Olay Gazetesi Bursa

Uludağ’ın otopark projeleri ne olacak?

Bursa’da akademik odalar ve muhalefet partileri Uludağ’ı çok başlılıktan kurtaracak Alan Başkanlığı modeline karşı çıkıyorlar ama siyasal iradenin bundan geri döneceğini sanmıyoruz. Yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Alan Başkanlığı yasalaştığında muhalefet bunu ancak iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir. Alan Başkanlığı öncesi Uludağ’da hem bakanlıkların hem de Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı düşündüğü projeler vardı. O model işlemeye başladığında […]

Bursa’da akademik odalar ve muhalefet partileri Uludağ’ı çok başlılıktan kurtaracak Alan Başkanlığı modeline karşı çıkıyorlar ama siyasal iradenin bundan geri döneceğini sanmıyoruz.

Yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

Alan Başkanlığı yasalaştığında muhalefet bunu ancak iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabilir.

Alan Başkanlığı öncesi Uludağ’da hem bakanlıkların hem de Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı düşündüğü projeler vardı.

O model işlemeye başladığında artık bunların muhatabı Alan Başkanlığı olacak.

Aklımıza ilk gelen proje, katlı otopark ve günübirlik tesisler.

Bunların yapılmadığını hatırlıyoruz.

Sadece BURBAK’ın kış aylarında bir zemin otopark düzenlemesi yaptığını biliyoruz.

Bir de, BURFAŞ geçen yıl Teleferik’in Kurbağlıdere İstasyonu’nda bir kafeterya açtı.

Yetki Alan Başkanlığı’na geçeceği için artık yerel yönetimlerin de buradan elini çekmesi söz konusu olacak.

Alan Başkanlığı’nın geniş bütçelere sahip olur mu bilmiyoruz ama en azından Uludağ’ın kış aylarındaki otopark karmaşasını çözecek projenin şimdiye kadar çoktan bitmesi gerekirdi.

Alan Başkanlığı bunun için kaynak bulabilir mi?

Bu tamamen siyasilerin, milletvekillerinin ve bakanların Uludağ’a bakış açılarına bağlı.

Türkiye’nin en eski ve en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’ın altyapı ve üstyapı sorunlarının bitmiş olarak Alan Başkanlığı modeline geçmesi buraya atanacak kurulun işini de kolaylaştırırdı.

Kaynaksız bir yönetim modelinde, oluşturacak kurulun da bütün bu eksikleri kısa sürede tamamlayabilmek için zorlanacağına inananlardanız.

Uludağ’ın bunca yıl sonra halen eksiklerinin konuşuluyor olması üzücü.

Doğalgaza bile Kayseri’deki Erciyes Kayak Merkezi’nden sonra kavuşmak daha da acısı.

 

Yunuseli’ndeki merkezde iş becerileri geliştiriliyor

Bursa Aile ve Hizmetler İl Müdürü Muammer Doğan Yunuseli’nde hayırsever iş insanı Celal Sönmez tarafından yaptırılan engelli bireylere dönük gündüzlü bakımevine 100 dolayında kayıt başvurusu aldıklarını açıkladı.

Önceki gün, Büyükşehir Belediyesi’nce planlanan yeni gündüzlü bakımevine ilişkin konuyu ele aldığımız makalemiz üzerine arayan Müdür Doğan, Yunuseli’ndeki rehabilitasyon merkezinde pandemi sonrası 60 engelli bireyin yararlandığını söyledi.

Merkezin pandemi nedeniyle hizmete ara verdiğini hatırlatan Doğan, “Pandemi sonrası bütün engel guruplarına hizmet vermeye başladık. Şu an 100’ün üzerinde kayıtlı çocuk var” dedi.

Bursa’nın büyük bir şehir olduğunu anlatan Doğan, bu tür merkezlerin kentin değişik noktalarında çoğalması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’nin açmayı düşündüğü gündüzlü bakımevinin de kent için faydalı olacağını dile getirdi.

Yunuseli’ndeki merkezin 7/24 çalışan bir rehabilitasyon merkezi olmadığını ve sadece gündüz hizmet verdiğini kaydeden İl Müdürü Doğan, “Burada  aile danışma hizmetlerinin yanı sıra engellilere dönük değişik engel gruplarında iş becerileri geliştirme gibi 10 atölyemiz var. Bunun sayısını daha da artırmayı planlıyoruz. Bütün engel gruplarında merkezimize gelen başvuruları geri çevirmiyoruz” diye konuştu.

 

Hisar için yeni bir jüri mi oluşacak?

Bursa’nın tarihi bölgelerinden Hisar’da iki belediyemizin de çalışmaları var. Osmangazi Belediyesi uzunca zamandır bu bölgede restorasyon ve kazılar yürütüyor. Biten sokak ve cephe iyileştirme çalışmaları, arkeopark alanları da bunlara eklenebilir.

En son Üftade Cami ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi ile Temiz Cadde ve Sur üstündeki yapıların büyük kısmı yıkıldı. Bölgedeki bu yıkımlar tarihi siluetin açılmasını da sağladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin de bölgedeki sur onarımları ve Zindankapı restorasyonları bitti.

Büyükşehir’in Bey Sarayı’nı ortaya çıkarmak ve Tophane’deki Haşim İşcan Parkı altındaki dehlizleri ziyarete açma hedefi de var.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bursa’daki bu tarihi bölgenin bir bütüncül olarak ele alınmasını talep ettiği konuşuluyor. Bölgede ise bu amaçla yeni bir proje yarışması açılacağı da dillendiriliyor. Hatta, Hanlar Bölgesi’ndeki Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde olduğu gibi yeni bir jüri kurulacağından bahsediliyor.