Olay Gazetesi Bursa

Zindan Kapı’da müze hazırlığı

Bursa’nın açık hava müzesi eserlerini ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında tarihi bölgede onarımı tamamlanan Zindan Kapı’nın müzeye dönüşmesi için çalışmalar sürüyor. 2 bin 500 yıllık geçmişi olan 3 bin 400 metre uzunluğundaki surların bir parçası konumundaki Zindan Kapı, Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’nce müzeye dönüştürülüyor. Müdürlük burayı müze olarak işlevlendirme amaçlı 27 Ağustos’ta Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde […]

Bursa’nın açık hava müzesi eserlerini ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında tarihi bölgede onarımı tamamlanan Zindan Kapı’nın müzeye dönüşmesi için çalışmalar sürüyor.

2 bin 500 yıllık geçmişi olan 3 bin 400 metre uzunluğundaki surların bir parçası konumundaki Zindan Kapı, Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’nce müzeye dönüştürülüyor.

Müdürlük burayı müze olarak işlevlendirme amaçlı 27 Ağustos’ta Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde 91 parçalık müze malzemesi alım ve montaj için ihaleye çıktı.

Osmangazi ilçemizin Alacahırka Mahallesi sınırlarındaki Zindan Kapı’nın müzeye dönüştürülmesiyle birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olacağını düşünüyoruz.

67 kulesi bulunan Bitinya Krallığı Surları’nın 5 kapısından biri olan Zindan Kapı’nın ayağa kaldırılma çalışmaları eski Başkan Recep Altepe döneminde başlatılmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da çalışmaları tamamlayarak buranın müzeye dönüşmesi için adım attı. O çalışmalarda sona gelinmesi kentimiz adına sevindirici.

İçinde, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ile kule bağlantı koridorları ve zindanların yeraldığı Zindan Kapı’nın kentimize ve ülkemize önemli oranda turizm girdisi sağlayacaktır.

Bitinya Krallığı Surları’nın Zindan Kapı’dan başka, Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Yer Kapı, Tahtakale Kapı da bulunuyor.

Bursa’daki Zindan Kapı, zindanları, işkence odaları, kan kuyularıyla İstanbul’daki Yedikule Zindanları’ndan sonra ikinci büyük örnek olarak biliniyor.

Böylesi bir değerin kentimizin turizmine kazandırılıyor olmasına sevindik.

Yıllar evvel Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki Kont Drakula Şatosu ya da diğer adıyla Kazıklı Voyvoda Şatosu’na gitmiştik.

Orada da buna benzer bölümler vardı. Yerli yabancı milyonlarca insanın ziyaret ettiği şatodan Romanya her yıl büyük bir turizm geliri elde ediyor. Orta Avrupa Turları kapsamında Bükreş’e giden turistler muhakkak bu şatoyu da ziyaret ediyor.

Umarız, bizim Zindan Kapı Müzesi de en kısa sürede turistlerin ziyaretine açılır.

Ancak bir de buranın tanıtımının da profesyonelce yapılması gerekiyor. Özellikle de dış turlar hedeflenerek bir tanıtım çalışması yürütülmeli.

Zindan Kapı Müzesi’nin, kısa sürede Büyükşehir Belediyesi’nin en çok ilgi gören müzeleri arasında yerini alacağına inanıyoruz.

 

Aşıda düşük riskli ili 15’liler mi sağlayacak?

Okulların açılmasına şunun şurasında ne kaldı?

Eylül yaklaşıyor. Bursa’nın Covid-19 virüsüyle mücadele kapsamında sürdürülen aşılama oranlarına bakılırsa halen yüksek riskli iller kategorisindeyiz.

Düşük riskli iller arasına katılabilmemiz için yüzde 75’lik aşılama oranına ulaşmamız gerekiyor.

Bursa’da bu oran halen yüzde 72.2 görünüyor.

Yüzde 75’i yakalayabilmemiz için 15 yaşlara tanınan aşı hakkının etkili olmasını bekliyoruz. Zira, okullar açılmadan öğrencilerin aşılarını da yaptırmaları gerekiyor.

Çocuklarımızın okullarında güvenli eğitim alabilmeleri için bunu da süratle halletmeliyiz.

Aksi halde en ufak bir vaka tespitinde okullarda eğitim riske girecektir.

Şimdiden hem Sağlık Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli hazırlıkları yapmaları şart.

Genç nüfusun aşıya göstereceği rağbet şehrimizi düşük riskli illerin arasına katacaktır. Bunun için gençlerimize ve çocuklarımıza da görev düşüyor.

Okullarımızın, öğretmenlerimizin, çocuklarımızın, şehrimizin, ülkemizin güvenli olabilmesi için aşıya mecbur olduğumuz unutulmamalı.

Kentimizde toplumsal bağışıklığa ulaşabilmek için muhakkak sırası gelen aşısını yaptırmalı.

  

Kaymakam ve Başkan aşure dağıttılar

Bursa’nın en az nüfuslu ilçesi Harmancık’ta Muharrem ayında aşure dağıtımı vardı. Harmancık Belediyesi’nin etkiliğinde İlçe Kaymakamı Muhammed Furkan Tuna ile Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, kazanların arkasına geçerek merkez cami önünde halka aşure dağıttılar.

Kaymakam Tuna ve Başkan Ataş, birlik ve beraberlik ve kaynaşmayı amaçlayan aşure dağıtımının ardından da ilçe halkıyla sohbet ettiler.

Muharrem ayında dağıtımı geleneksel hale gelen aşure yüz yıllardır devam eden bir ritüel.

Harmancık’ta da Kaymakam ve Başkan elinden aşure alan vatandaşlar kendilerine teşekkür ettiler.