Olay Gazetesi Bursa

Teknofest

İstanbul teknoloji fuarı bugün sona eriyor. Televizyon kanallarından izlediğimiz kadarıyla fuara ilgi bir hayli fazla.Özellikle gençler çok ilgili ki esas sevindirici tarafı burası. Bir yandan Milli Savunma sanayinde Türkiye’nin attığı muazzam adımlar sergilenmiş, diğer taraftan geleceğin   genç mucidleri yarış heyecanı içinde. Türkiye bu anlamda önemli bir ivme kazandı. Gayet sevindirici bir tablo. Nerede okudum veya […]

İstanbul teknoloji fuarı bugün sona eriyor. Televizyon kanallarından izlediğimiz kadarıyla fuara ilgi bir hayli fazla.Özellikle gençler çok ilgili ki esas sevindirici tarafı burası.

Bir yandan Milli Savunma sanayinde Türkiye’nin attığı muazzam adımlar sergilenmiş, diğer taraftan geleceğin   genç mucidleri yarış heyecanı içinde. Türkiye bu anlamda önemli bir ivme kazandı. Gayet sevindirici bir tablo.

Nerede okudum veya kimden dinledim bilmiyorum. Hikâye şöyle geçiyor: 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine Amerika tarafından atom bombası atıldı. Şehirler yerle bir oldu ve on binlerce insan öldü hepimiz biliyoruz. Sonra Japonlar, teknolojide dünyanın önde gelen ülkesi oldu. Önemli olan yaşananları geç nesillere aktarmaktı ve bunu yaptılar. Japonlar o gün bu gün her yıl bu acı olayı anarlar. Okul öğrencilerini buralara getirir gezdirirler başlarına gelen acı olayı anlatırlar. Sonra öğrencileri hızlı trenlere bindirip fabrikaları gezdirirler. Öğrencilere derler ki biz bu perişan durumdan çok çalışarak, üreterek bu yeni Japonya’yı yarattık.

Türkiye Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenilmesiyle yenik sayıldı. Sonra İstiklal savaşını verdi. Yanı Dünya Savaşı dört yılda bitti ama biz sekiz yıl savaştık. İstiklal Savaşından sonra Anadolu kurtarıldı. Yaşlı, dul ve yetimlerden oluşan on iki milyon nüfusla. Ne fabrika var, ne yol, ne araç, ne okul, ne öğretmen.

Bizim hikâyemiz de böyle  başlıyor. Sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Cumhuriyet kuruluyor.  Demir yolu yapımından, fabrika kuruluşlarına ,eğitimden tarımına kadar birçok alanda yol kat ediliyor. Diğer taraftan uzun süren savaşların yaraları sarılıyor. Hiç de kolay değil, ama başarıldı.

Bizim, nesillere anlatacak dünümüz vardı, artık bu günümüz ve yarınlarımız da var. Yaşlı, dul ve yetimlerden oluşan on iki milyon nüfusumuz bugün 83 milyon. Ülkenin her tarafı modern yollarla, tünellerle,köprülerle, hızlı tren ağıyla, havaalanları, fabrikalar, okullarla donatıldı. Yerli milli otomobili çıkarıyoruz. Savunma sanayinde yerlilik ve millilik oranı yüzde yetmişin üstüne çıktı. Fert başına düşen milli gelir on bin dolar, yıllık ihracat 210 milyarın üzerinde.