Dün BTSO Enerji Komitesi toplandı.
Toplantının gündemi sanayideki elektrik kesintileri ve artan enerji fiyatlarıydı.
Komite üyesi Erdal Aktuğ’un görüşlerini sunduğu toplantıdan önemli tespitler ve çözüm önerileri çıktı.
Maddeler halinde özetleyelim.
-Türkiye’de sadece Tekirdağ ve Konya’da olan doğalgaz depolama alanları tüm Türkiye’de, özellikle Bursa gibi sanayi kentlerinde de yapılsın.
-Elektrik dağıtım şirketleri, elde ettiği kârların bir bölümünü yatırıma harcamak zorunda. Elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım yapıp, yapmadığı incelenmeli. Elektrik faturalarında artık gösterilmeyen kayıp, kaçak bedelleri de sıkı şekilde incelenmeli. Yani dağıtım şirketleri denetlenmeli.
-Elektrik özelleştirildikten sonra, 5 milyon ortak kullanım abonesinin tükettiği elektrik, en pahalı tarife üzerinden ücretlendiriliyor. Ortak kullanım aboneleri, geçmiş yıllarda olduğu gibi birinci kademeden tarifelendirilmeli.
-Türkiye’de elektriğin yüzde 80’ini özel sektör, yüzde 20’sini devlet üretiyor. Enerji kesintilerine ve enerjinin pahalılaşmasına özelleştirme neden olmuştur. Enerjide devletin payı daha yüksek olsaydı ne kesintiler olurdu ne de enerji bugünkü kadar pahalı olurdu. Elektrikte kamunun payı artırılmalı.
–Elektrikte KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli.
-Elektrik faturalarını yükselten fonlar azaltılmalı ve dağıtım bedeli düşürülmeli.
-Elektrik üreten doğalgaz santrallerinde sorun olduğunda ikinci yakıt olan acil kodlu motorine geçilmeli. Ve bu işlemden doğacak maliyeti devlet sübvanse etmeli.
-Dışa bağımlılığı azaltacak yenilenebilir enerji kaynaklarının üretilmesine engel olan bürokratik engeller kaldırılmalı ve yenilenebilir enerji teşvik edilmeli.
Öneriler Bakan Dönmez’e sunulacak
Peki Aktuğ’un önerileri hayata geçecek mi?
Gelecek hafta genişletilmiş komite toplantısı yapılacak.
Bu toplantıda yeni fikirlerle birlikte, önerilere son şekli verilecek ve BTSO yönetimine sunulacak.
BTSO yönetimi de komiteden gelen çalışmaya son şeklini verip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sunacak.
BAOB’dan kamulaştırma çağrısı
Önemli tespit ve önerilerin yapıldığı o açıklama:
“Yapılan zamlar toplumsal yaşamın her alanını etkileyerek, mal ve hizmet üreten tüm sektörlere de yansıyacaktır. Elektrik enerjisinin temel girdi olduğu tüm alanlarda kaçınılmaz fiyat artışları gündeme gelecek ve enflasyon daha da yükselecektir. Döviz kurundaki artış bahanesinin ardında süreklilik kazanan zamlar nedeniyle şirketler kasalarını doldururken, halkımız günden güne yoksullaşmaktadır. Enerjinin herkes için erişilebilir ve makul fiyatlı olabilmesi için siyasi ticari kaygılardan uzak, kamu eliyle yönetilmesi zorunluluktur. Enerjide üretimden tüketime kadar tüm süreç, kamu yararı esasına göre yeniden planlanmalı, özelleştirilen kurumlar tekrar kamulaştırılmalı, enerji tasarrufu ve verimlilik, yenilenebilir enerji kaynaklarını önceleyen politikalar ile yürürlüğe konulmalıdır.
Şiddet kol geziyor
2 gencecik insan yaşamını yitirdi, yoldan geçen talihsiz kadın ağır yaralandı.
Bu olayın dumanı tüterken, dün de aynı bölgeye yakın bir yerde başka bir olay vardı.
Bir kişi, hastanenin otoparkında boşandığı eski eşinin sevgilisi tarafından iki ayağından tabancayla vurularak yaralandı.
Bursa, asayiş bakımından Türkiye’nin en huzurlu kentlerinden biri olarak bilinse de, gemi azıya alan şiddet, sokaklarda kol geziyor.
Aman kendinize mukayyet olun!