Olay Gazetesi Bursa

Müfit Vekil’in trafik reçetesi

Dünyada trafik sorununu yol yaparak, köprülü kavşak inşa ederek, alternatif güzergahlar yaratarak, ana caddeleri genişleterek çözen bir kent var mı? Ne kadar yeni yol yaparsanız yapın, ana caddelerinizi ne kadar genişletirseniz genişletin, nüfusunuz sürekli artıyor, trafikteki araç sayısınız çoğalmaya devam ediyorsa, nafile. Hele bir de binlerce araç aynı dakikalarda yollara dökülüyorsa… AK Parti Bursa Milletvekili […]

Dünyada trafik sorununu yol yaparak, köprülü kavşak inşa ederek, alternatif güzergahlar yaratarak, ana caddeleri genişleterek çözen bir kent var mı?

Ne kadar yeni yol yaparsanız yapın, ana caddelerinizi ne kadar genişletirseniz genişletin, nüfusunuz sürekli artıyor, trafikteki araç sayısınız çoğalmaya devam ediyorsa, nafile.

Hele bir de binlerce araç aynı dakikalarda yollara dökülüyorsa…

AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın ile uzun zamandır görüşemiyorduk.

Dün gazetede AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Alpaslan ile konuğumuz oldu.

Genel siyasetten, yerele kadar deyim yerindeyse soru bombardımanına tuttuk kendisini.

Genel bir değerlendirme yaparken, sarsıcı bir istatistikten söz etti Aydın.

2003’te Bursa’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 273 bin iken  bugün 1 milyon 100 bini geçmiş.

Araç sayısı 4 kat artarken, bizim hangi yolumuz 4 kat genişledi, kaç yeni yol açabildik veya alternatif güzergahlar üretebildik?

2003’ten bu yana İzmir Yolu’ndan Ankara Yolu’na kadar uzanan ve Acemler bölgesinde trafiğin çanına ot tıkayan sıkışıklığı az da olsa gideren köprülü kavşaklar olmasaydı, 1 milyon  100 bin araçla benzinin sudan ucuz olduğu İran’ın  trafiğinden farkımız olmayacaktı belki de.

Ancak  trafik hala sıkışık.

Öyle ki Müfit Aydın bir toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Bursa’nın en büyük sorununun trafik olduğunu söylemiş.

Özetle, Aydın’ın da söylediği gibi Bursa trafiğinin kurtuluşu toplu taşımanın yaygınlaşmasından geçiyor.


Şantiye şefliği tartışmasına İMO da katıldı: “Şantiye şefliği inşaat mühendisleri ve mimarların işidir”

Konuyu biliyorsunuz.

Mimarlar  ve inşaat mühendisleri, yönetmelikte yeri olmasına rağmen inşaat projelerinde makine ile elektrik mühendislerinin şantiye şefi olmasını doğru bulmadıklarını savunuyorlar.

Daha da ötesi Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yetkilileri, elektrik ve makine mühendislerinin şantiye şefliği yaptığı projeler hakkında  belediyelere şikayetlerde bulunuyorlar.

Konuyu bu köşede dile getiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’e  İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak’tan destek geldi.

Bugün de Albayrak’ın açıklamasını paylaşayım:

“Sayın Mustafa Özdal. Bir inşaat, boş bir arsa üzerine inşa edilmek üzere hafriyatından itibaren başlar ve ilgilileri tarafından kullanılabilecek seviyeye geldiğinde tamamlanır. Elbette yürürlükte olan onaylı imar planına uygun olarak  belediyesi tarafından verilmiş bir inşaat ruhsatı var ise. Bu süreç içerisinde bir çok meslek disiplini kendi alanlarında hizmet verir. Ancak süreç boyunca inşaatın doğru olarak uygulanabilmesi için önemli bir sorumlu görev yapar: şantiye şefi. Şantiye şefinin görevi konusunda ilgili yönetmelikte yazılan madde aynen şu şekildedir:

MADDE 8 –Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur.

