Eski stadyumun yıkıldıktan sonra kent merkezinin büyük bir yeşil alana kavuştuğunu hatırlatan Altepe, “Burada eskiden bir beton kütle vardı ve kimse çevresini göremiyordu. Ancak artık koca bir yeşil alan. Son düzenleme Gençlik ve Spor Bakanı’nın önünde. Onay gelince burası Kültürpark’la birleşecek” dedi. Altepe, son haftalarda Bursaspor maçlarına gitmemesini de yoğun programına bağladı.
Pazar Söyleşisi’ne konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Kültürpark’ta sorularımızı yanıtladı.
Safak vakti başladığımız söyleşiyi Kültürpark’ta gerçekleştirdik.
Hem yürüdük, hem sohbet ettik, hem de sorunları yerinde gördük.
Söyleşimiz sırasında Kültürpark’ta yürüyen vatandaşlarla karşılaştık ve onlar da sorunlarını Başkan Altepe’ye ilettiler.
Kültürpark’tan sonra yıkılan eski stadyuma da giderek, son düzenlemeler hakkında bilgi aldık.
Başkan Altepe, sorunları not etti, aksaklıkları gidereceklerini söyledi.
“SORUNLARI YERİNDE GÖREREK TESPİT EDİYORUZ”
Önce sizinle ilgili sorularım olacak. Sabahın çok erken saatinde söyleşiyi yapıyoruz. Güne hep böyle erken mi başlarsınız?
Evet erken kalkıyoruz, fırsat buldukça da belli yerlerde dolaşıyoruz. Zaten günlük hayatımızda da gideceğimiz yerlere değişik yollardan gidiyor, değişik sokakları dolaşıyoruz ki şehri gözlemleyebilelim. Kendi gözlerimizle görmek önemli. Belediye personeline de söylüyorum bunu. Kendimiz görelim ki, sorunları rahatça tespit edebilelim.
Gideceğiniz yerlere bazen aracınızla bazen de yürüyerek gidiyorsunuz öyle mi?
Evet, gezerken sorunları daha iyi görebiliyoruz.
“SPORA SEYİRCİ KALMIYORUM”
Sabah da yürüyorum gece de… Spor yapmak da yürüyüş yapmak da önemli benim için.
Yürüyüş dışında başka hangi aktiviteleri yapıyorsunuz?
Futbol oynuyorum. Mesela bu akşam halı saha maçım var. Masa tenisi ve bilardo oynuyorum. Kayak da yapıyordum ama sakatlık riskine karşı artık yapmıyorum.
İyi bir bilardo oyuncususunuz
Bilardo gençliğimde yaygındı. Eskiden meşguliyet konuları daha sınırlıydı. Teknoloji bugünkü kadar gelişmediği ve internet de olmadığı için bilardo gibi aktiviteler vardı. Ama biz bugün de bilardo sporunu canlandırmak istiyoruz. İnsanlar spor yaptıkları zaman hem sağlıklı yaşarlar hem de vücutları gelişir. Ayrıca Bursa’nın da bir spor kenti olmasını istiyoruz.
VATANDAŞ KARŞILAŞTIĞI SORUNLARI BİZE HEMEN AKTARSIN”
Evet gelelim Kültürpark’a. Kültürpak, Bursa’nın oksijen depolarından ve yeşil alanlarından biri. Ancak bazı sorunları var. Mesela sizin de gördüğünüz gibi bazı sokak lambaları yanmıyor. Gün ışımadan yürüyüş yapanlar veya geceleyin burada dolaşan insanlar için bir güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor sokak lambalarının yanmaması. Neler söylersiniz?
Sahip olduğumuz teknoloji sayesinde artık sorunlar anında aktarılabiliyor bize. Sözünü ettiğiniz aksaklıklarla ilgili bir koordinasyon ekibimiz var. Vatandaş mesaj atarsa bu tür sorunlara anında müdahale ederiz. Çünkü her farklı göz bizim için önemli. Sorunların iletilmesi bizi de memnun ediyor. Göremediğimiz bir sorunu birilerinin görüp iletmesi bizi memnun eder.
