Rumeli kökenli iş insanları tarafından kurulan ve Balkanlara yönelik faaliyet gösteren en büyük sivil toplum kuruluşlarından RUMELİSİAD, bu dönem her alanda büyüdü. RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kumova, “Bu dönem aramıza yeni katılan üyelerimiz ile RUMELİSİAD sayısal olarak %15 büyürken, istihdam rakamları bakımından %22, ihracat rakamları bakımından %25 büyümüş olması RUMELİSİAD’ın ne kadar doğru bir yapılanma içinde olduğunun göstergesidir” dedi.
Çok sayıda önemli projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Kumova, “Bugüne kadar hem ülkemizde hem Balkanlarda ticaretten ekonomiye, genç işsizliğin önlenmesinden sosyal sorumluluk çalışmalarına ve tarihi değerlerin yenilenmesine kadar pek çok alanda önemli projeleri hayata geçirdik. 4 farklı Balkan ülkesinden gençleri de sürece dahil ettiğimiz, genç işsizliği önlemeye yönelik projemiz ile en iyi AB projesi ödülünü aldık” diye konuştu.
——————–
Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu RUMELİSİAD’ın genç Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kumova.
“BALKANLAR İLE TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDUK”
Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD), 2006 yılında Bursa’da kurulmuştur.
O günden bu yana adım adım büyüyen ve iş dünyasına ve topluma değer katan pek çok projeye imza atan RUMELİSİAD, bugün itibariyle 11 farklı Balkan ülkesinden 300’ün üzerinde üyesi, 43 farklı sektörde 50 binden fazla çalışanı, 38 farklı ülkede milyonlarca dolarlık yatırımı ve 160 farklı ülkeye yönelik 1,5 milyar doları aşan ticaret hacmi bulunan, Balkanlara yönelik faaliyet gösteren en önemli sivil toplum kuruluşudur. “Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye’deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak” vizyonu ile kurulan derneğimiz, o tarihten bu yana ülkemiz ve Balkanlar arasında adeta bir köprü vazifesi görmektedir.
Derneğimiz; sanayinin hemen her alanıyla ilgili, iş dünyası profesyonellerini ve yöneticilerini bünyesinde barındırmaktadır.
“AMACIMIZ YAŞADIĞIMIZ VE DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARA FAYDALI OLMAK”
RUMELİSİAD’ın hedefleri nelerdir?
Kökleri Balkanlara uzanan Bursalı sanayici ve iş dünyası temsilcileri olarak bizler, RUMELİSİAD aracılığıyla yaşadığımız topluma ve doğduğumuz topraklara faydalı çalışmalar üretmek, ülkeler arası ticari, ekonomik ve kültürel gelişime katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Diğer taraftan üyelerimizin kendi içindeki iletişimini güçlendirecek organizasyonlar düzenleyerek, üyelerimizin birbirleriyle olan ticaret hacminin genişletilmesine vesile olmak ana hedeflerimiz arasındadır. RUMELİSİAD olarak, Türkiye ve Balkanlar arasında değer yaratacak ortak çalışmalara imza atmayı sürdürerek, Rumeli kültürünü ve zenginliklerini en iyi şekilde geleceğe taşımayı hedefliyoruz.
