Olay Gazetesi Bursa

Türkiye su azlığı yaşayan ülke mi?

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği‘nin üç ayda bir yayınlanan ve Yayın Direktörlüğü’nü Birlik Müdürü Murat Ar‘ın yaptığı ‘Kentli’ dergisinin son sayısında bir röportaj dikkatimizi çekti. Birlik, yayın organında kentlerimizin daha yaşanabilir ve sağlıklı olması için bilimsel makale ve röportajlara da yer veriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, […]

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği‘nin üç ayda bir yayınlanan ve Yayın Direktörlüğü’nü Birlik Müdürü Murat Ar‘ın yaptığı ‘Kentli’ dergisinin son sayısında bir röportaj dikkatimizi çekti.

Birlik, yayın organında kentlerimizin daha yaşanabilir ve sağlıklı olması için bilimsel makale ve röportajlara da yer veriyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Kentli dergisindeki röportajında, Türkiye‘de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının bin 300 metreküp olduğunu, bunun da ülkemizi su azlığı yaşayan ve su stresine aday ülke konumuna getirdiğinin altını çizmiş.

Kuraklığın zaman zaman kentlerimizi esir aldığını, canlıların yaşam ve tarım verimliliğini düşürdüğünü biliyoruz.

Prof. Öztürk, Türkiye’de 25 su havzası bulunduğunu, bu havzalardaki yıllık yenilenebilir su rezervinin de yaklaşık 234 milyar metreküp olduğunu vurgulamış.

Prof. Öztürk, halen kişi başı bin 300 metreküp olan su tüketiminin, ülke nüfusunun yakın gelecekte 100 milyona ulaşmasıyla bin 100 metreküplere düşeceğini, bunun da Türkiye’yi su stresi limitleri civarına indireceğini hatırlatmış.

Bunlar bilimsel veriler.

Türkiye’nin daha geçtiğimiz günlerde nüfusunun 80 milyona dayandığı açıklandı.

Kuraklığa bağlı susuzluğu farklı kentlerimiz, yerleşimlerimiz yaşıyor ama nüfusumuz 100 milyona dayandığında bu stresi hemen hepimiz yaşayacağız.

Peki ne yapılmalı?

Prof. Öztürk şu önerilerde bulunmuş: 

Suyun etkin ve verimli kullanımı içselleştirilmeli.

Ev ve iş yerlerinde suyu tasarruflu kullanmamızı sağlayan duş başlığı, musluk armatürlerinin kullanılması.

Sifon haznelerinin küçültülmesi, iki hacimli rezervuar kullanımı, enerji ve su tasarrufu sağlayan beyaz eşya tercihi.

Çatı sularının biriktirilip kullanılması.

Güneş enerji sisteminin kat kaloriferi ile entegrasyonu.

Öztürk sadece bunları yaparak evlerde yüzde 30-50 arasında su tasarrufunun mümkün olduğunu eklemiş.

Yaşamın ayrılmazı olan suyu hepimiz tasarruflu kullanmalıyız.

 

BTM’nin girişimleri

 

Bursa‘da Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan ve Kültür AŞ tarafından işletilen Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin kente kattığı değer giderek daha iyi anlaşılıyor.

TÜBİTAK ve BTSO gibi kuruluşlardan önemli ölçüde kaynak temin eden ve şehre uzay havacılık teknolojileri kazandırma çabası veren BTM’nin şimdi de Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ile işbirliğine gittiğini görüyoruz.
Bu yıl 4-7 Mayıs tarihleri arasında 6.’sı gerçekleştirilecek THY Bursa Bilim Şenliği için çalışmalar yürüten BTM yetkililerinin TAI-TUSAŞ ile de irtibata geçtiklerini görüyoruz.

TAI ile TUSAŞ, Türkiye’nin uzay ve savunma sanayinde dışa bağımlılığı büyük oranda azaltan önemli bir milli kuruluşumuz.

Milli helikopter, muharebe uçağı, uydu, insansız hava aracı gibi projeleri hayata geçiren kuruluşun Bursa’daki şenliğe getirilmesini önemsiyoruz.

Kültür AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan ve ekibinin  TAI-TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil‘i bu amaçla makamında ziyaret etmeleri faydalı olmuş. Kotil’den, şenlikte TUSAŞ’ın da stant açma sözü alınmış.

Geçen yıl Pekin ziyaretimizde gördük ki, BTM çok kısa sürede büyük mesafe almış.

BTM’nin bilimi küçük beyinlere kazıma ve sokağa çekme çabalarının boşa gitmeyeceğini düşünüyoruz. 

 

Kapasite artışı

 

Orhaneli‘nde bir yandan Maden Organize Sanayi Bölgesi kurma çabaları devam ederken, ilçedeki mermer şirketleri de çalışma sahalarını büyütüyor.

İlçeye bağlı Ağaçhisar Mahallesi’nde faaliyet gösteren Yüce Mermer şirketi, ruhsatlı sahasını büyütmek ve ilave kırma eleme tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na başvurdu.

Adı geçen şirket, halen 24 hektar olan mermer çıkarma ruhsat sahasını 201 hektara, 200 bin metreküp/yıl olan mermer işleme tesisi kapasitesini 850 bin metreküp/yıla çıkarmayı ve yeni kurulacak kırma eleme tesisine de 380 bin ton/yıl işletme izni verilmesini talep ediyor.

125 kişinin çalışması planlanan ruhsat sahasını büyütmek ve ilave kırma eleme tesisi kurmak için yürütülen yasal sürecin büyük ölçüde tamamlandığı anlaşılıyor.

İlçenin ve bölgenin geleceği için büyük umut olan Maden OSB‘ye  aralarında Ağaçhisar’ın da bulunduğu 3 alternatif saha önerilmişti.