Olay Gazetesi Bursa

Piray Mimarlık’a mahkemeden tokat gibi karar!

Mahkeme koridorları, gazetecilere yabancı yerler değil. Bir bakıma, yargılanmak gazetecinin kaderinde var. Bugüne kadar, çok sayıda suç duyurusu ve tazminat davasıyla karşı karşıya kaldım. Ancak kamu çıkarı gözeten bağımsız hakimler görevde olduğu için, davaların hepsini kazandım, suç duyurularının da tümü takipsizlikle sonuçlandı. Ve daha önce de yazdığım gibi, yeri geldikçe bu köşeden, sonuçlanan mahkeme kararlarını, […]

Mahkeme koridorları, gazetecilere yabancı yerler değil.

Bir bakıma, yargılanmak gazetecinin kaderinde var.

Bugüne kadar, çok sayıda suç duyurusu ve tazminat davasıyla karşı karşıya kaldım.

Ancak kamu çıkarı gözeten bağımsız hakimler görevde olduğu için, davaların hepsini kazandım, suç duyurularının da tümü takipsizlikle sonuçlandı.

Ve daha önce de yazdığım gibi, yeri geldikçe bu köşeden, sonuçlanan mahkeme kararlarını, siz değerli okuyucularımla paylaşacağım.

Şimdi biraz hafızanızı zorlayarak, yaklaşık 2 yıl önce kaleme aldığım bir yazımı hatırlatacağım.

Bir okuyucunun ihbarı üzerine, Bursa Teknik Üniversitesi‘nin Yıldırım’da açtığı bir ihaleye değinmiştim.

Üniversite yönetiminin açtığı ihaleyi, Oğuzhan Telci ve Ufuk Toktaş‘ın ortağı olduğu Piray Mimarlık isimli şirket kazanmıştı.

O günlerde, Bursa Teknik Üniversitesi’nin başında, Prof. Dr. Ali Sürmen olduğunu hatırlatayım.

Yani Ali Sürmen’in rektörlüğü döneminde söz konusu ihale gerçekleşmişti.

24 Ocak 2013 tarihli, ‘Üniversitesi ihalesinde şaibe iddiası “başlıklı makalemde ne yazmıştım ve neler sormuştum hatırlatayım:

“…Söz konusu ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21/B Maddesi’ne göre pazarlık usulü yapılıyor. Bu madde, şu durumlarda hayata geçiyor: Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi, ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması. İşte ihalenin en tartışmalı uygulaması da budur sevgili okurlar. Çünkü ihale, bu maddeye dayanarak pazarlık usulü yapıldığı için duyuru yapılmasına da gerek kalmıyor. Böylece ihalede sadece 3 firmadan teklif alınıyor. Oysaki yaklaşık 600 bin liralık ihaleye onlarca şirketin katılması işten bile değildi. BTÜ’nün  bu maddeye dayanarak, yangından mal kaçırırcasına ihale yapması anlaşılmaz bir durum. Tüm bu gerçekler ortadayken, BTÜ Rektörü Ali Sürmen’e şu soruları yöneltiyorum:

-Sayın Sürmen, söz konusu ihaleyi, neden üst satırlarda içeriğini paylaştığım Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesine dayanarak gerçekleştirip, ihaleye sadece 3 kişinin katılmasının önünü açtınız? Sayın Sürmen, ihale danışıklı bir durumu andırıyor. Bundan haberiniz olmadı mı? Sayın Rektör, yüzde 4 gibi düşük bir iskonto uygulayarak kamuyu zarara uğrattığınızı düşünüyor musunuz?”

Yazımın bir bölümü böyleydi.

 

 

                           Ufuk TOKTAŞ                                          Oğuzhan TELCİ

 

Sonra ne oldu dersiniz?

Piray Mimarlık‘ın ortakları Oğuzhan Telci ve Ufuk Toktaş, soluğu mahkemede alarak, bana ve gazeteme, 30 bin liralık tazminat davası açtı!

Ancak 2 yılı aşan davada, önce Bursa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, daha sonra Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Oğuzhan Telci ve Ufuk Toktaş‘ın isteğini haksız bularak, davayı reddetti.

NOT: Yıllar önce Piray Mimarlık’a ihale edilen üniversite projesi, aradan yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen hala inşa edilmedi!

 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin dik duruşu

 

 

Oğuzhan Telci ve Ufuk Toktaş’ın ortağı olduğu Piray Mimarlık‘ın, “Üniversite ihalesinde şaibe iddiası” yazımdan dolayı şahsıma ve gazeteme açtığı 30 bin liralık tazminat davasının reddedilmesinde, Mimarlar Odası Bursa Şubesi yönetimi ve özellikle eski şube başkanı, yürekli insan Nizamettin Kaya‘ya teşekkürlerimi buradan sunuyorum.

Nitekim, mahkemeye sunulmak üzere Mimarlar Odası Bursa Şubesi‘nden, ihaleyle ilgili görüşlerini istemiştim.

Doğrusu onlar için zor bir durumdu.

Çünkü Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin avukatlarıyla, bize dava açan Piray Mimarlık‘ın avukatları aynı kişilerdi!

Ancak, yurttaş sorumluluğu ve meslek namusuyla hareket eden Mimarlar Odası yönetim kurulu ve o dönemin şube başkanı Nizamettin Kaya, tereddüt etmeden, söz konusu ihalenin kamu yararına aykırı olduğunu belirten bir görüş bildirdiler.

Meslek odalarına güven, işte bu durumlarda ortaya çıkıyor.

Teşekkürler Mimarlar Odası, teşekkürler Nizamettin Kaya.

Bu arada, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nden de konuyla ilgili görüş istemiştim o günlerde.

Ancak sözlü görüşmemde, bu talebime olumsuz yanıt vermişlerdi.

 

Mehmet Tunçak iddialı

 

AKP‘nin rekor sayıda aday adayı var, malum.

Eski vekiller de yeniden parlamentoya girmek istiyor.

Liste hazırlanırken çok sayıda denge gözetiliyor.

Maliye Bakanlığı Basın Müşaviri Mehmet Tunçak, yıllarca, İl Genel Meclisi başkanlığının yanı sıra, teşkilatlarda da uzun yıllar görev yaptı.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik‘e çok yakın bir isim Tunçak.

Ankara’da da lobisi güçlü isimlerin arasında sayılıyor.

Yani listeyi zorlayacak isimlerden biri de Tunçak.

 

AKP’de tablo netleşmeye başlıyor

 

AKP’de geri sayım başladı.

Milletvekili aday listelerinin şekillenmesinden söz ediyorum.

Listenin son hali şu:

36+7 (eski vekiller)+11(mevcut vekiller)

İşte bu liste, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığını yaptığı üst kurulda 18‘e inecek.

Dün, Bursa‘nın görüşülmesine başlandı.