Olay Gazetesi Bursa

2022 tapu ve dönüşüm yılı olacak

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 2022 yılını  tapu ve dönüşüm yılı ilan ettiklerini belirterek, “2022’de  30 binin üzerinde hak sahibine tapu dağıtımı yapacağız. Bu yıl inşallah piyasa şartları düzeldiğinde dönüşümle ilgili ciddi adımlar attığımız görülecek” diye konuştu. Mevlana’da başlattıkları kentsel dönüşümün  sinerji yarattığını kaydeden Yılmaz, “ ‘Biz dönüşüm istemiyoruz’  noktasından ‘Bize ne zaman sıra gelecek?’ […]

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 2022 yılını  tapu ve dönüşüm yılı ilan ettiklerini belirterek, “2022’de  30 binin üzerinde hak sahibine tapu dağıtımı yapacağız. Bu yıl inşallah piyasa şartları düzeldiğinde dönüşümle ilgili ciddi adımlar attığımız görülecek” diye konuştu.

Mevlana’da başlattıkları kentsel dönüşümün  sinerji yarattığını kaydeden Yılmaz, “ ‘Biz dönüşüm istemiyoruz’  noktasından ‘Bize ne zaman sıra gelecek?’ noktasına gelindi. Tek bir hak sahibinin evini kamulaştırmadan yüzde yüz uzlaşıyla kentsel dönüşümü sağladık” dedi.

—————————

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, önemli açıklamalar yaptı.

Kentsel dönüşümle ilgili merak edilen konuları aydınlatan Yılmaz, ilçenin diğer yatırımlarıyla ilgili de önemli bilgiler verdi.

“MEVLANA KENTSEL DÖNÜŞÜM SİNERJİ YARATTI”

Yıldırım’ın en büyük ihtiyaçlarının başında kuşkusuz kentsel dönüşüm geliyor. Siz de göreve başladıktan sonra kentsel dönüşüme ağırlık verdiniz. Geçen hafta Mevlana Mahallesi kentsel dönüşüm projesi 7. etabının başlayacağını duyurdunuz. Görev sürenizin ilk kentsel dönüşümü ne zaman tamamlanacak?

Mevlana kentsel dönüşümü bizim yapacağımız büyük ölçekli ilk projemiz. Geçen yıl hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri yapıp, tüm binaların yıkımını yaptık. Önümüzdeki günlerde temelini atacağız ve 2023’te de hak sahiplerinin taşınmasını sağlayacağız. İlk etabımızda 644 konut var, 170 bağımsız ticari bölüm var. İlk etabının konutlarında oturanlar, 2023’te taşınmış olacaklar. Aslında birinci etabın bitmesi ikinci etabının da başlaması anlamına geliyor.

“YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜMLERE BAŞLIYORUZ”

Diğer mahallelerde durum nasıl? Yıldırımlıların kentsel dönüşüme olan talebi nasıl?

Mevlana, büyük bir sinerji oluşturdu. “Biz dönüşüm istemiyoruz” noktasından “Bize ne zaman sıra gelecek?” noktasına gelindi. Bu bir kazanımdır. Süreci büyük bir uzlaşıyla götürmeye gayret ediyoruz. Ama dönüşümden önce Yıldırım’da çözülmesi gereken imar planları vardı. Bu bağlamda birçok mahallede imar düzenlemesi yaptık. Değirmenönü’nde tapu dağıtımı gerçekleştirdik ve bu bölgede yeni ruhsatlar alınmaya başlandı. Karapınar’ın bir bölümünde tapuları dağıttık, orada da yeni ruhsatlandırmalar başladı. Demetevler’den Mevlana’ya kadar olan mahalleyi 2022’ye kadar bitireceğiz ve hem bizim hem de özel sektörün müdahale ettiği kentsel dönüşüm başlayacak. Yine Sinandede ve Beyazıt’ta iptal edilen imar uygulamaları vardı, bunları da sonuçlandırıyoruz. Bu mahallelerde de dönüşüm olacak. Mimarsinan’da 250 konutluk dönüşüm projesi var. Sinandede’de Beyazıt’ta özel sektörün dönüşüm projesi var. Çınarönü’nde dönüşüm projesine başlıyoruz. Bu bölgeye Mollaarap’taki hak sahiplerini de taşıyacağız. Bir de Arabayatağı’nda yaklaşık 40 dönümlük, 150 adet bina, 359 adet bağımsız bölümün yer aldığı alanda  bir dönüşüm başlatacağız. Hak sahipleriyle ön görüşmeleri yapıp, ön uzlaşı sağladık. Hak ediş hesaplamaları için de saha ölçüm çalışmalarını başlattık.

