Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Nükleer silah kullanılır mı?

Köşe Yazısını Dinle

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda rüzgâr Ukrayna’nın arkasından esmeye başladı. Rusya’nın sahada böylesi büyük kayıplar yaşayacağı kimse tarafından tahmin edilmiyordu.

24 Şubat 2022 günü sabah 6 civarında Rusya’nın dört bir yandan Ukrayna’yı işgal etmek istemesiyle birlikte yıllar sonra Avrupa topraklarında savaş başlamıştı. Herkes iki ya da üç gün içinde Rusya’nın Kiev’i ele geçirip kukla bir yönetimi iş başına getireceğine inanıyordu.

24 saat içinde Kiev’in sınırlarına dayanan Rusya’ya tüm dünya liderleri adeta yalvarırcasına saldırıyı durdurması için çağrı üstüne çağrı yapıyordu.

Ukrayna’ya karşı batıdan gelen yoğun askeri ve lojistik destek işi değiştirdi. Zelensky kendi sınırlarında savaş başlamasına engel olamamış olsa bile savaş başladıktan sonra ölümü göze alarak savunma yapmak istemesi Ukrayna halkının mücadeleye olan inancını artırdı.

Bayraktar TB-2’lerin de etkisi ile birlikte Rus ordusunun infiale uğradı videolar her yerde dolaşmaya başladı. Tankların harabeye uğradığı videolar, Rus askerlerin kaçtığı görüntüler ve esir düşen komutanlar.

Özellikle istihbarat takviyesi Ukrayna için hayati derecede önemli oldu. Rusya’nın üst düzey komutanlarının nerede olduğu saniye saniye paylaşıldı ve hava saldırısı ile birçok Rus komutan hayatını kaybetti.

Haftalarca mücadele sonucu el geçirilen Harkov’un Ruslardan geri alınması sadece 48 sürdü. Böylelikle Ukrayna’nın Rusya’ya karşı üstünlüğü ele geçirdiği gözle görülür oldu.

Dün de Donetsk bölgesinin Lyman şehrinde 5 bin Rus askerin Ukrayna ordusu tarafından kuşatılması riski üzerine Rusya’dan geri çekilme talimatı verildi ve bölge Ukrayna tarafından ele geçirildi.

Eğer bu hızla giderse Ukrayna er ya da geç Rusya’nın ele geçirdiği tüm bölgeleri tekrar kazanabilir.

Putin hiç beklemediği bir tablo ile karşı karşıya kaldı. Birçok tank, askeri teçhizat kullanılamaz hale geldi. Kendi kaynakları 6 bin Rus askeri öldü dese de 300 bin kişilik seferberliği de göz önüne alırsak ve batı kaynaklarının söylemlerine bakarsak 40-60 bin civarında askeri vefat etti. Tecrübeli komutanları hayatını kaybetti. Ambargolarla karşı karşıya kaldığı için ekonomik olarak zararı çok fazla. Ayrıca doğalgaz satışını kestiği için de aldığı gelirden vazgeçmiş durumda.

Rusya toprak kaybederken Ukrayna’nın 4 bölgesi; Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Rusya’ya bağlanmak için referandum yaptı ve Rusya da bu bölgeleri görkemli bir törenle ilhak ettiğini açıkladı. Kızılmeydan’da kutlamalar yapıldı. Yani Rusya topraklarını genişletmiş oldu. İlhak kararından sonra da ateşkes çağrısında bulundu.

Böylelikle Putin iç kamuoyuna karşı neden bu operasyonu yaptık çok zararımız var diyenlere karşı topraklarımızı geliştirdik diyebilecek. Ayrıca kendi topraklarına karşı yapılan girişim sonucu nükleer tehdit kullanabileceğini söyledi. Bir nevi buraları tekrar vermek istemiyor.

Rusya savaşın başında nükleer tehditten bahsetmiyordu. Ancak aldıkları yerleri vermeye başlayınca ve hayal kırıklığına uğrayınca nükleer kartı masaya sürdü.

Ukrayna, İngiltere ve Amerika’ya nükleer silah kullanabileceğini sık sık tekrar etti.

Eğer Putin Rusya’nın birliğini tehlikede hissederse ya da kendi iktidarının bu olaylar sonucunda kaybedeceğine inanırsa buna neden olanlardan hesap sormak isteyebilir ve kendi yanında birilerini de beraberinde götürmek isteyebilir.

Nükleer silah kullanamaz demiyorum. Yaralı da olsa, zor durumda da olsa alternatif varken kullanmaz ama seçeneği kalmaz ise bunu kullanmakta da tereddüt etmez.

Buraya bir parantez açarak Yunanistan ile yaşanan krizle ilgili de şunu söylemek istiyorum. Avrupa zor durumdayken, Rusya zor durumdayken, bizim büyüme rakamları artarken Yunanistan kışkırtmalarına bir şekilde cevap vermeli ama asla savaşa girmemeliyiz. Aksi taktirde biz de çok müşkül bir durumda kalır ve yıllarca acısını çekebiliriz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X