Türkiye’nin meşhur sayılı inanç abidelerinden biri olan Bursa Ulucami’nin kentin şanına ve büyüklüğüne yaraşır bir lavabo ve WC’ye kavuşması için Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatıyla Fen İşleri Daire Başkanlığı mimar ve mühendisleri, Ulucami bahçesinin yeraltındaki lavabo ve WC’leri yenilemek için komple bir proje çalışması başlattı.
Seramikten asma tavana, aydınlatma armatürlerinden foteselli musluk ve lavabolara kadar komple elden geçirilecek olan tuvaletler Bursa’ya ve Ulucami’ye yakışır hale getirilecek. Burada yer alan kadın abdest alma yerleri de tümüyle yenilenecek.
Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının projelendirilen işin ihalesi için hazırlıkları sürüyor.
Lavaboların hiç kapanmadan gece çalışmasıyla bir ay gibi kısa sürede yenilenmesi gündemde. Bu amaçla Ulucami’yi ziyaret eden turistlerin ve namaz için gelen vatandaşların burayı kullanmaları da kesintisiz sürmüş olacak.
Çalışmanın sonunda yeni yüzüyle hizmete girecek lavaboların tüm Bursalılara ve turistlere ücretsiz olarak kullandırılması da planlanmış.
Buna göre; girişteki turnikelere kaldırılmayacak fakat, buraya ücretsiz Bursakartlarla giriş yapılabilecek.
Büyükşehir Belediyesi’nin uygulaması vatandaştan beğeni alırsa, sonuçlara göre diğer sultanların yaptırdığı camiler olarak bilinen kentimizdeki diğer selatin camilerinde de yenileme düşünülüyor.
Gittiğimiz bir çok kentte umuma açık bu tür tarihi yapıların lavabolarının ücretsiz ve pırıl pırıl olduğunu görünce bir Bursalı olarak hayıflanmıyor değildik.
Bursa’ya da böylesi yakışır.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Bursa’nın bu eşsiz abidesinin sık kullanılan lavabolarını tümüyle yenileme talimatının yerinde olduğunu düşünüyoruz.
İnanç turizminin çok ilgi çeken yapılarından biri olan Ulucami’nin için ne yapılsa azdır.
Kültürpark projesi uygulanmasın mı?
Kültürpark, Bursa’nın kent merkezinde korunabilmiş ender yeşil alanlarından biri olarak öteden beri cazibesini hiç yitirmedi. Buraya en son Büyükşehir Belediyesi’nin merhum başkanlarından Hikmet Şahin döneminde bir düzenleme yapıldı.
Kültürpark’ın hemen her dönem alsına ve kullanım amacına uygun olarak korunup kollanması ve Bursalıların tümüne hitap eden bir kamu alanı olarak yaşatılması gerekiyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onaylı planı uygulayabilmesi için rekreasyon alanında kalan kimi eski yapıların ortadan kaldırılması gündemde.
Bunun geçmiş dönemlerde çeşitli nedenlerle ötelendiğini ve kimi yapıların kullanım süresinin 2018’de son kez uzatıldığı, hatta, pandemi nedeniyle ek bir süre daha verildiği biliniyor.
Meslektaşlarımızın üyesi olduğu STK’ya kiralanmış yapının süreli tahsisinin sonunda Büyükşehir Belediyesi’nce yasal olarak başlatılan tahliye girişiminin farklı noktalara çekilmesi üzücü. Kentimizdeki muhalefet partilerinin de bunu siyaset malzemesi yapması hiç hoş değil.
Hele hele, bu kentte yüz binlerce hemşerimizin oylarıyla, demokratik yollarla işbaşına gelmiş Büyükşehir Belediye Başkanı için açılan o nahoş pankartları tasvip etmemiz mümkün değil.
Pankart önünde poz veren siyasilerin, meslektaşlarımızı ortada bırakmayacaklarını ve kendi belediyelerinden uygun bir yer tahsis edeceklerine inanıyoruz.
Bursa’ya Fas’tan gelin geldi
Osmangazi ilçesine bağlı Sakarya Mahallesi’nde oturan Serdar Can ile internet aracığıyla tanıştığı Faslı eşi Şeyma Daif’in nikahlarına Muhtar Nusret Aydın şahitlik etmiş.
Anne babası olmayan Faslı gelinin Türkiye’ye getirilmesinde ve evlilik için tüm resmi işlemlerinin yapılmasında yardımcı olan Aydın’ın, durumları iyi olmayan genç çiftin ihtiyaçlarını da başkanı olduğu dernek tarafından karşılandığını öğrendik.
Nikah sırasında Muhtar Aydın’ın genç çifte, doğacak çocuklarına erkek olması halinde Nusret adını vermelerini istemesi de gülüşmeye neden olmuş.
Kütahya’ya yerleşeceklerini öğrendiğimiz genç çifte biz de ömür boyu mutluluk diliyoruz.