“YÜZDE YÜZ UZLAŞI SAĞLADIK”

Yıldırım, kalabalık geleneksel ailelerin yoğunlukta yaşadığı bir kent. Dolayısıyla kentsel dönüşüm için zor bir bölge. Yıldırımlıları nasıl ikna ettiniz? Bunun için özel bir çalışma yaptınız mı?

Evet güzel soru. Dönüşüm sadece depreme dayanıklı binaların yıkılıp, yerine yenilerinin yapılması anlamına gelmiyor. Sosyolojik ve kültürel dönüşümü de yapmalısınız. Biz bu süreçte vatandaşlarımızla istişare ederek yol yürüdük. Mevlana’da göreve geldiğimizde, önceki anketlere baktığımızda 7. etabın olduğu yerde yüzde 40 civarında uzlaşma sağlanmıştı.Ben de mahalle sakinlerine, neden otoparkı olan, yeni ve modern binalarda oturmak istemediklerini sordum. Ardından kendilerine nasıl eski arabanızı yenilemeye kalktığınızda fark ödemek zorundaysanız, yeni evinize de bir miktar fark ödemek zorunda olduklarını anlattım.  Gelin yeni evin maliyetini hep birlikte ödeyelim teklifinde bulundum. Hay hay dediler. Ancak kendilerine uzun vadeli ve düşük faizli borçlanma imkânı tanınmasını istediler. Biz de onlara hak edişlerinin yüzde 30’u kadar borçlanma imkânı tanıdık. Maliyet hesaplarını da bilirkişiler üzerinden yaptık. Ve yüzde yüz netice aldık. Tek bir hak sahibinin evini kamulaştırmadık. Herkes yüzde yüz uzlaşıyla bu işe katıldı.

Yıldırımlılarla görüşmeleri kim yaptı? Siz de dahil oldunuz mu ikna görüşmelerine?

Arkadaşlarımızın  zorlandığı  yerlerde ikna ziyaretlerine ben de katıldım. Özellikle büyüklerimizin ikna edilmesi için ziyaretler yaptım. Genç kuşak anlıyor sizi ama büyüklerimiz bu mahallelere geldiğinde, başımızı sokacağımız bir yer olsun da nasıl olursa olsun anlayışıyla yerleşmişler.  Ayrıca bu evlerde  hatıraları da olduğu için kopmaları kolay olmuyor.  Ama bir yandan da gençlerin şartları ve talepleri değişiyor. Bunları da görmek gerekirdi.

“YILDIRIM MANEVİ YÖNÜYLE TERCİH EDİLİYOR”

Son nüfus sayımları ve kentteki yapılaşma, Bursa’nın Batı’ya doğru genişlediğini gösteriyor. Nilüfer’in Bursa’nın cazibe ilçesi olduğu görüşüne katılıyor musunuz?

