Olay Gazetesi Bursa

Nilüfer Belediye Başkanı Erdem net konuştu: ‘O vergiyi biz değil Büyükşehir Belediyesi toplamak zorunda’

Su faturalarındaki çevre ve katı atık vergilerini bundan böyle BUSKİ yerine ilçe belediyelerinin toplamasına dönük Büyükşehir Belediye Meclis kararı, öyle anlaşılıyor ki daha çok gündemimizde yer alacak. Çünkü bazı ilçe belediyeleri, eğer bu vergileri alamazlarsa, ekonomik olarak çok zor duruma düşecekler. O belediyelerden biri de Nilüfer…   ***   Dün sabah Nilüfer Belediye Başkanı Turgay […]

Su faturalarındaki çevre ve katı atık vergilerini bundan böyle BUSKİ yerine ilçe belediyelerinin toplamasına dönük Büyükşehir Belediye Meclis kararı, öyle anlaşılıyor ki daha çok gündemimizde yer alacak.

Çünkü bazı ilçe belediyeleri, eğer bu vergileri alamazlarsa, ekonomik olarak çok zor duruma düşecekler.

O belediyelerden biri de Nilüfer…

 

***

 

Dün sabah Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem aradı.

Konuyla ilgili önemli bilgilendirmeler yapan Erdem, mahkeme kararlarını ve ilgili yönetmeliği yolladı.

Bugün söz Turgay Erdem’de.

 

***

 

Erdem, sözlerine eleştirilerle başladı.

Eleştirilerinin iki adresi vardı.

İlk eleştirisinin adresi, su faturaları üzerinden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a yüklenen muhalefeteydi:

Bazen siyasi partilerin il başkanları yasaları bilmeden muhalefet yapıyor. Kaybeden de belediye başkanları oluyor.

Erdem, çevre ve katı  atık vergisi  almayacaklarını açıklayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar ve İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’yı da ‘ucuz kahramanlık’ yapmakla eleştirdi.

Nitekim Erdem, yönetmeliğin çok açık olduğunu ve ilçe belediyelerinin ‘çöp vergisini’ yasal açıdan almak  zorunda olduğunu hatırlattı.

Yani Erdem diyor ki, “Hiçbir ilçe belediye başkanı ben çöp vergisi almayacağım” diyemez. Aksi halde zimmet çıkar kendilerine.

 

***

 

Erdem ardından Atıksu Alt Yapı ve Evsel Katı Atık  Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliği gönderdi.

İlgili yönetmeliğe göre ilçe ve büyükşehir belediyelerinin görev ve yetkilerinin yoruma  açık olmayacak şekilde belirlendiğinin altını çizen Erdem, şunları söyledi:

Yönetmeliğe göre katı atık toplama hizmetini ilçe belediyeleri ihale açarak yapar, bunun maliyetini de su faturaları üzerinden büyükşehir belediyeleri halktan toplar. Yönetmeliğin 22. maddesi aynen şöyle: Atık ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen, düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır. Ancak ilgili yönetmelik büyükşehir belediyelerine 2020’nin sonuna kadar süre vermiş. Eğer yönetmelik değişmezse 1 Ocak 2021 tarihinden sonra hiçbir büyükşehir belediye meclisi, ‘vergileri ilçe belediyeleri tahsil etsin’ şeklinde bir karar alamaz. Bu tarihten itibaren ilçe belediyeleri adına vergiyi halktan toplamak zorundalar.

 

 

***

Erdem ayrıca Nilüfer Belediyesi tarafından 2017 yılına ait evsel atık tarifesinin BUSKİ faturaları üzerinden tahsiline ilişkin işlemin ‘fiyatlandırmada orantısızlık’ olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıldığını ve davayı Nilüfer Belediyesi’nin kazanadığını belgeleyen mahkeme kararını da gönderdi.

Yani Erdem diyor ki, yaptığımız her şey  yasalara uygun.

 

***

 

Peki Nilüfer Belediyesi, bundan sonra ne yapacak?

Erdem, Büyükşehir Meclisi’nin önceki gün aldığı kararının 2021’den itibaren hukuken geçersiz olacağını ve geçmişte olduğu gibi Nilüfer’deki çevre ve katı atık vergilerini kendilerinin toplamayacağını net bir şekilde ifade etti:

“Aralık ayında meclisi toplayacağız ve hakkımız olan çevre ve katı atık vergilerini Büyükşehir Belediyesi’nden talep edeceğiz.

 

***

 

Erdem, yasaların uygulanmaması halinde Nilüfer’de çöp dağlarının oluşabileceğini de öne sürdü:

Halkın Nilüfer Belediyesi’nin çöp hizmetine dönük memnuniyeti yüzde 87 oranında. Ancak bunun bir maliyeti var. Yıllık 35-40 milyon lira civarında. OSB vergilerinden dolayı zaten büyük bir gelir kaybına uğradık. Bir de çevre ve katı atık vergilerinden mahrum bırakılırsak, hizmette büyük aksamalar olur.”

 

***

 

Evet Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in söylediklerini özetleyerek paylaştım.

Yazının başında belirttiğim gibi, ‘çöp vergisi’ tartışması bitecek gibi görünmüyor.

 

40 milyon lirayı kim ödeyecek?

 

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, açık yüreklilikle kendi partisinden de olsa  muhalefetin tutumunu eleştirdi.

Çünkü, mevcut durum Nilüfer Belediyesi’nin yıllık 35-40 milyon liralık gelirinden mahrum olacağını gösteriyor.

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, BUSKİ’nin kapısına dayanarak, sansosyonel bir eylemle isminden söz ettirdi ve reklamını yaptı.

Ancak hadisenin arka planında Millet İttifakı’nın ortaklarından CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin yaklaşık 40 mlyon liralık bir gelir kaybı söz konusu olabilir.

İşte Erdem’in sözleri ortada…

Nilüfer Belediyesi için hayati derecede önemli olan 40 milyon lirayı Türkoğlu, kendi cebinden mi ödeyecek?

 

İki kentte ‘çöp vergisi’ toplanmıyor

 

Türkiye’deki belediyelerin çevre ve katı atık toplama vergileri uygulamasında farklılıklar var.

Bazı kentlerde, vergiyi ilçe belediyeleri topluyor, bazılarında ise büyükşehir belediyeleri.

İzmir, Balıkesir, Tekirdağ, Aydın, Muğla, Manisa Büyükşehir Belediyeleri vergiyi kendi toplarken aralarında İstanbul’un da olduğu diğer kentlerde bu işi ilçe belediyeleri üstlenmiş durumda.

Ordu ve Adana’da ise böyle bir vergi toplanmıyor.

 

Hileli gıdayı konuştuk

 

Pazartesi Söyleşileri’nde bu hafta gıda konusunu masaya yatırdık.

Malum, Tarım ve Orman Bakanlığı, hileli gıda satan, taklit ve tağşiş edilmiş gıdaları tüketiciye yediren firmaları deşifre etti.

Peki yeterli mi?

İşte bu sorunun yanıtını aradık.

Konuğum Gıda Mühendisleri Odası Bursa  Şube Başkanı Serkan Durmuş.

Efendim iyi pazarlar.