Zaman zaman sizlerden gelen iletilere köşemde yer veriyorum.
Bugün de Adem Beysimoğlu isimli okuyucumuzun, Yunuseli Havaalanı arazisiyle ilgili iletisini paylaşalım:
“Mustafa Bey merhaba köşenizi keyifle takip ediyorum, özellikle Yunuseli Havalimanı ile ilgili konularda yazdığınızda. Çünkü ailece havalimanının dibinde ikamet ediyoruz. Bugünkü yazınızda Bursalıların bu alandan yararlanmadığını yazmışsınız ancak biz böyle düşünmüyoruz. Tam aksine bir sükunet ve temiz hava deposudur orası. Çevresinde ikamet eden kimsenin, güvenlik endişesi de yoktur. Kesinlikle Paşa Çiftliği konusunda da aynı fikirdeyim. İnsanları rahatlatan şey deniz manzarası değildir. İnsanları uzağa bakmak ve yeşili görmek rahatlatır. Şehrin ortasında bu alanların korunması, insanların uzağı, yeşili görmelerini ve sükunet bulmalarını sağlar. Havalimanı, yıllar önce kurulurken yerel halk özveri göstermiş ve kamu yararına bir iş yapılmış. Eğer havalimanının statüsü değişirse, yani kamu yararı ortadan kalkarsa bu insanların hak arama mücadelesi başlayacak. Eğer Alinur Aktaş’ın dediği olursa ve uydu kent ya da düşük yoğunluklu konut alanı yapılırsa şehrin göbeğinde yeni mahalleler ortaya çıkacak. Bu, daha çok yoğunluk ve trafik demektir. Umalım da suç mahallesine dönüşmesin, zira Hürriyet, şehrin en huzurlu bölgesidir. Eğer yerel halk, hakkını hukuk yoluyla arar ve kazanırsa, bu arazi küçük küçük parçalara bölünecek. Araziden kendi paylarını alanlar bu alanda tarım yapacak değiller, tabii ki onlar da hemen buraları betonlaştıracaklar.”
***
Yunuseli meselesine farklı bir pencere açan okuyucumza teşekkür ederiz.
Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, henüz bölgede bir uydu kent inşa etme kararı almadığını hatırlatmak isteriz.
Bu konu kamuoyunda tartışılıyor.
Ve tartışılmasında da fayda var.
***
Bir başka okuyucumuz Salih Kaya da, “Trabzonlu iki bürokrat” yazımı eleştirmiş.
Kaya diyor ki, bakanların dördü Karadenizli, bu dönem Karadeniz lobisi hükümete hakim. Bursa’ya atanan Trabzonlu bürokratlar da bu politikanın gereğidir.
Sadece siyasette değil hayatın her alanında, insanların doğum yerlerine göre değil, liyakatına bakılarak değerlendirilmesi gerektiğini savundum, mikro milliyetçilik yapan bazı hemşeri derneklerinin, siyaseti esir almasını, kamu kaynaklarını kullanmalarını eleştirdim bu köşede.
Ülkeyi yöneten bakanların da nereli olduğunun hiç ama hiç önemi yok bence.
Önemli olan Türkiye’nin dört bir yanına eşit hizmet gitmesidir.
Burada eleştirilecek bir konu varsa, o da ülkenin bir bölgesine yatırım yağarken, diğer bölgelerinin yeteri kadar hizmet almaması olmalı.
Kabinede 3 Bursalı bakan olup da Bursa’ya yatırım yapılamamasındansa, Bursalı bakanın olmaması ve bu kente yatırım yapılmasını tercih ederim.
***
Pandemiden en fazla valeler etkilendi.
Çünkü mekanlar açık olsa bile, hijyen hassasiyeti gereği vale sistemi Mart 2020’den bu yana kalktı.
Valeler de işsiz kaldı.
Türkiye’de kaç vale var biliyor musunuz?
100 bin!
Ailelerini hesap edersek 400 bin kişi etkilendi yasak kararından.
***
Pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin sıralaması yapılmış.
Valeler, gıda tedarikçileri, üreticiler, müzisyenler, züccaciyeciler, kuru temizlemeciler ve malzemeciler.
Sadece restoran ve kafelerde 2 milyon kişi çalışıyor.
Bu 7 sektörün 2019’ toplam büyüklüğü 124 milyar lira iken 2020’de 40 milyar liraya düşmüş.
Yani üçte iki oranında küçülmüş bu sektörler.
Kısıtlamalar devam ederse, küçülme devam edecek.
Yasakları katı şekilde savunanların bilgisine.
***
Dün elektronik posta kutuma Bursa Valiliği’nin ‘Meteorolojik uyarı’ başlıklı iletisi düştü.
İletide, “Yapılan son değerlendirmelere göre Bursa genelinde hafta sonu görülecek olan sağanak yağışların Bursa’nın Kuzeybatı ilçelerinde (Karacabey, Mudanya, Gemlik, Orhangazi) zaman, zaman etkisini arttırarak kuvvetli olması beklendiğinden, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denilmiş.
Bir damla suya hasret kaldığımız, ‘Yağdır mevlam su’ şarkısını mırıldandığımız, neredeyse yağmur duasına çıkacağımız şu günlerde, meteorolojik uyarı haberine bile sevinir duruma geldik.
***
Pazartesi Söyleşileri’nde bu hafta zeytini konuşacağız.
Kiminle?
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa konuğumuz.
İyi pazarlar.