Olay Gazetesi Bursa

Söz sırası Taşyakan’da: “İmar Kanunu’na aykırı bir metrekare inşaat yapmadık”

“Büyükşehir Belediyesi, Central Balat’taki usulsüzlüğün peşini bırakmıyor” başlıklı dünkü yazımın ardından Taşyakan İnşaat sahiplerinden Fatih Taşyakan ve Alpaslan  Taşyakan kardeşler, gazetede konuğum oldular. Bugün söz  sırası Taşyakan’da. *** Fatih Taşyakan öncelikle bir sitemde bulundu: “Biz bu projeye 110 milyon dolar harcadık ancak bu kadar yüksek bir bütçeyi harcamamıza rağmen, projemizin kıymeti bilinmedi.” Nitekim Taşyakan kardeşler, […]

“Büyükşehir Belediyesi, Central Balat’taki usulsüzlüğün peşini bırakmıyor” başlıklı dünkü yazımın ardından Taşyakan İnşaat sahiplerinden Fatih Taşyakan ve Alpaslan  Taşyakan kardeşler, gazetede konuğum oldular.

Bugün söz  sırası Taşyakan’da.

***

Fatih Taşyakan öncelikle bir sitemde bulundu:

“Biz bu projeye 110 milyon dolar harcadık ancak bu kadar yüksek bir bütçeyi harcamamıza rağmen, projemizin kıymeti bilinmedi.”

Nitekim Taşyakan kardeşler, Balat Central ile ilgili iddiaları haksız buluyor.

***

Konuklarıma önce neden 42 katlı Bursa’nın en yüksek binasını inşa ettiklerini sordum.

Şunları söyledi Alpaslan Taşyakan:

“Oradaki arsamızın inşaat alanı 27 dönüm. Yola çekme mesafesinden dolayı inşaat alanı 14 dönüme dönüşüyor. Biz bu 14 dönümlük arsamıza 10’ar katlı 10 blok  yapabilir, böylece inşaatlarımız göze batmayabilirdi. Ancak bu kez bitişik nizam bloklar nedeniyle beton kütlelerle dolu  kötü yapılar ortaya çıkacaktı. Biz, yüksek katlı ayrık nizam şeklinde bloklar inşa etmeyi tercih ettik.”

Yüksek katlı binalarla ilgili olumsuz algıya da anlam veremediğini söyleyen Alpaslan Taşyakan, “Ulucami’nin yanına yüksek katlı bina kötü olur. Ama bu durum, kentin her yerine yüksek katlı bina olmayacak anlamına gelmiyor. Bizim projemizde evet 42 katlı bir gökdelen var ama 17 dönümlük yeşil ve açık otopark alanı yarattık. Eğer 10’ar katlı 10 blok yapsaydık, bu kadar büyük  yeşil alan olmayacaktı.”

***

Gelelim 25 bin metrekarelik imara aykırı yapı inşa edildiği iddiasına.

Zaten Taşyakan kardeşler, en çok bu iddiaya itiraz ettiler.

“40 yıllık inşaat firmasıyız. Bugüne kadar hiç yanlış iş yapmadık. Bu projede de tek metrekare imara aykırı inşaat yapmadık” diyen Alpaslan Taşyakan şöyle devam etti:

“İnşaat başladıktan sonra Nilüfer Belediyesi’nden 8, Büyükşehir Belediyesi’nden 12, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da 8 teknik personel inşaatımızda incelemelerde bulundu. Ellerinde lazermetrelerle kolonlara kadar ölçümler yaptılar. Tek bir hata tespit edemediler.”

Peki Büyükşehir Belediyesi Encümeni, neden 5 milyonu aşkın ceza kesti?

Bu sorunun yanıtını da Av. Fatih Taşyakan verdi:

“Bu ceza İmar Kanunu’na aykırı yapı nedeniyle değil, meslek odalarının imar planlarına ilişkin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararına rağmen,  inşaatı devam ettirdiğimiz için kesilen bir cezadır. Zaten Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı da mahkemeye sunduğu ifadesinde bunu itiraf etti. Ancak Büyükşehir Belediyesi, bize en üst miktardan ceza kesmek  için, ‘imara aykırı yapı’ diyerek ceza verdi. Biz zaten bu cezayı mahkemeye taşıdık. Yerel mahkeme bize kesilen cezanın 3 milyonluk  kısmını iptal ederken, 2 milyonluk kısmını da cezaya geç itiraz ettiğimiz için kabul etti. Ancak biz 2 milyonluk cezayı da üst mahkemeye taşıdık ve sonucu bekliyoruz.”

Fatih Taşyakan şunu da ekledi:

“Mahkeme, planların yürütmesini durdurdu. O dönemde sadece biz değil Nilüfer’de 0,50 emsal uygulamasından yararlanan 300’ü aşkın proje etkilendi bu karardan. Ancak  bizim ruhsatımız iptal edilmedi. Ruhsatımız iptal edilmediği için inşaatımıza devam ettik. Burada hiçbir usulsüzlük söz konusu değil.”

***

Alpaslan Taşyakan, 8 kez plan değişikliği yapılmasının nedenini, işlerini çok sıkı takip etmekle açıklayarak, “Biz son olarak 4 bin 200 metrekare yeşil alanı bağışlayarak, ruhsatımızı yeniledik. Biz, belediyenin verdiği ruhsata göre inşaat yaptık. Hâlâ da aynı noktadayız.”

***

Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin inşaatta imzası olan mimar ve mühendislere kestiği cezalar ve meslek odalarına üyeleriyle ilgili işlem yapılması talebini de sordum Fatih Taşyakan’a.

Taşyakan, şu bilgileri verdi:

“Hiçbir mimar ve mühendis ruhsata aykırı bir iş yapamaz. Bizim projemizde çalışan mimar ve mühendisler de ruhsata uygun işler yaptılar. Teknik personel, kendilerine kesilen cezanın iptal edilmesi için açtıkları davayı kazandılar.  Dolayısıyla meslek odalarının söz konusu üyelerle ilgili işlem yapma gerekçesi de ortadan kalktı.”

***

Alpaslan Taşyakan, son olarak pişmanlığı da dile getirdi:

“Projemiz 420’si konut olmak üzere 500 üniteden oluşuyor. Çok sayıda konut sahibine tapularını dağıttık. İnsanlar taşınmaya başladılar. Ancak Central Balat’ın bize maliyeti çok yüksek oldu. O,50 emsal uygulamasından yararlanıp, inşaatımızı 2 emsalla inşa ettik. Böylece 149 metre yüksekliğinde blok ortaya çıktı. Ancak bu çok büyük bir maliyet. 1,5 emsalle inşaat yapsaydık, bizim için daha iyi olurdu. Yani 0,50 emsal bizim lehimize olmadı.

***

Evet dün Bursa’nın en çok tartışılan projelerinden biriyle ilgili gelişmeyi paylaştım.

Bugünse iddiaların muhatabı Taşyakan İnşaat’ın ortakları Alpaslan ve Fatih Taşyakan kardeşlerin yanıtlarına yer verdim.

Takdir, sizin.