Olay Gazetesi Bursa

Faruk Çelik’le dobra dobra

Geçen hafta sonu AK Parti 5’inci Olağan Büyük Kongresi’ni izledikten sonra, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik’le Ankara’da görüştük. Güncel konulara ilişkin görüşlerini sorduğum söyleşinin tamamı, dün OLAY TV’de Gündemin Getirdikleri programında yayınlandı. Çelik, bu dönemde Bursa’dan aday. Başta adaylığı olmak üzere, tüm sorularımı açık yüreklilikle yanıtladı. İşte o soru ve yanıtlar:   “İŞ KAZALARINI EN […]

Geçen hafta sonu AK Parti 5’inci Olağan Büyük Kongresi’ni izledikten sonra, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik’le Ankara’da görüştük.

Güncel konulara ilişkin görüşlerini sorduğum söyleşinin tamamı, dün OLAY TV’de Gündemin Getirdikleri programında yayınlandı.

Çelik, bu dönemde Bursa’dan aday.

Başta adaylığı olmak üzere, tüm sorularımı açık yüreklilikle yanıtladı.

İşte o soru ve yanıtlar:
 

“İŞ KAZALARINI EN AZA İNDİRECEK DÜZENLEMELER YAPTIK”
 

Soru: Uzun yıllar, Çalışma Bakanı olarak görev yaptınız ve reform sayılabilecek işlere imza attınız. Bu dönemde, yapamadığınız bir iş var mıydı?

-Çok önemli reformlar gerçekleştirdik ancak bu, sorunların bittiği anlamına gelmiyor. Temel konularda ciddi adımlar attık ve çok verimli bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyebilirim. İş sağlığı konusunda can kayıplarının noktalanmasıyla ilgili gerek yasal gerekse de ikincil düzenlemeleri hayata geçirdik. İnşallah iş kazalarının en aza indiği bir döneme gireceğiz. Sendikal mevzuatta yaptığımız değişikliklerle örgütlenmenin önünü de aştık. Bu sayede son 1,5 yıllık dönemde 500 bin işçi daha örgütlendi. Sosyal taraflarla uzlaşıp da yapamadığımız hiçbir şey olmadı.
 

“TERÖRLE MÜCADELEDE DEVLET GEREĞİNİ YAPIYOR”
 

Soru: Terör arttı, sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Türkiye nereye gidiyor?

Maalesef Türkiye, terörle mücadele konusunda yalnız bırakılan bir ülke. Bunun faturası, bölgesel olarak birçok ülkeye, göçler ve sığınmacılar olarak çıkmakta. Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı G-20’de tüm liderlerin teröre ‘hayır’ demesi gerekiyor. Türkiye’deki terör ayrılıkçıdır. Eskiden, ‘devlet baskıcı olduğu için terör çıkıyor’ derlerdi. Ancak son yıllarda devlet, gerek yatırımlar, gerekse de haklar konusunda çok önemli adımlar attı. İstanbul’a, İzmir’e ne yapılıyorsa, Hakkari’ye, Şanlıurfa’ya, Bingöl’e de aynı yatırımlar yapıldı. Ancak devletin baskıcı olduğunu savunanlar, bu adımları görmezden geliyor. Çünkü bunların tümü bahane. Terörün amacı belli ve terör örgütü bir santim bile geri adım atmadı. Onlar kandan beslenirler. Seçimden önce çözüm sürecini tanımadıklarını ilan ettiler, ardından polislerimizi ve askerlerimizi şehit etmeye başladılar. Buna karşın sözde barıştan yana olduğunu söyleyenler, Cizre’de bombaların ne işinin olduğunu, Silvan’da hendeklerin kime karşı kazıldığını, hangi amaçla silahların depolandığını izah etsinler. Devlet, huzurun sağlanması için üzerine düşeni yapıyor. Umuyorum, terör lokalize edilecektir.
 

“MKYK’YA GİREMEYENLER BAŞKA GÖREVLER ALABİLİR”
 

Soru: Partinizin büyük kongresini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle sizin de seçildiğiniz yeni MKYK’ya girenlerden çok giremeyenler konuşuldu.

Yeni bir kadroyla, bir tazelenme olduğunu söyleyebiliriz. Ben hiç MKYK üyesi olmamıştım. Girenler ve çıkanlar her dönem olmuştur. Girmek isteyenler var, uzun yıllar hizmet ettiği için girmek istemeyen bazı arkadaşlar olabilir. Bu çok önemli bir hadise değil. Listede olmayan arkadaşlar belki başka görevler alabilir ileride. Kongremizse çok başarılı geçti. Başbakan’ın mesajları çok önemliydi. Sayın Cumurbaşkanımızın bir vefa örneği olarak geçmişteki 12 yıllık süreçle ilgili mesajlarının kongre gündeminde yer alması partiler tarafından coşkuyla karşılandı. Kongreyle birlikte, büyük bir motivasyonla seçime gireceğiz.
 

“BURSA’DAN ADAY OLMAM ÇOK DOĞAL”
 

Soru: Son kongrenizde 3 dönem kuralına düzenleme geldi. Ancak, tüzük müsaade etse de aday olmayabilirdiniz? Neden yeniden aday oldunuz?