“BU DÖNEM HER ALANDA BÜYÜDÜK”
Bizler, göreve geldiğimiz günden bu yana özellikle genç ve dinamik bir kadro ile başarılı çalışmalar yürütmeyi hedefledik. Pandemi etkisine rağmen bu dönemde dur durak bilmeden, RUMELİSİAD’ın vizyonuna ve misyonuna uygun önemli adımlar attığımızı düşünüyorum. Dernek olarak, ilk günden beri ortak fayda ve değer üretmeye odaklanmış durumdayız. Dönem başında gerçekleştirdiğimiz arama konferansımızdan çıkan sonuç raporuna göre yapmış olduğumuz 3 aylık ve yıllık planlamalarımız ile daha planlı ve kurumsal hareket etme imkanına eriştik. Hayata geçirdiğimiz projelerde farklı sektörlerin temsilcileri olarak tüm üyelerimizin, RUMELİSİAD çatısı altında daha çok ekonomi konuşabildiği ve karşılıklı fayda üretilebildiği bir ortamı hazırlamaya çalıştık. Üyeler arasındaki ticaret hacmini arttırma odaklı çalışmalara ağırlık verirken, diğer taraftan da farklı alanlardaki çalışma komiteleriyle daha fazla dernek üyesini aktif hale getirmeye çalışarak, tüm üyelerimizden aktif faydalanmayı hedefledik. Gençlik komitesi çalışmaları nezdinde RUMELİSİAD’ın geleceğini oluşturan 25-35 yaş grubundaki 22 üyemiz yan yana gelerek, Uludağ üniversitemizden 354 öğrenci arkadaşımızın katılım gösterdiği geniş çaplı eğitim projesini hayata geçirdik. Üye İlişkileri Çalışma Komitesi nezdinde işyeri ziyareti yapılmayan üyemiz kalmadı. Üye ilişkilerini geliştirmek için sektörel toplantıları, üye tanışma ve birliktelik yemeklerini düzenledik. RUMELİSİAD, TÜGİAD ve BUİKAD B2B iş imkanlarını geliştirme organizasyonunu hayata geçirdik. Bu dönem aramıza yeni katılan üyelerimiz ile RUMELİSİAD sayısal olarak %15 büyürken, istihdam rakamları bakımından %22, ihracat rakamları bakımından %25 büyümüş olması RUMELİSİAD’ın ne kadar doğru bir yapılanma içinde olduğunun göstergesidir. Sanayi Komitesi ve İnşaat Komitelerinin çalışma sonuçlarını Ankara’da ilgili bakanlıklara birinci ağızdan ilettik. Üyelerimizin yaşamış olduğu sıkıntıları bizzat iletebilmesi için BTSO Başkanımızı, BTB Başkanımızı, Bursa Milletvekillerimizi dernek merkezinde ağırladık. Ortak fayda üretmeye ve ticari iş birliklerini artırmaya yönelik sektörel birliktelik toplantıları düzenledik. Yurt DIŞI İlişkiler Komitemiz ile uluslararası alanda RUMELİSİAD dengi kuruluşlarla iletişime geçerek karşılıklı fayda üretme imkânı bulduk. Eğitim Komitemiz ile RUMELİSİAD Akademi kapsamında üyelerimizin mesleki ve kişisel gelişimine katkı koyan organizasyonlar yaptık. Dolayısıyla pandemi koşullarına rağmen RUMELİSİAD olarak gerek ülkemizde gerekse de Balkanlarda ticari, ekonomik ve sosyo-kültürel gelişime katkı sağlayacak, farkındalık oluşturacak önemli çalışmalar gerçekleştirmeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğimize inanıyorum.
“ONLARCA PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”
RUMELİSİAD olarak, bugüne kadar hem ülkemizde hem Balkanlarda ticaretten ekonomiye, genç işsizliğin önlenmesinden sosyal sorumluluk çalışmalarına ve tarihi değerlerin yenilenmesine kadar pek çok alanda önemli projeleri hayata geçirdik. Nitelikli işgücü için mesleki ve teknik eğitimde iş birliğinin önemine inanıyoruz. Bu kapsamda, 4 farklı Balkan ülkesinden gençleri de sürece dahil ettiğimiz, genç işsizliği önlemeye yönelik projemiz ile en iyi AB projesi ödülünü aldık. Ayrıca AIESEC ile uluslararası staj değişim programları konusunda iş birliği yaparak, Balkan ülkelerinden ve Türkiye’den gençlerin karşılıklı staj yapması noktasında köprü vazifesi üstleniyoruz. İlki 2012 yılında hayata geçirilen RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi ile Balkan ülkelerinden iş adamları ve kamu yöneticilerini Bursa’da ağırlayarak, ülkelerarası ticari ve ekonomik gelişimin artırılmasına önemli bir katkı sağladık.