Yine Kültürpark’ın bir sorunu da araçların park ihlali yapmaları. Bazı araç sürücüleri yeşil alanları bile işgal edebiliyorlar araçlarıyla. Park ihlalleri, hem görüntü kirliliği yaratıyor hem de parkın düzeni açısından olumsuz bir durum doğuruyor.
Burası Bursa’nın kalbi. İnşa edildiği yıllarda şehrin dışındaydı ama artık şehrin merkezinde kaldı. İlk yıllarda 50 bin metrekareyken bugün 500 bin metrekareye kadar çıktı. Parkın girişinde otopark projemiz var. Bu projeyi hızlandıracağız. Ama insanlarımızın da yürüme alışkanlığı azaldı. Eskiden
Bursa’nın her yerine yürüyerek gidiyorduk. Yeşil’den, Emirsultan’dan, Tophane’ye giderken araç kullanmıyorduk. Eskiden araba da pek yoktu. Ama araç sayısı arttıkça yürüme alışkanlığımız da sona erdi. Kültürpark’a gelen vatandaş, bu ağaçların, yeşilliklerin, güzel doğanın tadına varmalı yürüyerek. Fakat insanlarımız araçlarını gideceği işletmenin tam önüne park etmek istiyor. Bu da doğru bir şey değil. Parkın kuzeyindeki otoparkımız çoğu zaman boş. Çünkü insanlar oraya park edip yürümek istemiyorlar. Kalite ayrıntıda gizlidir. Her şeyi görür düzenlerseniz kalite meydana çıkar. Kültürpark’a terk edilmiş 10 araç konulursa, burası araç çöplüğüne döner.
Uzun zamandan bu yana Arkeoloji Müzesi’nin kaldırılması gündemde. Ancak henüz bir gelişme yok.
Evet Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğu için biraz uzun zaman alabiliyor. Müze daha büyük bir yere taşındığında, biz de burayı yeşil alana dönüştüreceğiz.
“ÇEVREYİ ÖNCE VATANDAŞ KORUMALI”
Parktaki tuvaletlerin erken saatlerde kapalı olduğuna dair şikayetler geliyor vatandaştan. Bir de bakımsız olduğu belirtiliyor. Temizlikle ilgili de sorunlar var.
Açık tuvaletler de var. Kapalıysalar hemen müdahale ederiz. Temizlik yapılıyor ancak vatandaşın da bu konuda duyarlı olması gerekir. Çekirdek yiyip kabuklarını atıyorlar. En başta vatandaşın koruması gerekir çevreyi.
Kültürpark çevresinde faaliyet gösteren Konak 18 isimli işletmede yapılan düğünlerden yükselen müzik sesleri Açıkhava Tiyatrosu’ndaki etkinlikleri olumsuz etkiliyor. Bu durumla ilgili bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?
Nedense bu konu bizim gündemize gelmedi. İlgili arkadaşların bunu fark edip bizi uyarması gerekirdi. Eğer bu sorunu iletselerdi anında müdahale ederdik. Bu konuda herkesin disiplinli olması gerekir. Açıkhava Tiyatrosu güzel bir etkinlik mekanıdır ve dünya çapında sanatçılar konser vermektedir. Yani o konserlerin havası, ambiansı bozulmaması gerekir. Bu sorunu zamanında duysaydık anında müdahale ederdik. En azından o işletmeye ses perdesi yapılabilir. Mesela bir mahallemizdeki arıtma tesisi koku saçıyordu. Biz önüne set çektik ve koku giderildi. Oraya da ses perdesi yapılabilir. Acilen bu konuyu da ele alacağız.
Kültürpark’ta yeterli güvenlik personeli var mı?
Vatandaş her yere güvenlik görevlisi istiyor. Parka, okula, evinin çevresine…Bursa Büyükşehir Belediyesi’ndeki güvenlik personeli sayısı bine yaklaştı. Güvenlik görevlisi var ama daha önemlisi herkesin sahip çıkması gerekir yaşadığı çevreye. Güvenliği sağlamak sadece güvenlik personelinin işi değildir. Çarşıdaki düzeni sadece zabıtadan, mahalledeki huzuru sadece polisten beklemek doğru değil. İnsanlar harekete geçerse sorun çözülebilir. Biraz sahiplenmeleri lazım.
