Gün geçmiyor ki, ilçeler ve Büyükşehir Belediyesi’nden kaçak yapı yıkımlarına ilişkin haber gelmesin. Oysa Türk Ceza Kanunu’nda devrim niteliğinde bir değişiklikle kaçak bina yapanların hapis cezası ile cezalandırılması kararlaştırılmıştı.
Öyle görünüyor ki, bu işe yeltenenler o cezadan yırtmanın da formülünü bulmuşlar.
Ruhsatsız konutlar gibi ova içinde, planlı plansız tüm bölgelerde pıtrak gibi depo inşaatları yükseliyor. Çoğu metal ve saç kaplama depolar fahiş fiyatlara işletmelere kiralanıyor.
Bursa yeni bir imar kirliliği ile karşı karşıya. Üstelik, yıktıkça yenileri yapılıyor. Yıkılıp düzlenen tarım alanlarındaki depo inşaatları bir kaç ay geçmeden yine aynı yerde yükseliyor.
Belediyelerin mücadelesi var ancak yeterli değil. Bu işe devletin tüm gücü kullanılarak el atılması gerek.
Örneğin; uydu teknolojilerinden faydalanılarak ilgili kent yönetimlerinin anında haberdar edilerek müdahalesi sağlanmalı. Belediyelerin yetkisi artırılmalı. Kolluk güçleri de yetkilendirilmeli.
Örneğin; bu öneriyi şehrimizdeki bir belediye başkanı yapmıştı.
Parseline ruhsatsız bina konduranların mülkiyet hakları kısıtlanabilir mi?
Bunun anayasaya, mülkiyet edinme hakkına aykırı yanı olur mu? Kentlinin planlı şehirde yaşama hakkı ne olacak?
Yasa ve anayasa yapıcılar belki de bu konuyu ileride gündemlerine almak durumunda kalacaklar.
Zira, büyük kentler böylesi bir tehdit ve baskı altında. Plansız büyüme ve yapılaşma şehirlerimizin verimli tarım topraklarını her geçen gün küçültüyor.
Etrafımızda kaçak yapıdan hapis cezası almış insan duymadık. TCK’daki düzenleme demek ki, hedefine ulaşmamış.
TBMM’ye ve üyelerine bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Kentlerimizi kurtarmak için yeni bir kanuna ihtiyaç var.
Mülkiyet sahiplerinin yapılaşmada dileğince özgür olduğu hiç bir ülke yoktur. Üst ve alt ölçekli planlar kentlerin imar anayasalarıdır. Buna uymak bir vatandaşlık görevidir.
Başıboş yapılaşma özgürlüğü ülkelere ağır faturalar çıkarıyor. Kentsel dönüşüm bunun ortaya çıkardığı bir acı gerçektir.
Orhaneli İYİ Parti’de bayrak değişimi
Yerel seçim yaklaşırken siyasi partilerin belediye başkan adayları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İYİ Parti Bursa’da ilk ilçe belediye başkan adayını ilan eden parti oldu.
Mümtaz Aslan’ın İYİ Parti Orhaneli Belediye Başkan adayı ilan edilmesinin ardından bu göreve de yönetim içinden seçim yapıldı.
Aslan ile birlikte uzun süredir ilçe teşkilatında görev yapan başkan yardımcılarından Veyis Sevinç oybirliğiyle Orhaneli İlçe Başkanı oldu. Böylece İYİ Parti Orhaneli’de netleşen belediye başkan adayı ile sahaya çıkan ilk parti oldu.
Aynı zamanda ilçe Esnaf Odası Başkanı da olan Aslan’ın uzunca süredir belediye başkan adaylığına hazırlandığı biliniyordu.
Öyle görünüyor ki, yola erken çıkan Aslan iktidar partisi belediye başkan adayının da erken ilan edilmesini sağlayabilir.
Orhaneli belediye başkanlığı seçimleri öteden beri çekişmeli geçiyor. Yarışın bu kez de iddialı olacağını söyleyebiliriz.
Kırsal mahallelerin belirleyici olduğu yerel seçimlerde bakalım bu defa ipi kim göğüsler. İYİ Parti’de Mart 2024 için kollar erken sıvandı.
Harmancık Kamp Karavan uluslararası rotalara alındı
Haftasonu memlekete geçerken uğradık. Bu iş Bursa’da da çok tutmuş.
Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği turizm projeleri meyvelerini veriyor. Dağ ilçelerinin turizmle de canlanması için kamp karavan ve Wosvos şenliklerine destek olan Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği’nin hedefe ulaştığını görüyoruz.
Keza, geçtiğimiz ay Harmancık’ta düzenlenen kamp karavan festivaline de ilgi vardı. Bu iş Bursa’da giderek büyüyor. Karavanını kapan dağ ilçelerindeki festivallere koşuyor.
Buna ilişkin sevindirici bir gelişmeyi Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş verdi.
Başkan Ataş, “Harmancık Ekolojik Kamp ve Karavan Alanımız uluslararası kamp ve karavan rotaları ve gezi haritalarında yerini aldı. Uluslararası Kamp ve Karavan Federasyonu (FICC) Türkiye Koordinatörü Sayın Alper Kazas’a teşekkürü borç biliyoruz. İlçemize hayırlı olsun” dedi.
Kirletici sanayiye kapalı olan Dağ ilçelerimizdeki küçük turizm projelerinin böylesi rağbet görmesi sevindirici.
Bursa’nın su havzası bölgeyi bacasız sanayi olarak bilinen turizmle ayağa kaldırmanın ilk nüveleri bunlar. Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği ile Büyükşehir Belediyesi’nin emekleri, destekleri boşa gitmiyor.