Yine önemli projelerimizden bir tanesi olan RUMELİSİAD Turizm Zirvesi ile de Balkan ülkelerinden çok sayıda turizm acentesini Bursa’ya getirerek Bursa’ya potansiyel bir ekonomik kazanç oluşturduk. Pandemi öncesinde de bu zirvenin olumlu etkilerini gördük. Umuyorum ki pandemi sonrasında daha da fazla etkileri göreceğiz. RUMELİSİAD Akademi bünyesinde de bugüne kadar alanında uzman kişilerin katılımıyla, onlarca farklı eğitime ev sahipliği yaptık. KOSGEB’le yapılan sosyal sorumluluk çalışması çerçevesinde, 100’den fazla kişiye girişimcilik kursları verildi ve sertifika almaları sağlandı. Geçmiş yıllarda Atatürk’ün babasının doğduğu köy olan Makedonya Kocacık’ta yapılan RUMELİSİAD İlkokulu ve birçok projenin ardından, üyelerimizin öncülüğünde; Bulgaristan’da Kırcaali Bezirgân Cami, Eğridere Camileri yenilendi, Aydos’da bir cami yaptırıldı. Bulgaristan’da Hasköy Türk Tiyatrosu’nun araç gereç ihtiyaçları giderildi. Sırbistan Sancak bölgesinde Duşan Tomaseviç İlköğretim Okulu, ana okuluyla beraber komple onarılarak modern hale getirildi. Makedonya Kumanova’da kültür merkezi ve kız öğrenci yurdu yapıldı, bir de anaokulu tadilatı gerçekleştirildi. Bölgede ayrıca engellilere yönelik eğitim veren bir kurumun da ihtiyaçları giderildi.Yine Sırbistan’ın Bujanovac bölgesinde belediye binası baştan aşağı yenilendi. Aynı bölgede bulunan 700 öğrencinin eğitim gördüğü Muharrem Kadriu İlkokulu da tamamen restore edildi. Bunların yanında, Bursa’da çok sayıda okulun kütüphane ihtiyacı karşılandı ve karşılanmaya devam ediyor. Tüm bunların yanında, Bursa’da en önemli kalıcı eserlerimizden olan RUMELİSİAD Konağı, RUMELİSİAD Parkı ve RUMELİSİAD Spor Kompleksi tamamlandı. RUMELİSİAD Konağı, özel olarak yapılan çalışma ile Rumeli Sokağı adı verilen sokakta ve tamamen Rumeli kimliğine uygun olarak inşa edildi.
“MİNİA RUMELİ ÖRNEK OLDU”
Rumeli kültürünü yaşatmak ve kültürler arası gelişime katkıda bulunmak amacıyla Nilüfer Belediyesi ile iş birliği çerçevesinde Bursa’ya kazandırdığımız ve 7 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Rumeli Parkı ile Evi, açıldığı günden bu yana bölgeye önemli bir değer katmaktadır. Burası, Rumeli bölgesinin kültürel varlıklarını ve kültürel değerlerini Bursalılarla paylaşırken, gelecek kuşaklara da o kültürel varlıkları aktarma noktasında önemli bir işleve sahip. Bununla birlikte Rumeli bölgesiyle Bursa arasında da bir köprü oluşturuyor. Parkın içinde yer alan Minia Rumeli Projesi de parkın çekim merkezi haline gelmesine önemli bir katkı sağlıyor. RUMELİSİAD Parkı içinde, 2016 yılında hayata geçirmeye başladığımız ve her yıl yeni eserleri ekleyerek geliştirmeye çalıştığımız Minia-Rumeli projemize, pandemi koşullarına rağmen 3 yeni eseri daha eklemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yunanistan’daki Kavala Su Kemerleri, Bulgaristan Şumnu’daki tarihi Tombul Camii ve Yunanistan’daki Beyaz Kule eserlerinin 1/25 ölçeğinde küçültülmüş hali, RUMELİSİAD Parkı’ndaki yerlerini alarak, Minia-Rumeli Projemizi zenginleştirdi. Halihazırda Minia Rumeli projesindeki eserler şu şekilde: Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki ev, 3m Monoblok