Olay Gazetesi Bursa

Topbaş`ı bile çileden çıkaran plan yetkisi

Akademik meslek odaları, planlama yetkisinin yerel yönetimler dışında bazı bakanlık ve kurumlarına devredilmesini sürekli eleştiriyorlardı. Hükümet bu yaklaşımı her defasında `ideolojik` olarak değerlendirmişti. Eleştirilere AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın da katıldığını gördük. Bazı bakanlık ve bağlı kurumlar, yasa ve yönetmelikler sayesinde, diledikleri kentlerin belediyelerini by-pass ederek planlama yetkisiyle donatılmışlardı. Bürokratik vesayeti ortadan […]

Akademik meslek odaları, planlama yetkisinin yerel yönetimler dışında bazı bakanlık ve kurumlarına devredilmesini sürekli eleştiriyorlardı.
Hükümet bu yaklaşımı her defasında `ideolojik` olarak değerlendirmişti.
Eleştirilere AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın da katıldığını gördük.
Bazı bakanlık ve bağlı kurumlar, yasa ve yönetmelikler sayesinde, diledikleri kentlerin belediyelerini by-pass ederek planlama yetkisiyle donatılmışlardı.
Bürokratik vesayeti ortadan kaldıran ve yapılaşmayı hızlandırıcı bu adımla TOKİülke genelinde 600 bini aşkın konut üretti.
Bu durum elbette, yerel demokrasinin ruhuna aykırıydı.
Belediye meclisleri ve başkanların inisiyatif kullanmaları ellerinden alınmıştı. Seçilmiş meclis üyelerinin ve başkanlarının plan yapma ve onama yetkisi bu sayede yok ediliyordu.
Dayatma planlarla kentin göbeğinde bazen bir benzinlik bazen bir rezidans, bazen bir gökdelen kimi zaman da toplu konut alanları ilan ediliyordu.
Uygulama belli ki, iktidara mensup bir Büyükşehir Belediye Başkanı`nı da rahatsız etmiş.
Başkan Topbaş İstanbul`da düzenlenen `Şehrin Geleceği İstanbul 2014 Kentsel Dönüşüm Zirvesi`nde yaptığı konuşma ile bakanlıkların İstanbul üzerindeki plan yapma yetkisinin iptalini istemiş.
Topbaş, plan yapma yetkisinin tek bir elde toplanmasını dile getirmiş, bu koruyu Başbakan`a da açtığını, onun da bu görüşe olumlu yaklaştığını aktarmış.
Gelinen noktada, yıllardır ideolojik davrandıkları gerekçesiyle eleştirilen akademik meslek odalarının bu konudaki itirazlarına da hak verilmiş oluyor.
Kentlerin yerel meclislerini devre dışı bıraksan ve belediye başkanlarını zora sokan dayatma, emrivaki kimi planlama kararları artık iktidar partisine mensup belediye başkanlarını da isyan edecek noktaya getirmiş.
Bursa`da da buna benzer sıkıntılar var.
Ankara`dan dayatılan kimi plan tadilatlarının Bursa`da belediye başkanlarını ve meclisleri sıkıntıya soktuğunu biliyoruz.
Belli ki, hükümet önümüzdeki aylarda bakanlıkların plan yetkisini tırpanlayacak.
 
Soydaşlara uyarı 
 
Dün bu sütunlardan, Bulgaristan`daki genel seçimlere ilişkin gelişmeleri aktarmış ve kanaatlerimizi belirtmiştik.
Yazımız üzerine RUMELİSİAD`ın çiçeği burnuna yeni Başkanı Erol Kılıkçıer aradı.
Bulgar milliyetçilerin Türkiye`den geleceklerin oy kullanımını önleme ve sınır kapama girişimlerini eleştirdi.
Kılıkçıer, RUMELİSİAD Yönetimi olarak kentimizde yaşayan tüm Bulgaristan vatandaşlarını 5 Ekimseçimlerinde demokratik haklarını kullanmaya ve çağırdı.
Dernek olarak kendilerinin Balkan ülkelerinde olduğu gibi Bulgaristan`da da yatırımlar yaptıklarını altını çizen Kılıkçıer, seçimlere katılımı engellemenin AB üyesi Bulgaristan`a fayda getirmeyeceğini, iyi komşuluk ilişkilerini zedeleyeceğinin altını çizdi.
Kılıkçıer, komşuda yaşanan sel felaketi sonrası ilk uluslararası yardımın Türkiye`den, Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin gönderdiğini hatırlattı, bunun dağıtımında asla dil, dink, ırk ayrımı yapılmadığını da sözlerine ekledi.
Kılıkçıer, üyelerinin yatırım yaptığı Bulgaristan kentlerindeki fabrikalarda çalışanların büyük oranda Bulgarlar olduğunu sözlerine ekledi.