Ramazan Bayramı geldi çattı. Bayram denilince akla gelen tatlılar baklavalar şekerler… Peki uzun süre açlıktan çıkan bünyemiz bir anda gelen karşı koyamadığımız koymakta zorlandığımız tatlılar karşısında bizi nasıl etkileyecek?
Efendim bayramınızı zehir etmeden ve mide ağrıları çekmeden geçirmek isteyenler için uzmanına sorduk…
Bayramda nelere dikkat etmeliyiz? Doğru beslenme nasıl olmalıdır? Gelsin sarmalar dolmalar baklavalar derken gaz sancılarıyla geceyi hastanede geçirmek istemeyenler için Uzm. Dyt. Şevval Evcimen aktardı…
‘Şekeri dengelemek çok önemli’
‘Güne kahvaltı ile başlamak en önemlisi eğer kahvaltı yapmayıp direkt misafirlikteki ikramlardan yersek gün boyunca şekerimizi dengeleyemeyiz ve birden kan şekerinin düşüp çıkması gibi durumlarla karşılaşırız buda vücudumuzu fazla yoracaktır.
“Güzel bir kahvaltı yapabiliriz”
O yüzden güne güzel bir kahvaltı ile enerji dolu başlıyoruz peki kahvaltımızda neler olmalı tabii ki en başta yumurta, yumurta sizi uzun süre tok tutacak protein kaynağıdır ve yanında süt ürününden peynir, yağ grubundan zeytinimiz ve karbonhidrat kaynağımız tam buğdaylı ekmeğimiz ve en önemli besinlerden biri lif kaynağı olan yeşilliklerimizi eksik etmiyoruz. Kahvaltı da reçel, bal gibi besinlerden uzak duralım çünkü tatlı hakkımızı bize sunulan ikramlardan kullanacağız. Gün içinde hareketli olmalıyız ziyaretlere yürüyerek gitmekte fayda var.
Eğer tatlı tercihiniz olursa sütlü tatlıları tercih etmelisiniz ve günden en az 2 litre su tüketmelisiniz. Besinleri çok iyi çiğneyip öyle yutmalısınız. Bu 3 günlük bayramın bitiminde hiç vakit kaybetmeden telafi yapmalıyız peki telafi nasıl olacak? Diyet + Spor (Yürüyüş,kardiyo.. ) ile olacak.
Uzm. Dyt. Şevval Evcimen’in de söylediği gibi bir yerden alıp bir yerden vereceğiz…
Dengeyi koruyalım sağlıklı kalalım…
Herkese iyi bayramlar…