Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya şok habere AK Partililerin yorumu

Malum, siyasetin kalbi de merkezi de Başkent… Bizler de Bursa’nın yoğun gündeminden başımızı kaldırdığımızda Meclis’i ziyaret eder ve izlenimlerimizi bu köşeden paylaşırız. Dün de o ziyaretlerden birini gerçekleştirdik OLAY TV Program Müdürü Uygar Külhaşoğlu arkadaşımla birlikte. Bursa milletvekillerinden bazılarını ziyaret ettiğimiz Ankara turumuza dair haberleri birkaç gün yazacağım. Habercilik anlamında son derece verimli ziyaretler olduğunu […]

Malum, siyasetin kalbi de merkezi de Başkent…

Bizler de Bursa’nın yoğun gündeminden başımızı kaldırdığımızda Meclis’i ziyaret eder ve izlenimlerimizi bu köşeden paylaşırız.

Dün de o ziyaretlerden birini gerçekleştirdik OLAY TV Program Müdürü Uygar Külhaşoğlu arkadaşımla birlikte.

Bursa milletvekillerinden bazılarını ziyaret ettiğimiz Ankara turumuza dair haberleri birkaç gün yazacağım.

Habercilik anlamında son derece verimli ziyaretler olduğunu belirtip, Bursa’yı ilgilendiren önemli gelişmeyi paylaşayım.

HSYK’nın kararıyla, yıllardır hazırlıkları süren istinaf mahkemelerinin Bursa’da kurulmadan kapandığı haberini, dün Olay Gazetesi’nde Halil Özçoban imzasıyla okudunuz.

Bu gelişmeye göre en az 5 yıl Bursa’ya istinaf mahkemesi gelmeyecek.

Çünkü HSYK, 15 olarak planladığı istinaf mahkemelerinin sayısını 7’ye indirdi.

Yani her bölgeye bir istinaf mahkemesi…

Marmara Bölgesi’nin en büyük kenti İstanbul olduğu için, istinaf mahkemesi Bursa’ya değil İstanbul’a geliyor.

Eski planlama, istinaf mahkemelerinin İstanbul, Sakarya ve Bursa’ya yapılmasıydı.

Ancak HSYK’nın kararıyla Bursa ve Sakarya hayal kırıklığı yaşıyor.

Peki HSYK’nın gerekçesi ne?

HSYK, Türkiye’de yeterli sayıda birinci sınıf hakim ve savcının olmadığını hesap ederek, ilk etapta istinaf mahkemelerini 7 ilde, uzun vadedeyse 15 kente kurmayı planladı.

Peki şimdi ne olacak?

Nitekim, istinaf mahkemelerinin de içinde olduğu Buttim mevkiine yapılması planlanan yeni Adalet Kampusu’nun ilk etap ihalesi yapılmıştı.

Kampus yükselene kadar da istinaf mahkemeleri Ankara Yolu’nda eski Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nün bulunduğu binalarda hizmet vermeye başlayacaktı.

Ancak HSYK kararıyla artık istinaf mahkemeleri olmayacağı için, belirsizlik sözcüğünü de rahatlıkla kullanabiliriz.

İşte bu gelişmeyi AK Parti Bursa Milletvekili Av. Zekeriya Birkan ve AK Parti’nin bir diğer hukukçu milletvekili Av. İsmail Aydın’a yorumlattık.

Birkan şunları söyledi:

HSYK’nın kararı kabul edilebilir cinsten değil. İş yükü çok ağır olan bölge istinaf mahkemelerinde, yerel mahkemeler gibi yargılama yapılacağı, davaların dosya üzerinde incelenmeyeceği göz önüne alındığında Bursa’da hem vatandaşlar hem de hukuk camiası sıkıntı yaşayacak. Bursa milletvekilleri olarak, HSYK ve Adalet Bakanlığı nezdinde çalışma yaparak, bu kararı gözden geçirmelerini isteyeceğiz.”

Bu da İsmail Aydın’ın yorumu:

Türkiye, yaklaşık 10 yıldır istinaf mahkemeleri sistemine geçmeye çalışıyor. Ancak bu sisteme geçmek için, yeterli hakim ve savcı yok. Hakim ve savcı sayısı yetmeyince, istinaf mahkemelerinin sayısının 7’ye düşürülmesi zorunlu oldu. Ben, en az 5 yıl sonra Bursa’ya da istinaf mahkemelerinin geleceğine inanıyorum.”

 

Hüseyin Şahin’in yoğun mesaisi
 

​Meclis’te ziyaret ettiğimiz milletvekillerinden biri de AK Partili Hüseyin Şahin’di.

Şahin, oldukça yoğun bir gündemle boğuşuyor.

Daha doğrusu, Bakanlıkların bütçeleri oylandığı için milletvekillerinin tümü yoğun mesai harcıyor.

Şahin sohbetimizde, hükümetin seçim vaatlerini yerine getirmek için yasal düzenlemeleri bir bir hayata geçirmesinden söz etti.

Bir yandan da Bursa projelerini takip ettiğini söyledi Şahin.

Dağ ilçeleri yolunun genişletilmesi, Kurşunlu-Burgaz-Gemlik Sahil Yolu ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun Bursa ayağı gün sayıyormuş.

Otoyol için mayıs ayını telaffuz etti Şahin.

Bu arada Şahin’in sıkı bir Bursaspor taraftarı olması, odasına astığı Bursaspor atkılarından belli oluyordu.