Olay Gazetesi Bursa

Cemaat üniversitesiyle evlere şenlik protokol yapılmış!

Kurucu mütevelli heyetinde, aralarında DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman ve DOSAB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Sarı`nın da olduğu, cemaate yakın Orhangazi Üniversitesi`nin dosyasını aralamaya başlayınca, inanılması güç bilgiler geliyor.     Matruşka bebeği misali, üniversiteye sağlanan bir imkanın altından başka bir imkan çıkıyor. Bir de dönemin Başbakanı Erdoğan`ın, “Ne istedilerse verdik” sözlerine bire bir uyan işlemler […]

Kurucu mütevelli heyetinde, aralarında DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman ve DOSAB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Sarı`nın da olduğu, cemaate yakın Orhangazi Üniversitesi`nin dosyasını aralamaya başlayınca, inanılması güç bilgiler geliyor.

 

 
Matruşka bebeği misali, üniversiteye sağlanan bir imkanın altından başka bir imkan çıkıyor.
Bir de dönemin Başbakanı Erdoğan`ın, “Ne istedilerse verdik” sözlerine bire bir uyan işlemler yapıldığını öğreniyorum.
Yazı dizisi bile çıkar bu konudan, o derece.
***
Bugünkü konumuza gelince…
Ankara Yolu`na cepheli, çok büyük kısmı Hazine`ye ait 63 dönüm arazi üzerine inşa edilmiş Orhangazi Üniversitesi`nin yetkilileri, kendilerine sağlanan imkanlarla  yetinmeyip, kampus alanını genişletmeyi planlarlar.
Bu hedef doğrultusunda üniversite heyeti, kampus alanı çevresinde Yıldırım Belediyesi`nin, araç parkı olarak kullandığı araziyi gözlerine kestirirler.
Ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin`e ““Bu alan bize lazım, kampuse katacağız. Siz başka yere taşının” anlamına gelecek bir teklif yaparlar.
Keskin ise, “Biz burayı kullanıyoruz. Başka yer de yok, nasıl bu yeri vereyim size?” der.
“Orası kolay, siz bize bu arsayı tahsis edin. Biz de size Otasansit`in üst taraflarında fen işleri binası yapalım” şeklinde ikinci bir teklifle karşılasan Keskin, bu kez itiraz etmez ve konuyu Yıldırım Belediye Meclisi`ne taşır.
***
Meclis`ten, takas için yetki  alındıktan sonra üniversiteyle protokol yapılır.
Protokolde, Orhangazi Üniversitesi`ne verilecek arazi karşılığı, Yıldırım Belediyesi`ne fen işleri binası yapılacaktır.
Yani, Yıldırım Belediyesi`nin araç parkı olarak kullandığı koca alan, Orhangazi Üniversitesi`nin isteğiyle boşaltılır!
Kısa zamanda fen işleri binası inşa edilir.
Yıldırım Belediyesi de araç parkını o bölgeye alır ve üniversitenin yaptırdığı binaya da belediyenin ilgili birimleri taşınır.
***
Eee artık Orhangazi Üniversitesi`ne arsanın devri vardır, sırada.
Ancak, 17 Aralık patlak vermiş ve Yıldırım Belediyesi`nde de başkanlık koltuğu el değiştirmiştir.
Üniversite yetkilileri yine de Başkan Edebali`den, protokol gereği arsanın kendilerine devredilmesini ister.
Başkan Edebali, protokolü inceler ancak o da ne, arsa Yıldırım Belediyesi`ne ait değildir!
Çünkü arsa, Hazine`nindir!
İşin aslı ortaya çıkmıştır:
Yıldırım Belediyesi, mülkiyeti kendisine ait olmayan bir arsayı, Orhangazi Üniversitesi`ne takas etmiştir!
***
Edebali, üniversite yetkililerine,  protokolün hukuki geçerliliği olmadığını söyleyerek, arsa devrini yapamayacağını söyler.
Ancak üniversite yetkilileri, “Madem öyle, binaya harcadığımız parayı verin” der.
Belediyeden, talep edilen para 1 milyon 800 bin liradır.
Edebali, usulsüz gördüğü protokolü, kendisinin yapmadığını gerekçe göstererek, bina ücretini ödemesini halinde, suç işleyeceğini belirtir.
Taraflar anlaşamayınca, bu iş de mahkemeye taşınır.
***
Gelişme, yoruma gerek kalmayacak kadar, son derece ilginç ve ibretlik…
Tam da bu noktada soru şu:
Mahkemenin, Orhangazi Üniversitesi`ne bina maliyetinin ödenmesine hükmetmesi halinde, bu para kimin cebinden çıkacak?
 
Başkan Edebali`nin yorumu
 
Orhangazi Üniversitesi`yle Yıldırım Belediyesi arasındaki takas protokolü hakkında, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali`den de görüş aldım.
Edebali, protokolün hukuki geçerliliği olmadığını öne sürdü ve bu nedenle arsa devrini yapmadığını, yapmasının da mümkün olmadığını söyledi.
Edebali ayrıca Otosansit`ün üst tarafındaki bölgenin, araç parkı için son derece elverişsiz olduğunu, bu işlem nedeniyle belediyenin mağdur olduğunu dile getirdi.
Konunun mahkemede olduğunu hatırlatan Edebali, son sözü hakimlerin söyleyeceğini kaydetti.
 
“O dönem kim olsa verirdi!”
 
Orhangazi Üniversitesi`ne, sadece bin liraya kiraya verilen Yıldırım Belediyesi`ne ait 1 dönümlük arsaya değindiğim yazımdan sonra eski belediye başkanı Özgen Keskin`le konuştuk.
Biraz sitem etti ancak bu gelişmenin önemli bir haber olduğunu ve buna kayıtsız kalamayacağımı, dilimin döndüğü kadar anlattım.
O da yanıt hakkını kullanmak istediğini söyledi.
Hazır konuşmuşken, belediyenin araç parkı olarak kullandığı Hazine`ye ait arsayı takas etmesini de sordum.
Şunları söyledi:
Ben AK Parti`nin delegesiyim, partimin neferiyim. O sözünü ettiğiniz yapıyla da hiçbir ilgim yok. O dönemBakanlar Kurulu, üniversitenin kurulmasına izin vermiş, biz de destek vermiştik. Sadece ben değil,cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de destek vermişlerdi. O dönem benim yerimde kim olsa verirdi o arsayı. Ayrıca, sözünü ettiğiniz arsa, bir halının ortasında kalmış küçük bir noktadır. 62 dönüm verilmiş, 1 dönümünü de biz verdik. Hem, o arsa encümende ihaleye çıktı ve 100 lirayla Orhangazi Üniversitesi`nde kaldı. Bir usulsüzlük söz konusu değil. Diğer konuya gelince… Yaklaşık 2 milyon liralıkbina kazandırdım belediyeye, kötü mü oldu?”