Olay Gazetesi Bursa

SİT bölgesine izinsiz bir çivi çakılabilir mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın finans desteğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde en önemli sorun olan yıkımlar tamamlandı, peyzaj düzenlemesi ve yeraltı otoparkının yapım çalışmalarına geçildi. Eski Boyner binasının yıkımı için Büyükşehir Belediyesi ile anlaşan Zafer Plaza şirketi, o binanın zemin kotundan AVM’ye yeni bir giriş açmak için Anıtlar Kurulu’nun onayını almadan […]

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın finans desteğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde en önemli sorun olan yıkımlar tamamlandı, peyzaj düzenlemesi ve yeraltı otoparkının yapım çalışmalarına geçildi.

Eski Boyner binasının yıkımı için Büyükşehir Belediyesi ile anlaşan Zafer Plaza şirketi, o binanın zemin kotundan AVM’ye yeni bir giriş açmak için Anıtlar Kurulu’nun onayını almadan çelik bir yapı dikmeye başladı.

Durumu fark eden Büyükşehir Belediyesi olaya müdahale etti, tutanak tutu ve yapının durdurulması için yazı yazdı. Üstelik, bu işlem iki kez yapıldı.

Fakat, kimsenin cesaret dahi edemeyeceği SİT bölgesinde o firma Anıtlar Kurulu onayına gerek duymadan AVM’ye çelik giriş yapısını tamamladı.

Ortaya da ucube bir yapı çıktı. Bir bakıma, kaş yapayım derken göz çıkarıldı. Üstelik; Cumhuriyet Caddesi’ni neredeyse çıkmaz sokak yapacak bir şekilde.

Onca çaba ve çalışma bu ucube yapı yüzünden heba mı olacak?

Elbette olmayacak.

Büyükşehir Belediyesi kanunun kendisine verdiği yetki ve Bursalılardan aldığı güçle o ucubeyi yerle bir edecek.

Nerede görülmüş öyle istediğin yerden AVM’ye giriş yapmak?

Sıkılmasalar belki, Pirinç Han’a da bağlantı yapacaklar.

Kaldı ki, buna gerek var mı?

Az altta zaten AVM’nin ana giriş kapısı yok mu?

Bursa’nın gündemine giren bu konu Anıtlar Kurulu’nun da ilgi alanında. O da izinsiz yapının ortadan kaldırılması yönünde karar aldı.

Dün Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada da onaylı proje harici hiç bir uygulamaya izin verilmeyeceği paylaşıldı.

Bursa’nın bu en nadide köşesinde, onay ve izinler alınmadan bir şeyler yapmak yıllardır bu şehirden para kazanan firmaya yakışmamıştır.

Bu şehrin kurallarını hiçe saymaya kalkanlara, yasalar, hukuk ve devlet gereğini yapacaktır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın üstünde özenle durduğu Çarşıbaşı Meydan Projesi’nin böylesi bir tartışmayla şehrin gündemine girmiş olması üzücü.

Yukarıda, güya tescilli olduğu için merkez bankasının eski beton kütlesinin yeniden oraya dikilmesine tüm dayatmalara rağmen izin vermeyen Büyükşehir Belediyesi, bu çirkinliği ortadan kaldırmayı da bilecektir.

Cumhurbaşkanlığı’nın Acele Kamulaştırma Kararı ile bölgenin binalardan arındırıldıktan sonra, altta böylesi çirkin bir AVM girişiyle projenin oldubittiye getirileceğini sanmıyoruz.

İbrahim Ferik Çobanlar’a atandı

Bursa’da uzun yıllar Tapu Kadastro Bölge Müdür Yardımcılığı yapan ve en son Keles İlçe Tapu Müdürülüğü görevini yürüten İbrahim Ferik Afyonkarahisar’a atandı.

Afyon’un Çobanlar ilçesi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü görevine atanan Ferik’in Keles’ten ilişiğini kestiğini öğrendik.

Gelecek yıl yaş haddinden emekli olması beklenen Ferik’in rotasyon gerekçe gösterilerek Bursa’dan bir başka il ve ilçeye tayin edilmesini, kurumsal vefasızlık olarak değerlendiriyoruz.

Kamuya bunca yıl hizmet etmiş deneyimli bir bürokratın emeklilik öncesi görev yaptığı ilçeden bir başka ile gönderilmesini doğru bulmuyoruz.

Makamlar, koltuklar gelip geçer.

Sayıları zaten az olan Bursalı bürokratların böylesi bir bürokratik mobbinge maruz bırakılmaları hoş değil.

Bilge Kağan’ı gelecek kuşaklara tanıtmak

Osmangazi Belediye Meclisi aldığı yeni bir kararla bizim de oturduğumuz semtin bir sokağının ismini Türk tarihinin ölümsüz hükümdarıyla taçlandırdı.

Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği, Yunuseli Mahallesi’nde Alparslan Türkeş Caddesi’yle kesişen 801 Sokak’ın adı Bilge Kağan Caddesi olarak değiştirildi. Sokak işlevini kaybeden caddeye Göktürk Devleti’nin hükümdarı Bilge Kağan adının verilmesine biz de o semtin bir sakini olarak sevindik.

Moğolistan’da Türklük tarihinin silinmez izlerinden Orhun abidelerinin bulunduğu Arkangai kenti ile de kardeşlik ilişkisi başlatılmış.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kardeşliğin bir sembolü olarak Bilge Kağan Caddesi’ne bir de anıt dikileceğini açıklamış.

Gelecek kuşaklara Türklük tarihini hatırlatma adına yerinde bir karar olmuş.

Kök bağlarımızın bulunduğu Türk cumhuriyetlerinin kentleriyle Bursa’daki belediyelerimizin kurduğu kardeş kent ilişkilerini öteden beri destekliyoruz.

Bunun Osmangazi ile Arkangai arasında başlatılmış olmasını da önemsedik.