Tüzük değişikliğiyle, aday olunmasının önündeki engeller kalktı. Dileyen arkadaşlar da müracaatlarını yaptılar. Bunların hepsini saygıyla karşılıyoruz. Bursa’dan başvuru yapmam çok doğal. Zaten başka şehirden başvurmam söz konusu olmazdı. Herkesin kendi şehri var ve ben 3 dönem Bursa’dan milletvekili oldum. Bir başvuru söz konusuysa herkesin kendi ilinden müracaat yapması gerekiyor. Ben de biraz gecikmeli de olsa Bursa’dan adaylığımı koydum.
 

“HERKESİN İSTEDİĞİ ADAYI DESTEKLEME HAKKI VAR”
 

Soru: Bursa’daki bazı sivil toplum örgütleri, Ankara’ya gelerek genel merkezden sizin Bursa’dan aday görmek istediklerini paylaştılar. Ancak bu gruplara, partiniz içinden tepki sesleri yükseldi. Bir yanıtınız olacak mı?

Bakın bunlar çok tali konulardır. Ayrıca tartışılacak konular da değil. Başvuru yapan 4 bin aday sorun olmuyor da bizim başvurumuz neden sorun oluyor? Herkes tanıdığı, bildiği kişinin aday olması için gayret gösterebilir. Bizim böyle bir şeye ihtiyacımız yok, diğer arkadaşların da yok. Terörün olduğu ortamda bunlar çok önemli konular değil. Bu tür bireysel konuları konuşmaktan Bursalılar da hoşnut değildir. Önemli olan bizim vekil olmamız değil, ülkenin sorunlarının üstesinden gelecek bir vizyonu ve bakış açısını siyasi partiler olarak ortaya koymamız, 1 Kasım’dan sonra istikrarlı bir yönetimin iş başına gelip, terör ile ekonomik gelişmelere vaziyet etmesini sağlamaktır. Dileyen dilediği yere başvuru yapar. Kimin nereye aday olacağını veya kimin aday olacağını, değerlendirme kurulları belirler. Sivil toplum kuruluşlarının istediği adayı desteklemesi, en tabi haklarıdır. Kimi destekleyecekleri de onların bileceği bir iştir. ‘STK’lar istemesin’, ‘gitmesin’, ‘gelmesin’ şeklindeki bir anlayış, hiçbir özgürlük anlayışıyla bağdaşmaz. Bu konuların bireyselleştirilmesi ve Bursa’ya özgü bir şekilde kullanılmasını da doğru bulmuyorum. Türkiye’nin ana gündemi bellidir ve bunların dışına çıkmamak lazım. Çünkü,tüm şer odakları hükümetin kurulamamasını fırsat bilerek, ülkemizi rahatsız etme gayreti içindeler. Bunlara karşı, birlik ve beraberlik zamanıdır. Bizim milletvekili seçilmemizin, şurdan veya buradan aday olmamızın hiçbir önemi yok.
 

LİSTELER KONUSUNDA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMA YAPILIYOR
 

Soru: Milletvekili aday listelerinde Türkiye’de ve Bursa özelinde bir değişim bekliyor musunuz?

Listelerde mutlaka değişiklik olur. Ama ne kadar olur, 4 ay önce seçilmiş arkadaşların ne kadarı değişir, kestirmek mümkün değil. Genel merkezin elinde, bazı isimlerin yazılmasında hata olduğuna dair ve bu isimlerin alternatifinin bulunmasında daha etkili bir sonuç alınacağını öngören bir ölçü varsa, bu değerlendirilir. Bursa özelindeyse, elbette bu kent daha fazla oy hak ediyor. Ancak, 4 ay önce seçilen arkadaşlarda suç bulmak doğru değil. Oy kaybı listelerde mi yoksa başka nedenlerden mi, araştırılır. Yeni listeler, araziye uygun bir şekilde, eksikliklerin giderildiği bir liste olur. Listeler konusunda çok ciddi bir çalışma yapılıyor.
 

BURSA, HAFIZASINI KAYBETMEMELİ
 

Soru: Sizin bakanlık yaptığınız dönemde Bursa, önemli hizmetler aldı. Bursa’nın son dönemde aldığı yatırımlara bakış açınız nedir? Bursa’dan aday seçilirseniz, yatırımların durumu ne olur?

Otoyolun, Bursa’ya avantajları olacağı gibi, ciddi yükleri de beraberinde getirecek. Bursa, bir marka şehir olarak hangi istikamette yürüyecek, nasıl bir vizyon belirleyecek, öncelikleri neler olacak, tüm bunları arkadaşlar çalışmışlardır. Bursa’nın altyapısı olmak üzere, şehir hastanesinin bir an önce yapılması lazım. Kiradan ve dağınıklıktan kurtulmak için, Adalet Sarayı’nın bitmesi lazım. Talep edilen yeni sanayi bölgelerinin netliğe kavuşturulması, Uludağ’a çekidüzen verilmesi, kentiçindeki termal kaynakların açığa çıkarılıp, Bursa’nın turizm kendi hedefine yürümesi lazım. Tüm bunları, gelecekte yapılması gereken projeler olarak değil, Bursa’nın hafızasını bilen, Bursa’ya katkı koymak isteyen bir kentli olarak söylüyorum. Çünkü aklımın erdiği günden bu yana Bursa için kafa yoran biriyim. Şehirlerin en büyük sıkıntısı kentin hafızası noktasındaki unsurların kaybedilmesidir. Şehir hafızasını kaybederse, geleceğe dönük sağlıklı projeler çıkması çok zordur.

Geçmişten bu yana Bursa’ya emek harcamış, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanayiciler, işadamlarımız, belediye başkanlarımız, milletvekilleri ve bakanların bir araya gelip, bu hafızayı şehir adına kullanması gerekiyor.