Olay Gazetesi Bursa

Temiz Cadde’de yıkıma geçilecek

Geçtiğimiz aylarda, Osmangazi ilçesindeki Üftade Türbesi’nin hemen altında aşırı yağış sonrası başlayan toprak kaymasıyla riske giren binaların kamulaştırılması bitti. Ardından da binaların içleri tamamen boşaltıldı. Osmangazi Belediyesi’nin istimlak ettiği binalarda oturanların tahliyesi sonrası çerçeve, kapı vb. gibi malzemelerin sökümünün de büyük ölçüde tamamlandığı görülüyor. Dün yolumuz Temiz Cadde’ye düştü. Geçerken fark ettik. Gerek bu cadde […]

Geçtiğimiz aylarda, Osmangazi ilçesindeki Üftade Türbesi’nin hemen altında aşırı yağış sonrası başlayan toprak kaymasıyla riske giren binaların kamulaştırılması bitti. Ardından da binaların içleri tamamen boşaltıldı.

Osmangazi Belediyesi’nin istimlak ettiği binalarda oturanların tahliyesi sonrası çerçeve, kapı vb. gibi malzemelerin sökümünün de büyük ölçüde tamamlandığı görülüyor.

Dün yolumuz Temiz Cadde’ye düştü.

Geçerken fark ettik. Gerek bu cadde üzerinde gerekse üstteki türbe devamında kamulaştırılan binaların artık yıkıma hazırlandığını gördük. Zaten üst kısımda yıkımlar da sürüyor. Surların hemen dibindeki yapıların yıkılmasıyla birlikte Bursa’nın tarihi kalıntısının saklı kalmış bölümü de gün yüzüne çıkmış olacak.

Ancak Temiz Cadde ucundaki diğer yapıların da Saltanat Kapı bağlantısına kadar temizlenmesi ve üzerindeki eklentilerin ortadan kaldırılması elzem görünüyor.

Osmangazi Belediyesi’nin büyük kamulaştırma bedelleriyle elde ettiği alanın Bursa surlarının eklentilerden arındırılması anlamında da önemli bir işlevi olacak.

Fakat, Temiz Cadde üzerinde riskli yapılar yıkılırken, Tahtakale’ye bakan tarafta yeni bir inşaata neredeyse 9-10 kat imar izin verilmesine şaşırdık.

Yürürlükteki planlara göre bölgenin yeni imar hakları eğer bu denli yüksek ise, binaların tümü yenilendiğinde Uludağ yamaçlarını görmek mümkün olmaz.

Altta onca binayı yıkarak Hanlar Bölgesi’ni açarken, hemen Çakırhamam üstündeki bölgede çok katlı imar izni bulunmasına bir anlam veremedik.

Acaba parsel bazlı bir imar düzenlemesi mi söz konusu?

Doğrusu merak etmedik değil.

Osmangazi Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün bu konuda bilgilendirme yapacağını düşünüyoruz.

Çataltepe mağdurları STK ile örgütlendiler

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Kestel ilçemizdeki Çataltepe Mevki’nde 2011 yılında yapımına başladığı, ancak daha sonra TOKİ’nin el çekmesiyle yarıda kalan sanayi sitesi projesinde mağdur olan hak sahipleri yeni bir sivil toplum örgütü çatısı altında toplanıyorlar.

Kısa adı ÇATSANDER olan, Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kuruluş evrakları dün Bursa İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Kurucu başkanlığını Zekai Aydoğan’ın yaptığı, yardımcılığını ise Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil’in üstlendiği ÇATSANDER’de diğer kurucu isimler ise şunlar:

Özkan Gökdemir, Osman Yüce, Yusuf Öçal, Yaşar Köklü ve Recep Baltacı.

Dernek, site için ödeme yapanları bir çatı altın toplanmalarını, proje kapsamındaki mağduriyetlerinin ve sorunlarının giderilmesi için bunların toplu olarak dile getirilmesi, üyelerin mağduriyet ve sorunlarının yerel ve ulusal çapta bilinirliğinin ve farkındalığının artırılmasını amaçlıyor.

Resmen kurulan derneğin, siteye para ödemiş hak sahiplerini üye kabul etmeye de başladığı duyuruldu.

Böylece, Çataltepe’de başlangıçta iş yeri sahibi olma umuduyla yüklü ödeme yapıp, devamı gelmeyen sitede hak sahibi olanlar mahkeme kapılarındaki hak arayışlarıyla birlikte bir de STK altında toplanmış oluyorlar.

Umarız amaçlarına ulaşırlar ve bir an evvel dükkânlarına kavuşurlar.

Aktaş bilboardlarda icraat tanıtımına geçti

AK Parti bütün kadrolarıyla 17 ilçede sahaya çıktı. Hükümetlerinin ve belediyelerin yaptıklarını sokak sokak, esnaf esnaf dolaşarak vatandaşa bir kez daha anlatıyorlar.

Son günlerde kent merkezindeki bilboardlarda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentte kazandırılan yatırımlarına ilişkin dev duyuruları da dikkatimizi çekmeye başladı.

Bilboardlara ulaşımdan yeşil alanlara, kırsal kalkınmaya sağlanan destekten sosyal yardımlara kadar kentte yapılan işleri hemşerileriyle paylaşmaya başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu yönüyle de muhalefetin partisine ve kendisine yönelttiği eleştiri ile algılara yanıt vermiş oluyor.

Bursa’nın yüzlerce bilboardunda Büyükşehir Belediyesi’nin icraatlarını sergileyen Aktaş bu hamlesiyle, kent merkezine ve 17 ilçesine kazandırılan hizmetleri direkt kamuoyunu aktarmış oluyor.

Dikkatimizi çeken bir başka şey daha var:

Kentimizin en işlek caddeleri başta olmak üzere bilboardları Büyükşehir icraatlarıyla doldurulan Başkan Aktaş’ın görsellerde kendi fotoğraflarını kullanmadığı da gözden kaçmıyor.

Yerel seçime daha 26 ay olmamasına rağmen AK Parti’nin, elindeki en büyük belediyede yapılan işleri ve projeleri bilboardlar yoluyla seçmenlerine bir kez daha paylaşma ihtiyacı duyduğunu anlıyoruz.