mermerden yapılmış olan Atatürk Büstü, Saraybosna’daki Başçarşı Su Sebilinin 1’e 1 örneği, Alaca Camii / Makedonya (iki kız kardeşin çeyizliklerini bağışlayarak yaptırdığı tarihi camii), Mostar Köprüsü, Tombul Camii, Kavala Su Kemerleri, Beyaz Kule aktif olarak parkta ziyarete açıldı. Bursa’yı ziyaret eden turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelen Minia Rumeli projesi artık Bursa’nın değerleri arasında yerini almaya başlamıştır. Diğer taraftan Minia-Rumeli projesinin diğer dernekler tarafından örnek alınarak kopya edilmesi, bizleri ayrıca mutlu etmektedir. RUMELİSİAD ailesi olarak bir taraftan Minia-Rumeli projesini geliştirmeye devam ederken, diğer taraftan da kopya edilmeye devam edecek projeler geliştirmeye devam edeceğiz.
“ÖDÜLLERE DOYDUK”
RUMELİSİAD Dünya çapında ödüller alan bir dernek. Kısaca bundan da söz eder misiniz?
RUMELİSİAD olarak, geçmişten bu yana ülkemiz ve toplumlararası gelişime katkı koyan çalışmalarımızla çeşitli ödüller elde ediyoruz. Kuşkusuz bunlar arasında dünya çapında prestiji bulunan ödüller de oldu. Örnek verecek olursak; Amerika’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli iş ödülleri arasında gösterilen Stevie International Business Awards’da, RUMELİSİAD olarak toplamda 3 madalya (2 altın ve 1 bronz madalya) kazanarak ülkemize çok önemli bir prestij kazandırdık.
Ödül töreninde, Rumeli tarihi ve kültürünü en güzel şekilde yansıtan, aynı zamanda RUMELİSİAD Genel Merkezi olarak da kullanılan ‘Rumeli Konağı ve Rumelisiad Parkı’ ile ‘Minia Rumeli’ projelerimizle kalıcı eserler konusunda altın madalya, RUMELİSİAD Akademi bünyesindeki sürdürülebilir eğitim çalışmalarımızdan dolayı altın madalya ve kâr amacı gütmeyen STK’lar dalında ise bronz madalya ödüllerine layık görüldük. Dolayısıyla RUMELİSİAD olarak, ülke ve toplum yararına gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalarla, ülkemizi gururlandırmaya devam ediyoruz.
“EĞİTİME DE KATKI YAPIYORUZ”
RUMELİSİAD olarak, nitelikli iş gücünün ülkemize ve Balkanlara kazandırılması noktasında da önemli adımlar atmaktayız. Bu kapsamda akademik üniversite personellerini de bünyemize dâhil ederek, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem veren Türkiye’nin, bu alandaki vizyoner yaklaşımını en iyi şekilde desteklemeye çalışıyoruz. Bu noktada, RUMELİSİAD Vakfı ile 106 öğrencimize burs imkânı sağlıyoruz. Bu sayıyı katlayarak artırma adına da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. 2 seneyi aşkın süredir, Hürriyet Meslek Anadolu Lisesi ve Görükle Meslek Anadolu Lisesi ile geniş çaplı bir proje için iş birliği halindeyiz. Meslek okullarımızın eğitim kalitesini artırmaya yönelik 20’nin üzerinde konu başlığımız bulunuyor. Ve komitelerimizin de katkılarıyla; kariyer haftaları, staj programları, fuar gezileri, işyeri gezileri, öğretmenlerimizin işyerlerinde eğitimi, robot yarışmalarına katılım organizasyonları, sosyal projeler, okulun genel eksikliklerinin giderilmesi gibi çeşitli alanlarda somut çalışmalar yürütüyoruz. Dolayısıyla RUMELİSİAD Vakfımız aracılığıyla, geleceğimiz olan gençlere katkı sağlayacak çalışmalar üzerine yoğunlaşmış durumdayız.
