Olay Gazetesi Bursa

Sağlıkta yeni dönem başlıyor

Yeni Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’la birlikte, sağlıkta çok başlılığa son verilerek, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlükleri lağvedilmiş, sağlık hizmetleri de tek çatı altında toplanmıştı. Yani geçmişte olduğu gibi tüm yetkiler il sağlık müdürlüklerine geçti yeniden. Yeni dönemde Bursa’nın sağlıktaki patronu değişmemiş, Dr. Özcan Akan koltuğunu korumuştu. Akan, görevini tazeledikten sonra, Bursa’da […]

Yeni Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’la birlikte, sağlıkta çok başlılığa son verilerek, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlükleri lağvedilmiş, sağlık hizmetleri de tek çatı altında toplanmıştı.

Yani geçmişte olduğu gibi tüm yetkiler il sağlık müdürlüklerine geçti yeniden.

Yeni dönemde Bursa’nın sağlıktaki patronu değişmemiş, Dr. Özcan Akan koltuğunu korumuştu.

Akan, görevini tazeledikten sonra, Bursa’da yepyeni bir dönemi başlatmak için kolları sıvadı.

Dün İl Sağlık Müdürlüğü’nde biraraya geldiğimiz Akan ile yeni dönemde aldığı kararları konuştuk.

Bursa’daki sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması anlamına gelen yeni dönem sağlık emekçisinden, yöneticisine, hastalardan, sağlık bürokratına  varıncaya kadar herkesi ilgilendiriyor.

Peki neler değişecek?

Özetlemek gerekirse…

Klinik hizmetlerinin kalitesini arttırmak için denetim komisyonları kuruluyor ve MR, tomografi gibi işlemler mercek altına alınıyor, hastane yöneticilerinin odaları sorumluluk alanlarına taşınıyor, ilçe hastanelerinin yöneticilerinin ikamet yerlerinin görev bölgelerinde olmaları isteniyor, aile hekimlerinin sayısı arttırılıyor, yeni yoğun bakım yatakları geliyor, yoğun bakımlardaki gereksiz yatışların önüne geçecek sistemler kuruluyor.

Tüm bunları detaylı olarak paylaşayım…

 

SAYILARI ARTACAK AİLE HEKİMLERİ DAHA KALİTELİ HİZMET SUNACAK

 

-Aile hekimliği daha kurumsal hale dönüştürülecek ve vatandaşı bilinçlendirmeye, sağlığını korumaya dönük programlara ağırlık verilecek. Hareketli yaşam ve tarama hizmetlerinin sayısı arttırılacak. Bunun için de aile hekimi sayısının arttırılması planlanıyor. Mevcut durumda 3 bin 500 hastaya bir aile hekimi düşerken, yeni dönemde 3 bin hastaya bir hekimin bakması planlanıyor.

 

-Sağlıklı Hayat Merkezlerinin sayısı ve kalitesi arttırılacak. Halen 8 adet olan Sağlıklı Hayat Merkezlerinin sayısı 14’e çıkarılacak. Böylelikle diabet, obezite, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla daha etkin mücadele edilecek. Kanserle etkin mücadele programları uygulanacak. Uyuşturucu ile daha iyi mücadele edilmesi için yeni programlar uygulanacak.

-Mobil sağlık hizmetlerinin sayısı ve kalitesi arttırılacak. Bunun için mobil sağlık hizmeti araçlarının ve personellerin sayısı arttırılacak.

 

ULUSLARARASI SEVİYEDE YENİ SAĞLIK MERKEZLERİ AÇILACAK

 

-Sağlık Bakanlığı’na bağlı tek eğitim ve araştırma hastanesi olan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kalp ve Damar Bölümü hizmete açılıp, 6 milyonluk bölgeye hitap etmesi için en üst seviyede hizmet verecek . Yine bu hastane bünyesinde İnme Merkezi, bölgenin en büyük Yanık Merkezi, Reimplatasyon Merkezi, Paliyatif Bakım Merkezi ve kanser tedavisine yönelik birimler açılacak.

 

-Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi güçlendirilecek, AMATEM ve ÇAMATEM bu hastanenin çatısı altında toplanacak. Bu hastanenin koordinasyonunda, kentin değişik bölgelerinde psikososyal destek programları uygulayan merkezler kurulacak. Böylelikle ergen sağlığı ve uyuşturucudan korunmaya yönelik etkin bir strateji uygulanacak.

 

İLÇE HASTANELERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER GELİYOR, MERKEZİN YÜKÜ HAFİFLİYOR

 

-İnegöl, Gemlik ve Mustafakemalpaşa hastaneleri, güçlendirilmiş ilçe hastaneleri rolüne uygun olarak çalıştırılacak. Böylelikle ilçelerden merkeze gereksiz sevklerin önüne geçilecek ve merkezdeki yığılmaların önüne geçilecek. Ayrıca ilçe hastanelerinde görev yapan başhekim ve diğer yöneticilerin görev yerlerinde ikamet etmeleri tavsiye edildi.

 

-İlçe hastanelerinde ilçenin ihtiyacı kadar yoğun bakım, paliyatif bakım ve evde sağlık hizmetleri düzenlemesi yapılacak. Evde bakım hizmeti eksikliği giderilecek.

 

ACİL SEVK VE KOORDİNASYON TEK ELDEN YÜRÜTÜLECEK

 

Yeni sağlık sisteminin en büyük dezavantajı çok başlılıktı.

Çok başlılık sona erdi ve yetkiler tek elde toplandı. Bunun sahaya yansıması ise sevk ve koordinasyonda olacak. Yani acil sevk ve koordinasyon tek elden yürütülecek.

 

YOĞUN BAKIM YATAĞI ARTTIRILACAK GEREKSİZ YATIŞLARA SON VERİLECEK

 

-Özellikle kent merkezindeki en büyük sorunların başında yoğun bakım yatağı eksikliği. Bu sorunun nedenlerinden biri de gereksiz yatışlar. Yeni dönemde bu soruna da el atılıyor. Öncelikle yoğun bakım yatağı sayısı arttırılacak. Ayrıca gereksiz yatışları önlemek için denetimler arttırılacak ve gereksiz yoğun bakım yatışına taviz verilmeyecek.

 

HASTANELERDEKİ İŞLEMLER KOMİSYONLAR ELİYLE  MERCEK ALTINA  ALINACAK

 

Hastanelerdeki MR, tomografi gibi tüm görüntüleme işlemleri, kanser terapi, ortapedik ve plastik cerrahi gibi hizmetler, kurulacak komisyonlar eliyle denetlenecek. Böylelikle ilin nitelikli hizmetlerindeki planlaması, daha etkin şekilde sağlanacak.

 

HASTANE YÖNETİM KATLARI SADELEŞİYOR, YÖNETİCİLER SAHAYA İNDİRİLİYOR

 

Hastane yöneticilerinin daha etkin hizmet vermesi amacıyla, başhekim yardımcılarının, hastane müdür yardımcılarının ve başhemşire yadımcılarının odaları yönetim katlarında değil, sorumluluk alanlarında (acil servisler, poliklinikler ve klinikler) olacak.

 

AMAÇ 2023’TE SAĞLIK KENTİ OLMAK

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, tüm bu uygulamaları kararlılıkla hayata geçireceklerini belirterek, “Amacımız 6 milyon hinterlanda sahip olan Bursa’yı 2023’e kadar Türkiye’nin sağlık merkezi yapmak. Bu hedefe ulaşmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.