Davul birinde, tokmak başkasında olmazdı.
Yıllardır bir yetki karmaşası yaşanıyordu.
Şehirlerin asıl sahibi belediyelerdi fakat, kentin çoğu hizmetinde yetki kullanımı merkezi hükümete bağlı kurumlardaydı.
Emniyet’in Trafik Şube Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri zaman zaman bu yüzden karşı karşıya geliyorlardı.
Önceki gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir açıklaması dikkatimizi çekti.
İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde bulunan şehiriçi trafik işlemlerinde yetkinin büyükşehirler öncelikli olmak üzere belediye zabıtasına devrini planladıklarını açıkladı.
Doğrusu da buydu.
Aslında kentlerimizde uzunca zamandır böylesi bir düzenlemeye ihtiyaç vardı.
Çünkü, yetki karmaşası yaşanıyordu.
İyi hatırlıyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Recep Altepe’nin, aralarında kentiçi trafik başta olmak üzere merkezi hükümetin, eğitim, kültür, turizm vb. gibi bir çok hizmetinin yerel yönetimlere devrini istemişti.
Hatta, bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin o vakit kanun taslağı hazırlayıp Ankara’ya gönderdiği biliniyor.
Ankara taşraya yetki devrine öteden beri sıcak bakmayan soğuk bir başkent.
Bürokratik oligarşiyi, yani onun taşraya yetki devrine direnişini kırabilecek tek kurum ise siyaset mekanizmasıydı.
Eğer o mekanizma bürokratik oligarşinin direncini kırarabilirse bu iş olacaktır.
Şehirlerin cadde ve sokaklarındaki trafik düzenleme yetkisinin Ankara’ya bağlı kurumlarca yönetilip, denetlenmesi kadar abes bir durum olamazdı.
İçişleri Bakanı Soylu umarız bu konuda Ankara’nın katı, merkeziyetçi tutumunu yumuşatır, trafikteki tüm yetkiler, şehirlerin gerçek sahiplerine, yani belediyeler devrolmuş olur.
Birlik’e veda mı?
Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine geçtiğimiz yıl girmişti.
Görev değişikliğiyle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş, Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’nden ayrılmayı meclis gündemine taşımıştı.
Komisyonda değerlendirelen talep o vakit uygun görülmemiş ve geri çekilmişti.
Önceki gün 2026 Bursa Şehir Tasavvuru toplantısında Aktaş’ın Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği’ne veda etmeye hazırlanan açıklamaları da vardı.
İçinde Büyükşehpir Belediyesi ile birlikte Bursa Valiliği ve ilçe beledeyelerinin de yer aldığı birlikten öyle anlaşılıyor ki, Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla kopacak.
Bu konuda komisyonda bekleyen öneri de önümüzdeki aylarda meclis gündemine inecek görünüyor.
Böylece, Bursa’yı yurtiçi ve yurtdışında tanıtma amaçlı kurulmuş olan Birlik belki de Büyükşehir Belediyesi’nin ayrılmasıyla lağvolacak.
Tünel heyecanı
Engin Er Orhaneli doğumlu.
Selahattin Saygı Doğancı Barajı üstünde yapımına başlanan ve bölge halkının uzunca süredir hasretle beklediği Doğancı Tüneli’nin ağzınındaki çalışmalar heyecan uyandırmışa benziyor.
Fotoğrafın altındaki yorumlar da umutların tazelendiğini işareti ediyor.
Dağ yöresi yolları, tünel ve viyadükleri için çaba sarf eden AK Parti’nin bölge milletvekili Osman Mesten’in de bu tablonun ortaya çıkmasında çok emeği var.
Vekil Mesten’in bir hafta önceki sosyal medya paylaşımında da, “Söz verdiğimiz gibi Doğancı Tünel inşaatı devam ediyor. Dağ bölgesinin yol meselesini büyük ölçüde çözecek etaplardan biri olan Doğancı Tüneli’nin ayna kısmı tamamlanmak üzere olup, kısa bir süre sonra içine girilmiş olacak. Mevsim şartlarına bakılmaksızın çalışmalar tüm hızıyla devam edecek” ifadelerini kullandığını görüyoruz.
Tünelleri ve yol projelerini dört gözle bekleyen Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçesi sakinlerinin yaptıkları yorumlarla güzergah üstündeki bu görüntüden memnun olduklarını anlıyoruz.