda söylüyorum zaten” dedi.
Bursaspor’u son iki sezonda olduğu gibi maalesef kritik bir süreç bekliyor… Milli ve seçim arası takıma, “İyi mi yoksa kötü mü geldi?” açıkcası çok net değilim… Bunu Alanya maçında göreceğiz… Yalnız, şu süreçte özellikle bazı yabancı oyuncuların lakayıt tavırları çok hoş değildi… Hele hele, bundan iki ay önce teknik heyete “Parayı sorun etmeyeceğiz” diye söz verip, şimdi sorun ediyorlarsa, bunu adına biraz “fırsatçılık” denir bizim buralarda…
Şu an bence Özlüce’deki personelden tutun da, şehirdeki en ufak Bursasporlu’ya kadar herkesin kalan 8 hafta dışında başka bir duruma odaklanmaması gerektiğini düşünüyorum…
HERŞEYİN BİR ZAMANI VAR
Tabii, Mali Genel Kurul’da ortamın gerilmesinin ana nedeni, bilançodan çok Başkan Ali Ay’ın, daha önce resmi siteden açıkladığı “Mayıs’ta genel kurul yapacağız” sözünü, salonda tarih olarak belirtmemesiydi…
Bunu kendisine ben de sordum, şunları söyledi: “Ben Mayıs ayında hesaplaşacağımızı her platformda söylüyorum. Yalnız insanların atladığı bir durum var… Maalesef bunu da ifade etmekte zorlanıyoruz, veya açık açık anlatamıyoruz… Biliyorsunuz; kulüplerin borçlarının yapılandırılmasıyla alakalı Bankalar Birliği’yle uzun süredir görüşmelerimiz devam ediyor. Muhtemelen de yerel seçimlerin ardından kesinleşecek… Ben şuan kongre tarihi açıklarsam, Bankalar Birliği veya Türkiye Futbol Federasyonu, başkanı ve yönetimi olmayan bir kulüple hangi şartlarda ya da kime güvenerek anlaşma imzalayacak. Herşeyin bir zamanı var. Bizim şu an sadece ve sadece kalan 8 haftaya ve bir an önce sıkıntılı süreçten çıkacak ortama ihtiyacımız var. Herkesin görüşüne saygı duyuyorum ama bazen çok ağır ithamlara maruz kalıyoruz üzülüyorum. Kim ister ki, bu durumda olalım. İnanın en çok ben etkileniyor ve üzülüyorum.”
YAPILANDIRMA RAKAMINI AŞAĞIYA ÇEKEBİLİRİZ
“Borç yapılandırması kesin olacak mı?” dedim Başkan Ay’a, “Kesin olacak, çünkü başka çıkış yolu yok… Biz mesela 300 küsür milyon liralık bir bilanço göndermiştik Bankalar Birliği’ne… Ancak, bu rakamın hepsini kullanmayacağız… 150 milyon liralık bir yapılandırma isteyebiliriz. Zaten devam ödemesi devam eden bir kredimiz var” dedi…
AÇIKLANAN RAKAMLARDA BİR YANLIŞLIK YOK
Mali Genel Kurul’da Denetleme Kurulu Başkanı Yalçın Cambaz’ın açıkladığı 491 milyon liralık borç ile Başkan Ali Ay’ın duyurduğu 441 milyon liralık borç arasındaki fark da insanların kafasında soru işareti bırakmıştı… Bu durumu da hem Ali Ay’a hem de Yalçın Cambaz’a sordum… İkisi de aynı şeyi söylediler, onların ağzından ben de sizlere ileteyim…
Başkan Ali Ay; “Yalçın beyin hazırladığı bilanço 30 Kasım itibariyle… Biz ise Mart yani içinde bulunduğumuz ayı da hesaplayarak güncel borcu belirledik… 30 Kasım ile Mart arasında tabii ki de fark olacak…. Yalnız bu bile farklı yönlere çekildi. Ayrıca şunu da belirteyim, 441 milyon liralık borç Mayıs ayında 60 milyon lira daha düşecek.”
Yalçın Cambaz: “Bizim hazırladığımız tablo 30 Kasım’a kadar olan… Yönetim doğal olarak güncel borcu açıkladı… Arada fark olması doğal.”
DEVAM ETME KARARI ALDIK
Kongre salonunda göreve devam etmeme yönünde mesajlar veren Yalçın beye, karar alıp, almadığını da sordum; “Arkadaşlarımızla görüştük, devam edeceğiz. En azından Mayıs ayında yapılması planlanan genel kurula kadar. Böylelikle kulübümüz denetimsiz kalmaz. Ayrıca, zaten kaotik bir ortamdayız bunu iyice kaosa sürüklemek de istemiyoruz” yanıtını verdi.
YABANCI KURALI NE OLACAK?
Kulüpler Birliği Vakfı’nın geçtiğimiz hafta yabancı futbolcu kuralıyla ilgili yaptığı toplantının ayrıntılarını da konuştuk Başkan Ay’la… “Bursaspor olarak biz, Trabzonspor ve Çaykur Rizespor 8 yabancı istedik” dedi ve şöyle devam etti: “Bazıları aynı kalması, bazıları da kademeli olarak düşürülmesi görüşünü sundu. Her kulüp kendi çıkarları doğrultusunda taleplerini ieltti fakat şunu gözardı etmemeliyiz; borçlar yapılandırıldığı takdirde artık hiçbir kulüp milyon Euro değerinde futbolcu alamayacak. Mesela, Bursaspor’un toplam bütçesi 60-70 milyon liraya düşecek. Bu kulübün toplam bütçesi… Takım için ayrılacak bir yüzde olacak bu rakamdan. Bütçeyi aştığın takdirde puan silme ve lisans çıkaramama gibi tehlikeler doğacak.”