Olay Gazetesi Bursa

Tecrübeli mühendisten sanayi bölgeleri uyarısı

Bursa, olası bir İstanbul depreminde etkilenecek, ağır kayıplar verecek ve hasar görecek illerin başında geliyor. Hem can hem mal güvenliği için böylesi bir deprem öncesi İstanbul civarındaki tüm kentlerin de hazırlıklı olmaları gerekiyor. Çünkü; Türkiye’nin bir bakıma üretim, ihracat ve en fazla nüfusunun da barındırdığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bursa’nın tecrübeli inşaat mühendislerinden İMO’nun eski başkanı […]

Bursa, olası bir İstanbul depreminde etkilenecek, ağır kayıplar verecek ve hasar görecek illerin başında geliyor. Hem can hem mal güvenliği için böylesi bir deprem öncesi İstanbul civarındaki tüm kentlerin de hazırlıklı olmaları gerekiyor.

Çünkü; Türkiye’nin bir bakıma üretim, ihracat ve en fazla nüfusunun da barındırdığı bir coğrafyadan bahsediyoruz.

Bursa’nın tecrübeli inşaat mühendislerinden İMO’nun eski başkanı Necati Şahin tam da bu konuya dikkat çekti. Türkiye’de meydana gelebilecek bir depremde Marmara ve Ege bölgelerindeki endüstri yapılarının yıkımının ekonomide trilyon dolarlık kayba nedene olabileceğine işaret ediyor.

Şahin; “Endüstri gücümüzün yüzde 65’i Marmara Bölgesi’nde, yüzde 20’si de Ege Bölgesi’ndedir. Ne yazık ki, bu iki bölgemizde tarihte büyük depremlerin yaşandığı 1. derece deprem bölgesindedir. Deprem haritasını göz önüne aldığımızda, sanayi yapılarının yapılması gereken yerlerin Orta Anadolu Bölgesi olduğunu görüyoruz. Orta Anadolu’da deprem tehlikesini göz önüne alırsak Niğde, Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Sivas, Konya ve kısmen Ankara’da stratejik sanayi bölgelerimizi inşa etmemiz gerekiyor” diyor.

Şahin Bursa özeli için ise şunları söylüyor:

“Bugün mevcut organize sanayi bölgelerimizden BOSB ve NOSAB hariç, diğer sanayi bölgeleri kaçak sanayi binaları ile başlayarak, sonrasında ıslah planlarla OSB kimliğine kavuşmuşlardır. Bu sanayi bölgelerinin büyük bölümü ovalarda, tarım alanlarında, sıvılaşma potansiyeli olan alanlarda, alüvyonlu zeminlerde yapılmış olması yapı güvenliği açısından büyük handikabımızdır. Halen, tamamı ova koruma alanında kaçak olarak yapılmış yüzlerce sanayi tesisimiz faaliyetlerine devam etmektedir.”

Şahin, 1999 Marmara Depremi’nden önce yapılmış ve yapı güvenliğinin öncelenmediği sanayi binalarının varlığına da dikkat çekerek şöyle devam ediyor:

“1960’lardan sonra başlayan sadece coğrafi konumun öncelendiği sanayileşme, aynı zamanda ‘obez kentlerin’ oluşmasına, kaçak sanayi inşaatlarının yanı sıra kaçak yapılaşmayı ve iç göçü tetiklemiştir. Bugün Bursa’da kaçak yapılaşma yüzde 55 seviyelerinde olup korkutucu bir boyuta ulaşmıştır. 1960 yılından günümüze 39 bin hektar Bursa Ovası’nın 19 bin hektarı kaçak sanayi ve kaçak binalarla dolmuştur.”

Şahin, Marmara depremi sonrası sanayi yapılarında güçlendirme olsa da sıkıntı bulunduğunu hatırlatıyor. 2018 yılı sonrası çıkan deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalarda bir sıkıntı beklenmediğini belirterek, 1999 öncesi yapı denetimi görmeden yapılmış sanayi yapılarının muhakkak uzman teknik elemanlarca zeminden çatıya analiz edilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Bursalı Yörükler Defne’deki Alevi yurttaşlarımıza yardım götürdüler

Depremin ilk günlerinde itibaren bölgeye yardıma koşan STK’larımızdan biri de Bursa Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Birliği.

Başkan Dinçer Akyel ve arkadaşları günlerdir bölgede sıcak yemek çıkarıyor, gıda ve giysi yardımları yapıyor.

Bursa ekibi önceki gün de Hatay’ın Defne ilçesindeki Alevi yurttaşlarımızın yaşadığı bir yerleşim bölgesine yemek götürdü. Başkan Akyel, depremzede yurttaşlara yemek götürdükleri halde onların da kendilerine ikramlarda bulunduğunu hatırlatıyor.

Hatay’da dayanışmanın böylesi güzel yönlerine de rastlanıyor. Başkan Akyel, bölgedeki afetzedelere önümüzdeki günlerde 200 adet çadır desteğinde bulunacaklarını da vurguluyor.

BALGÖÇ’ten komşudaki seçimler için kayıt uyarısı

Komşu Bulgaristan bir türlü siyasi istikrar yakalayamıyor. Arka arkaya yenilenen seçimlerde yeterli halk desteğini bulamayan partiler hükümet kuracak koalisyonlarda da aralarında uzlaşamıyorlar.

Bulgaristan önümüzdeki 2 Nisan’da bir kez daha sandığa gidiyor.

Erken genel seçimde Bulgar halkı kadar burada yaşayan soydaşlarımız da belirleyici olacaklar.

BALGÖÇ, 2 Nisan seçimlerinde Türkiye’de oy kullanmak isteyen soydaşlarımız için kayıt olma çağrısı yaptı. BALGÖÇ, Türkiye’de yaşayan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanabilmeleri için 7 Mart’a kadar elektronik dilekçe vermeleri gerektiğini hatırlattı.

Soydaşın kullanacağı oy parlamentodaki Türk nüfusun temsilini de o oranda artıracak. Bu nedenle, Bursa’da ve ülkemizin diğer illerinde oturan soydaşların oy kullanmak için 7 Mart’a kadar dilekçe verip, kaydolmalarında fayda var.