Tabii hep dönüşümü konuştuk ama Yıldırım kadim bir kent. Bursa deyince akla gelen Yeşil Türbe, Teleferik, Emirsultan, Cumalıkızık, Zeyniler, Yıldırım Beyazıt hep bizim ilçemizin marka değerleri. Evet yeni Yıldırım ile ilgili çok işimiz var ama bir yandan da kentin kimliğini oluşturan değerlerini de görmek gerekir. Yıldırım sonradan oluşan bir kent değil, ruhu olan, geçmişle bağı olan kadim bir ilçe. Bursa’yı fethe giden yol Balaban Kalesi burada. Bence Yıldırım’ın kadim kimliğini görmek gerekir. Bir de Yıldırım yüzölçümü itibarıyla Bursa’nın yüzde 1’ini oluşturuyor ama nüfusun yüzde 21’i ilçemizde yaşıyor.  Dolayısıyla Yıldırım’ın nüfusunun hızla artacağını söyleyemeyiz. Bizim genişleme alanımız yok. Tabii  Nilüfer ve Karacabey’de sanayi bölgeleri olması nedeniyle oralarda bir takım gelişmelerin olması doğal. Ama Yıldırım da maneviyatı nedeniyle tercih edilen bir kent.

Son yıllarda Bursa’nın eğlence yaşamının  Nilüfer’de yoğunlaştığını görüyoruz. Yıldırım’da yeni eğlence mekanları neden açılmıyor?

Tabii Yıldırım’da imar sorunlarının olması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle genç nüfusun Yıldırım’da kalması için projeler üretiyoruz. Uyumayan Kütüphane Bursa’nın en güzel kütüphanesi. Bu kütüphaneye Görükle’den Mudanya’dan Demirci’den Emek’ten gelen gençler de var. 100 bin ziyaretçi geldi bugüne kadar. Bunun yanı sıra Bursa’nın en büyük spor kompleksi olan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’ni biz işletiyoruz. Sadece yaz okulunda 15 bin gencimize spor eğitimi verdik. Yıldırımlılara 1,5 milyon metrekare yeşil alan kazandırma sözü verdik. Bugüne kadar 500 bin metrekaresini bitirdik ve hala çalışıyoruz. Bunlar da ilçede sosyal yaşamı güçlendirecek hamleler. Özel sektör girişimiyle de yeni bir ticaret merkezi yapılıyor Samanlı Caddesi’nde.

“NET BİR SINIR ÇEKMEMİZ LAZIM”

Yıldırım, tarım topraklarının da yoğun olduğu bir kent. Ancak yoğun göçlerden dolayı tarım toprakları üzerinde yapılaşma olduğunu da görüyoruz. Tarım topraklarının korunması adına neler yapıyorsunuz?

Aslında Uludağ etekleri, ormanları ve yerleşim birimlerini koyduğumuzda Yıldırım’da tarım alanları yoğun değil. Bu bölgeler her ne kadar ova koruma alanı olarak görünse de  sanayileşmiş  ve konutlaşmış durumda. Bir çizgi çizmeniz gerekir. Keşke 40 yıl önce planlansaydı ve sınır çizilmiş olsaydı. Çünkü nüfus artışını öngörerek bir planlama yapmazsanız  vatandaş kendiliğiden işgal ediyor ve siz de geri kalıyorsunuz. Bu nedenle konutlaşmış ve sanayileşmiş bölgeleri ova korumadan çıkararak net bir sınır oluşturmayı hedefliyoruz.

“BTÜ YILDIRIM’IN DEĞERİDİR”

Bursa Teknik Üniversitesi bildiğiniz gibi 15 Temmuz’dan bu yana ilçeniz sınırlarındaki kampüste eğitim ve öğretimine devam ediyor. Üniversite yetkililerinden edindiğimiz izlenim BTÜ’nün Yıldırım’da kalacağını gösteriyor. Bu konudaki değerlendirmeniz nasıl?

Yıldırım’ın bir başka değeri de Bursa Teknik Üniversitesi’dir. Yıldırım artık bir üniversite şehridir. Bu noktada üniversitenin Yıldırım’da kalmasını arzuluyoruz.  Kestel’de sıkıntılar oluştu ve burada mevcut yapılar var. Üniversite, Mimar Sinan Kampüsü’nü genişletmeyi hedefliyor. Biz de üniversitenin  destekçisiyiz.  Yeni yurtların kazandırılması çalışmalarını yürütüyoruz. Planlamamızı 750 kız ve erkek öğrenci yurdu şeklinde yaptık. Bununla  beraber gençlik merkezi tasarlıyoruz. Üniversite Yıldırım’da kalacak şekilde düzenlemeler yapıyoruz.