“BURSASPOR İYİ GİDİYOR”
Üzerinizde Bursaspor eşofmanı olduğunu görüyoruz. Sıkı bir Bursaspor taraftarı olduğunuzu herkes biliyor. Bu sezon Bursaspor’u nasıl buluyorsunuz?
İyi gidiyor Bursaspor. Yeni bir takım kuruldu. Hocamız da dünyada tanınan, bilinen bir hoca. Futbolu bildiğini de ortaya koydu. Geçen yıla göre daha diri bir takımımız var. Ama ufak tefek eksiklerimiz de var. İnşallah onları da tamamlarız. Çünkü Bursa her şeyin en iyisine layık. Bursa, sıradan bir şehir değil. Bu kentin takımı da gerçek anlamda takım olmalı. Liderliğe, şampiyonluğa oynayan, Avrupa’da iddialı bir takım olmalı. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Herkes elinden geleni biraz yapsa zaten sıkıntı kalmaz. Başarı sadece futbolcuların elinde değil. Bu işin yönetimi var başkanı var. Ali Ay fedakâr bir şekilde çalışıyor.Taraftar da her şeyiyle değer katmalı. Yeşil beyaz formayla gezen insanlar da bu sorumluluğu taşımalı. O formayla başka şehre gittiği zaman daha da dikkatli olmalı. Bursa bir medeniyet şehri. İnsanları da örnek olmalı. Örnek taraftarlık nasıl olur gösterilmeli. Bunu daha da geliştirirsek iyi olur.
Son haftalarda Bursaspor maçlarına gitmiyorsunuz. Bir kırgınlığınız mı var?
Denk gelmiyor. Galatasaray maçının oynandığı saatlerde 4 arkadaşımızın etkinliği vardı. Geniş bir çevremiz var çarşıda büyüdüğümüz için. Maçlarda olmak önemli elbette ama daha önemli olan Bursaspor’un başarısına katkı koymak.
Yeni stadyum 3. sezonuna girdi. Ancak hala çalışmaların sürdüğünü görüyoruz. Az personel mi çalışıyor?
Biraz da firmalarla ilgili sıkıntılar oldu. İhale sisteminden kaynaklı sorunlar var. Büyük iş oldu mu, ne olursa olsun alalım diyorlar ama işin işinden çıkamıyorlar. Biz inşaatın aksamaması için her türlü fedakârlığı yaptık, günü gününe hak edişlerini verdik firmaların ve sonunda stadyumun açılışını yaptık. Proje fantezi ve zor bir proje. Türkiye’nin alanında en iyi mühendisleri çalıştı. Ancak firmaların içinde bulunduğu durumdan kaynaklı sorunlar olunca, bir firmanın başladığı işi başka bir firma devam ettirdi. Ancak eksiklerimizi tamamlıyoruz.
“BETON KÜTLEDEN YEŞİL ALANA”
Burada eskiden bir beton kütle vardı ve kimse çevresini göremiyordu. Ancak artık yeşil alan. Yeni yeni düzenlemeye başladık. Ama bu alan bizim değil, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın. Biz de onların izniyle düzenleme yapabiliyoruz. Son düzenlememiz Bakan’ın önünde onay bekliyor. Bürokrasiden kaynaklı gecikmeler olabiliyor. Ancak neticede güzel bir aktivite alanı oldu. Çocuklar artık burada futbol oynayabiliyor. Her türlü etkinliğin yapılabileceği bir alana dönüştü. Son düzenlemelerimizle birlikte, bu alanı parkla bütünleştireceğiz.
Bu düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan da istedi
Evet, biz de o istek doğrultusunda düzenlemeye devam ediyoruz. Burasıyla birlikte Kültürpark’ın alanı 500 bin metrekareye çıktı. Eskiden biz burada atletizm pistinde koşardık. Erdoğan Bilenser’i ben atletizmden tanıyorum. O 100 metre koşardı ben bin 500 metre. Yıllar sonra burada spor yaptığını söyleyince, kendisine 100 metre koştuğunu hatırlattım. Burası bizim gençliğimizin antrenman sahasıydı. Atletizmden spora kadar birçok branşı burada yaptık.