Olay Gazetesi Bursa

Adama göre iş döneminden işe göre adam dönemine geçiş

Öncelikle yeni sistemin yeni Bakanlar Kurulu hayırlı olsun. Kuşkusuz, yeni bir sistemin taşıyıcıları olarak nitelendirilen kadroların neler yapacağını önümüzdeki yıllar tayin edecek. Bakanların bir kısmı tanıdık yüzlerden seçilirken, bir bölümü sektörlerinde tanınmış isimlerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, reel sektörün içinden isimleri tercih edeceğini işaret etmişti ki açıklanan listede de bu eğilimin izlerini net bir şekilde görüyoruz. […]

Öncelikle yeni sistemin yeni Bakanlar Kurulu hayırlı olsun.

Kuşkusuz, yeni bir sistemin taşıyıcıları olarak nitelendirilen kadroların neler yapacağını önümüzdeki yıllar tayin edecek.

Bakanların bir kısmı tanıdık yüzlerden seçilirken, bir bölümü sektörlerinde tanınmış isimlerden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, reel sektörün içinden isimleri tercih edeceğini işaret etmişti ki açıklanan listede de bu eğilimin izlerini net bir şekilde görüyoruz.

Yeni Kabine ile ilgili görüşlerini aldığım AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Tunçak’ın söylediklerine geçmeden önce, tek cümleyle kendi fikrimi özetleyeyim.

Liste, bürokratik vesayetin bitirilmesi adına bugüne kadar atılmış en cesur adım olarak tarihe geçecek.

Gelelim deneyimli siyasetçi Tunçak’ın söylediklerine.

Tunçak 3 ana başlıkta özetledi Kabine’yi:

-Parlamenter sistemdeki bakanlar kurulu ile cumhurbaşkanlığı sistemindeki bakanlar kurulunu aynı kefeye koymamak gerekir. Yeni sistemde Sayın Cumhurbaşkanı, odak konumunda olduğu için en rahat çalışabileceği sorunsuz bir yapı oluşturdu.

-Önceki sistemde bakanlar, kendi bakanlıklarının hakimiyken, yeni sistemde ortak bir çalışmanın olacağını öngörüyorum. Herkesin birbiriyle yakın çalışacağı, bakanlıklar arasındaki yetki ve güç çekişmesinden kaynaklanan sorunların ortadan kalkacağı bir dönem göreceğiz.

Geçmişteki en büyük sorun, bakanlıklar arasındaki yetki ve güç çekişmesinden kaynaklanan sorunlardı. Bu sorun ortadan kalkıyor.

-İlk kez ‘bürokrat siyasetçi’ mantığından uzak, her biri konusunun uzmanı, alanının artıları ve eksilerini çok iyi bilen isimlerden oluşmuş bir Kabine seçildi. Mesela Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, bakanlığının tüm konularına hakim bir isim. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uzun yıllar TOKİ’de ve Milli Emlak’ta çalışmış, konusuna çok hakim olan bir kişidir.

Diğer yanda yakından tanıdığım Mili Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim camiasında çok saygın bir isim olmakla beraber, Talim ve Terbiye Kurulu’nda görev yapmış, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde bulunmuş, daha sonra Maya Koleji’ni kurarak, hem devlet hem de özel sektör deneyimi olan ve eğitimi çok iyi bilen bir ilim adamıdır. Bugüne kadar siyasette olmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmiyordu ancak yeni sistemde sorunlu bir bakanlığın başına getirildi.

Tunçak, tüm bu değerlendirmelerinin ardından, söylediklerini şu cümlelerle özetledi:

“Adamına göre iş değil, işe göre adam dönemi başladı. Eskiden tam tersi bir durum yaşanır, adama göre iş verilirdi. Mesela bölgesel dengeler gözetilerek, bazı kentlerden bakan atama zorunluğu vardı. Şimdi böyle bir zorunluluk yok. Tam tersi, bakanlıklara göre isim atanma dönemi başladı. Çok da iyi oldu.”

 

MHP’li bakan neden yok

 

“MHP’li bir bakan neden Kabine’de yok?” diye soruyorlar.

Evet MHP’li bakan yok.

Yani beklentiler boşa çıktı diyenler de olabilir.

Ancak MHP’liler dönem dönem şu düşünceyi savunurlar:

“Meclis’te iktidar değiliz ama fikirlerimiz iktidarda.”

Yeni Kabine’de de MHP’li bakan yok ancak MHP’yi rahatsız eden bir durum da yok.

Terörle mücadelede şahin politika…

Dış politikada antiemperyalist bir çizgi…

İçte güvenlikçi bir politika…

İktidarda ise milliyetçi-muhafazakar bir hükümet…

Daha ne olsun?

 

Yeni Kabine’den güçlü terörle mücadele vurgusu

 

Bir yanda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu…

Diğer yanda Savunma Bakanı Hulisi Akar…

İki ismin yeni sistemin ilk kabinesinde yer almasının şifresi çok açık:

Ama’sız, fakat’sız terörle amansız mücadeleye devam.

 

5 maddede CHP’de son durum

 

-Olağanüstü kurultay rüzgarı dindi gibi.

-651 imzanın toplanması hayal gibi.

-Muhaliflerin süngüsü düştü gibi.

-Bursa’da olağanüstü kongreye gitme işi zora girdi gibi.

-Çok değil birkaç ay sonra gündem yerel seçime evrilecek gibi.