“8 BİN 600 KİŞİYİ İSTİHDAM ETTİK”

Sosyal belediyecilik uygulamalarınızdan da söz edelim. Yıldırım Belediyesi iş ofisi aracılığıyla, vatandaş ile özel sektör arasında köprü görevi üstlendiniz. Bugüne kadar kaç kişinin istihdam edilmesini sağladınız?

Bursa bir sanayi şehri ve her zaman istihdam ihtiyacı olan bir kent. Bu noktada işgücünü doğru yönlendirmek  gerekiyor. Bu kapsamda bir istihdam merkezi oluşturduk.  BTSO’dan MEB’den  ve Bebe Konfeksiyoncuları ve İş İnsanları Derneği’nden destek aldık. Ayrıca işveren ve işçileri buluşturmak adına İŞKUR ile  protokol yaptık.  Bugüne kadar 8 bin 600 hemşerimizi iş sahibi yaptık.

Belediyeye olan iş başvurularının  sayısı ne kadardır?

Biz tüm iş başvurularını iş ofislerimize yönlendiriyoruz. İş arayan varsa mutlaka iş buluruz diyoruz.

İlla belediyede çalışmak isteyen varsa?

O zaman iş arayışı değil başka bir şey oluyor.

“UYUMAYAN KÜTÜPHANE’YE İLGİ ÇOK BÜYÜK”

İçinde bulunduğunuz mekanı, yani Uyumayan Kütüphaneyi’yi de konuşalım. Kütüphane açılmadan önce beraber gezmiştik. Kütüphaneye ilgi nasıl? Kaç ziyaretçiyi ağırlıyorsunuz?

Kütüphaneyi şubat ayında açmıştık. Ayda 10 binden fazla ziyaretçimiz oluyor. 10 ayda 100 binden fazla ziyaretçi  aldık. Burada 24 saat çay ve çorba ikramımız var.  Buradaki ilgi bizi başka yerlere de kütüphane açmak için motive etti.  Barış Manço Kültür Merkezi içinde birkaç ay sonra benzer bir kütüphane açacağız.

Yeni kültür merkezi planlamanız var mı?

Sporun, gençliğin ve sanatın merkezi hedefiyle yola çıktık.   Bu hedef doğrultusunda yeni bir gençlik merkezi kazandıracağız Yıldırım’a. Ankara Yolu üzerinde Çınarönü Mahallesi’nde proje aşamasında olan gençlik merkezinin temelini birkaç ay içinde atmayı planlıyoruz.

“BORCUN ÜÇTE BİRİNİ ÖDEDİK”

Belediyeyi büyük bir borçla devraldınız. Borçları ödeyebildiniz mi? Mali durumunuz nasıl?

Göreve geldiğimizde 550 milyon borç vardı. Bunun üçte birini ödedik ve yapılandırdık. Yapılandırmalarla kredi faizini sildirdik. Borçların bir bölümünü uzun vadeye yaydık. Su faturalarında yıllık 40, 50 milyon lira tutarındaki bedelden feragat ettik, bu paranın hemşerilerimizin cebinden çıkmaması için. Bu, hemşerilerimize görülmeyen bir destekti. Kendimize güvendiğimiz için bunu yaptık. Şimdi yeni kaynaklar oluşturmak üzereyiz.  Meydan ve gençlik merkezleri gibi yeni yatırımlarımız var.  Bunlar için de kaynak oluşturacağız. Bursa’da sadece bizde asfalt şantiyesi var. Ucuz asfalt temin ediyoruz ve diğer belediyelere satıyoruz. Alinur Aktaş da ciddi destek oluyor. Asfalttan elde ettiğimiz gelirle de Yıldırım’ın sokaklarını asfaltlıyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biz 2022 yılını tapu ve dönüşüm yılı ilan ettik. 2022’de  30 bin üzerinde hak sahibine tapu dağıtımı yapacağız. Bu yıl inşallah piyasa şartları düzeldiğinde dönüşümle ilgili ciddi adımlar attığımız görülecek.