Türkiye son yıllarda sağlık alanında dev hamleler yaptı.
Şehir hastaneleri projesi başlı başına bir devrim.
AK Parti iktidarlarını 2002’den bu yana ayakta tutan önemli yatırımlardan biri de sağlık ve sosyal güvenlik alanında gerçekleştirilen reformlardır.
Kimileri, sırf işbaşındaki iktidara muhalefet etme adına şehir hastaneleri projelerini devletin sırtına saplanmış ‘kambur’ olarak tanımlasa da, biz ise bu yatırımları buradan hizmet alacak milyonları memnun edecek iddialı siyasi bir model olarak görüyoruz.
Binayı yüklenici firmadan belli süreliğine kiralama yöntemini doğru bulmayanların kaynak konusunda da çözüm üretmeleri gerekmez mi?
Dünyanın bir çok ülkesinde olmayan fiziki altyapıyı ve sağlık hizmetini vatandaşına ücretsiz sunacak projeler tartışılmaya devam ededursun, Bursa’nın Şehir Hastanesi de artık kapılarını hemşehrilerimize açmak için gün sayıyor.
Önceki gün muhabir arkadaşımız Derya Demir, Doğanköy’deki Bursa Şehir Hastanesi’nin son halini anlatan güzel bir haber derledi.
Olay’ın gazete ve dijital sayfalarındaki o haberi okumuşsunuzdur.
Sadece Bursa’nın değil, etrafındaki komşu illerin de ihtiyacını karşılayacak bölge hastanesi niteliğindeki Şehir Hastanesi Kampüsü Bursa’yı sağlık alanında da bir adım öne taşıyacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemsediği, büyük metropoller dışında Anadolu’nun değişik kentlerinde yapımını teşvik ettiği projeye Bursa kısa sürede kavuşacak.
Ancak bu proje hepimizin bildiği gibi kentimizin bugün için biraz dışında kalıyor.
Sürekli büyüyen ve iç göçle nüfusu her gün artan Bursa’nın bugün şehir dışında gibi gözüken bu dev sağlık yatırımı çok geçmeden kent merkezinin içinde kalacak.
Çünkü;
Bursa’nın batıya doğru büyümesinin önüne geçilemiyor. Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk, Balıkesir eksenindeki büyüme başdöndürücü hızla ilerliyor.
Bu büyüme bize göre TEKNOSAB ile daha da ivme kazanacak.
Burayla ulaşım da şimdilik başlı başına bir sorun görünüyor.
Büyükşehir Belediyesi uzunca süredir Doğanköy’de yapımı tamamlanan Şehir Hastanesi’ne ulaşım konusuna mesai harcıyor.
Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bürokratlarıyla birlikte yapımına başlanan üç şeritli duble yolun güzergahında incelemelerde bulundu.
Konuya ilişkin haberi de yine Olay’dan okumuşsunuzdur.
Şehir Hastanesi’ne ulaşımın sadece lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarıyla çözülemeyeceğini biliyoruz.
Ama öncesinde bu yatırımın gerçekleşmesi zaman alacağı için geçici olarak karayolu planlandı.
Hemşehrilerimizin, Bursaray’ı kullanarak Acemler’den kalkacak otobüslerle Şehir Hastanesi’ne ulaştırılması planlanmış.
Oysa, böylesi devasa bir yatırımın ulaşım çözümlerini de Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düşünmesi gerekiyordu.
Bunu Büyükşehir Belediyesi’nin üstüne yıkmanın doğru olmadığını düşünüyoruz.
Kısıtlı kaynaklarıyla devam eden yatırımları tamamlama konusunda mücadele veren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin şimdi Şehir Hastanesi Kampüsü’ne ulaşım çözümüne de önemli oranda kaynak ayırdığın görüyoruz.
Elbette, kentteki yolları Büyükşehir Belediyesi yapmalı.
Yasa bu sorumluluğu kendisine yüklemiş.
Fakat, Bursa öteden beri kentiçi raylı ulaşım yatırımları konusunda ne yazık ki, Ankara’dan beklediği desteği alamamaktadır.
Diğer bir çok kentin şehiriçi ulaşım çözümlerini finanse eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı yıllardır Bursa içinde görememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla bu kaderini değişeceğine dönük verilmiş sözlerin de takipçisiyiz.