Öyle anlaşılıyor ki, su meselesi Bursa kamuoyunu meşgul etmeye devam edecek.
Konu sadece su faturaları değil elbette.
Bursa’daki su kaynaklarının miktarı, kaynak suların şirketlere kiralanması ve BUSKİ yatırımlarıyla ilgili de, muhalefetin iddiaları var.
Geçen hafta meslektaşım Namık Göz ile özel bir yayında, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a su meselesiyle ilgili merak edilen ne varsa sorduk.
Gazetecilik deyimiyle ‘kontra sorularla’, su konusunu tüm yönleriyle masaya yatırdık.
Programın videosunu olay.com.tr’den de izleyebilirsiniz.
İşte sorularımız ve Aktaş’ın yanıtları:
“BURSA SU ZENGİNİ BİR ŞEHİR DEĞİL”
Bursa, su zengini bir şehir mi?
Ne Bursa, ne Türkiye, ne de dünya su zengini değil. Evliya Çelebi, 1600’lü yıllarda, ‘Velhasıl Bursa sudan ibaret’ demiş ama o dönemde Bursa’nın nüfusu 30 bindi, bugün 3 milyon. Nüfus 100 kat artmış ve kaynaklarımız da azalmış. Bugün 3 milyon nüfusu, 18 OSB’si, tarımsal faaliyetleriyle Bursa’nın suyu sınırsız değildir. Ayrıca son yüzyılın en kurak 5., son 35 yılın da en kurak yılını yaşıyoruz. Pandemide yüzde 20 daha fazla su kullandık. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 35 civarında. Tüm bunlara rağmen, yaptığımız hamlelerle Bursa’nın 2050 yılına kadar içme suyunu garanti altına alıyoruz.”
“BURSA’DA SU PAHALI DEĞİL AKSİNE HESAPLI”
Vatandaşın cebinden alınan her para onu rahatsız eder. Ancak içilebilir suyu temin etmenin de bir maliyeti var. Göreve geldiğimiz Kasım 2017’de suyun tonu 3,10 liraydı ve 10 tona kadar birinci kademe olarak tarifelendiriliyordu. Biz birinci kademeyi 12 tona çıkardık. Ayrıca her yıl TEFE ve TÜFE’ye göre zam yapmamız gerekirdi. Bu da 3 yılda yüzde 36 zam demekti. Ancak biz 3 kez suya indirim yaparak, zamların önüne geçtik. Göreve geldiğimizde bir ton su 3,10 liraydı, bugün 3,89 lira. Bu da 3 yılda yüzde 26 zam demek. 3 yılda elektriğe yüzde 100, işçilik ücretine yüzde 65’in üzerinde zam gelmesine rağmen, TEFE ve TÜFE artışlarını uygulamadık. Ayrıca 30 büyükşehir belediyesi arasında 13. sıradayız. Rakamlar ortada.
“KATI ATIK BEDELİ TAHSİL ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ”
Bazı belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık bedellerini yasal olarak toplamak zorunda olduğunu söylüyor. Büyükşehir Belediyesi, yasal zorunluluğa uymuyor mu?
30 büyükşehir belediyesinden sadece 7’si katı atık bedeli topluyor. İlgili yönetmelik devamlı uzatılmış, süreç ne olur bilemeyiz. Ancak 21 büyükşehir belediyesi uygulamıyor. Yani bu konuda tekdüzelik yok. Bazıları diyorlar ki, katı atık bedeli hakkımız. İstanbul’un Küçükçekmece veya Fatih Belediyesi’nin hakkı yok mu? Trabzon’un, Gaziantep’in, Kayseri’nin ilçelerinin hakkı yok mu? Bu nedenle kimse bana zorunluluktan bahsetmesin.
“MUHALEFETİN EYLEMLERİ ÖNCESİNDE DE ÇALIŞMA YAPIYORDUK”
Uzun zamandan beri su faturaları konuşuluyor. Bu konuda bir rahatsızlık var ve biz de 3 yıldır su faturalarını indirmek için çalışma yapıyoruz. Bursa’da su fiyatları söylendiği gibi artmadı. Bursa’daki su fiyatları İstanbul ve Ankara’dan pahalı değil. Muhalefetin eylemleri olmasaydı da bir çalışma yapıyorduk zaten.
“İLÇE BELEDİYELERİNE ÖDEME YAPMADIĞIMIZ DOĞRU DEĞİL”
Bazı ilçe belediye başkanları ve muhalefet temsilcileri, BUSKİ’nin zaten katı atık bedellerini ödemediğini iddia ediyor. Doğru mu?
Ben göreve geldiğimde ilçe belediyelerinin 120 milyon lira alacağı vardı. Borcu 55 milyon liraya kadar düşürdük. Bu konuyu en fazla Mudanya Belediyesi dile getiriyor ama Mudanya Belediyesi’ne hiç borcumuz yok. Sadece bizi şikayet ettikleri Sayıştay 1 milyon 200 bin liralık borcu Mudanya Belediyesi’ne her ay 100 bin liralık taksitlerle ödememize karar verdi. Yoksa tüm borcu öderdik. 10 ilçe belediyesine ise hiç borcumuz yok. En fazla borç Osmangazi Belediyesi’ne var. Mustafa Dündar’a teşekkür ederim. Mudanya Belediyesi dışında ilçe belediyelerinin rahatsızlığı yok. Zaten 55 milyon liralık borcu da aralık sonuna kadar sıfırlarız.
“KAYNAK SUYU ŞİRKETLERE 6 KAT PAHALIYA SATIYORUZ”
Bakın Bursa’nın 2019’daki içme suyu kullanımı 195 milyon metreküp idi. Şirketlerin kullandığı kaynak su miktarının oranı ne biliyor musunuz? Sadece yüzde 2,5. Olay bu kadar basit. Ayrıca içme suyunun tonunu vatandaşa 3,89 liradan satarken, şirketlere 6 kat pahalıya satıyoruz. Bir de Bursa’nın içme suyu havzası başka yerde, kaynak su havzası başka bir bölgede. Bursa’nın içme suyunun temin edildiği havzanın tek bir noktasına halel gelmesine izin vermeyiz. Bu iddialar algı oluşturma çabalarından başka bir şey değil.”
“BUSKİ’DEN ASLA BÜYÜKŞEHİR’E KAYNAK AKTARILMIYOR”
“BUSKİ gelirlerinin Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıldığı iddialarına ne diyorsunuz?
Ben göreve geldiğim günden bu yana BUSKİ’nin tek kuruş geliri, asla Büyükşehir Belediyesine aktarılmadı. Aksine Büyükşehir Belediyesi’nden BUSKİ’nin yatırımları için kaynak aktarıyoruz.