Yani kısaca şantiye şefi, temel hafriyatının usulüne uygun ve güvenli şekilde yapılmasını, binanın arsaya aplikasyonunun doğru şekilde yapılıp projeye uygun biçimde temel için zeminin hazırlığının yapılmasını, temel dahil bütün katların betonarme kalıplarının projeye uygun şekilde hazırlanmasını, projelerine uygun olarak donatının (demir) hazırlanmasını ve yerine yerleştirilmesini, betonunun projesine ve ilgili standartlara uygunluğu sağlanarak güvenli şekilde dökülmesini, dökülen betonarme betonun bakımının (kür’ünün) yapılmasını, akabinde taşıyıcı ve bölme duvarlarının örülmesini, çatısının projesine uygun imalatının yapılmasını, sıva, mermer, doğrama, seramik vs işlerinin yapılmasını, akabinde son kat boyası dahil ince işler olarak tabir edilen her türlü imalatların yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Bütün bu işleri müteahhitin teknik eleman olmadığı kabulu ile yapar ve yerine getirir. İş güvenliği ile ilgili tedbirleri de almak durumundadır. Yapılan binaların insanların can güvenliklerini sağlamak durumunda inşa edilmeleri gerekliliğini ise bütün kamuoyu biliyor. Bu imalatlar içerisinde elektrik tesisatı ve mekanik tesisat işleri küçük bir oran tutmaktadır. Çok büyük bir kısmı inşaat mühendisi ve mimarlık meslek disiplinleri içerisine giren bu çalışmaların veya imalatların takibi de doğal olarak ilgili ve yetkili meslek mensupları tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu meslek disiplinleri de inşaat mühendisleri ve mimarlardır. Şantiye Şefliği Yönetmeliği’nin bakanlık tarafından yanlış olarak çıkartılmış olması ve yanlış uygulanıyor olması bu gerçekleri değiştirmiyor, değiştiremez. Mahkemelerde görülen davaların sonucuna baktığımızda da yazdıklarımızın tescillendiğini görürüz. Sıkıntılı süreçler geçiren şantiye şefliği konusu üst birliğimiz olan TMMOB’de ilgili meslek disiplinlerinin tamamının yer aldığı komisyonda ele alınmış olup İnşaat Mühendisleri Odası’nın görüşleri doğrultusunda; yani olması gerektiği şekilde sonuçlanmak üzeredir. Sonuçlandığında da ilgili bakanlığımıza gönderilerek yönetmelik olarak yayınlanması talebi iletilecektir. Gerisi bakanlığımıza kalmaktadır. Konu meslek disiplinleri arasında tartışma yaratma potansiyeli en az olan konudur, ilgilileri ve tarafları da bellidir. Şantiye şefliği bugüne kadar hangi meslek disiplini tarafından icra edilmişse yine o şekilde yürütülmeye devam edecektir. Meslek odaları yanlış çıkarılmış yönetmeliklerin ve buna bağlı olarak yapılan uygulamaların arkasına sığınmazlar ve ona göre icraat yapmazlar; aksine yapılan yanlışı düzeltmeye gayret ederler. Her meslek mensubu ve bağlı kuruluşları bu konuda çok titizlik gösterirler.


Aman dikkat

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, açıklamasının son bölümünde “Meslek odaları yanlış çıkarılmış yönetmeliklerin ve buna bağlı olarak yapılan uygulamaların arkasına sığınmazlar ve ona göre icraat yapmazlar; aksine yapılan yanlışı düzeltmeye gayret ederler” sözleriyle belli ki, yanlış gördüğü yönetmeliği savunan meslek odalarının yöneticilerine gönderme yapıyor.

Aman diyelim Mehmet Başkan…

Biliyorsun düşünceni açıkladın diye Bursa Tabip Odası yönetimini elinde bulunduran kişiler seni TMMOB’ye şikayet etmişti.

Aynı akıbete uğramayasın.