“ÜRETEREK BÜYÜYECEĞİZ”
Rumeli Girişim A.Ş ile güzel bir birlikteliğe imza attınız. Süreç ne durumda?
2017’de kurduğumuz RUMELİSİAD Girişim A.Ş. ile yerli ve milli teknoloji üretimine katkı sağlamayı amaçladık. Bu kapsamda, RUMELİSİAD Girişim A.Ş. bünyesinde, üretim alanındaki milli yetkinliğimizi artırma ve katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarma hedefiyle çalışmalar devam ediyor. Otomotivden yenilenebilir enerjiye kadar, geniş yelpazedeki pek çok alanda yüksek katma değer sağlama hedefiyle yola çıkan RUMELİSİAD Girişim A.Ş. Türkiye’nin 2023 hedefleriyle uyumlu şekilde, Ar-Ge çalışmaları ile know-how’ı bir araya getirerek, Türkiye’de önemli bir açığı kapatmayı hedefliyor. Sanayi kuruluşlarımızla ve üniversitelerimizle iş birliği içerisinde, ileri teknolojili ve katma değeri yüksek, stratejik öneme sahip ürünler ortaya çıkarma noktasında bugüne kadar önemli mesafeler edildiğini vurgulamak isterim. Bu noktada şirketimiz; yüksek teknoloji ihracat oranının artırılması, ithalatın ve cari açığın azaltılması, katma değeri yüksek üretim, stratejik ürün yatırımı, savunma sanayii desteği ve sektörel cazibenin korunması gibi stratejik konular üzerine yoğunlaşıyor. Dolayısıyla ‘üreterek büyüyecek’ Türkiye’nin geleceğine önemli katkılar sağlayacağına inandığımız RUMELİSİAD Girişim A.Ş. ile bizler, bu ülkenin üretim neferleri olarak taşın altına elimizi koymaya devam edeceğiz.
“PANDEMİDE SAĞLIK KURULUŞLARINA YARDIM ETTİK”
RUMELİSİAD olarak, öncelikle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı cansiperane görev yapan sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Kuşkusuz pandemiye karşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de topyekûn bir mücadele veriliyor. Salgınla mücadelede inançla, fedakârlık göstererek görevlerini yerine getiren sağlık personelimize destek olmak amacıyla, bizler de RUMELİSİAD olarak taşın altına elimizi koyduk. Bu kapsamda öncelikle Uludağ Üniversitesi’nin bir kısım acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başlatmış olduğumuz yardım kampanyasında, üyelerimizin desteğiyle 200 bin TL’lik bir bağış yaptık. Bu bağış ile sanayi tipi çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve otomatik ütüleme makinesi temin edildi. Entübe olmuş hastaların rahat nefes alabilmeleri için 26 adet plexiglastan koruma ünitesi yapılıp, Uludağ Üniversitesi’nin yoğun bakım bölümüne teslim edildi.
Yine çok sayıda numune alma kabini yapılarak ilgili kurumlara teslim edildi. Dezenfektan püskürtme makineleri de yine ilgili kurumlara teslim edildi. Ayrıca çok sayıda tulum ve maske de Çekirge Devlet Hastanesi’ne teslim edilerek kullanıma kazandırıldı. Üyelerimizin ürettiği 1000’den fazla siperlik sağlık çalışanlarına ulaştırıldı. Bu ülkenin vatandaşları olarak her birimiz karınca kararınca bu sorunun bir ucundan tutmaya çalışırsak, bu zor günleri ülke olarak çok daha kısa sürede ve daha az hasarla atlatabiliriz.