Yerel seçimler için belediye başkan aday adaylıkları konuşulmaya başlandı ama muhtarlıklar da ondan aşağı kalacak görünmüyor. Yapılan özlük hakları düzenlemeleriyle cazip hale getirilen muhtarlıklarda da yarış erken başlamışa benziyor.
Bu aralar sosyal medyada sık sık gözümüze çarpıyor. Hesaplarımızı takip eden hemşerilerimizden kimilerinin oturdukları semte muhtar adayı olma adına şimdiden kolları sıvadıklarını görüyoruz.
Kimi mahallerde de onlarca adayın çıkması sürpriz olmaz.
Bursa’nın binden fazla mahallesi var. 17 ilçenin kırsal ve merkez mahalleleri için bütün bu özelliklerin aday sayısını artıracağını düşünüyoruz.
Belediye başkan adaylıklarında olduğu gibi kısıtlayıcı bir bir düzenleme yok. Broşürünü, pusulalarını bastıran, İlçe Seçim Kurulu’na başvuran herkes aday olabiliyor.
İçişleri Bakanlığı’nın muhtar maaşlarını asgari ücret düzeyine kadar yükseltmesi buraya olan ilgiyi daha da artırdı. Sadece o değil, bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayanların prim bedelleri de devletçe karşılanıyor.
Muhtarlık müessesesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ayrı bir önem verdiği ve başlangıçta muhtarların büyük bölümünü Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde topladığı, bürokrasiye de ‘Muhtarı üzen beni üzmüş olur’ mesajları verdiği biliniyor.
Yerel yönetimlerde de muhtarlıklarla ilgili birimler, şube müdürlükleri hatta kimi anakentlerde muhtarlık işleri daire başkanlıkları bile kurulu.
Şimdiden Osmangazi ilçemize bağlı Çiftehavuzlar ve Namık Kemal Mahalleri için adayların sahada çalışmaya başladıkları, broşürlerini bastırıp, seçmenin gönlünü kazanmak istediklerini görüyoruz.
Elbette, işbaşındaki muhtarların avantajı yadsınamaz ama kim daha çok seçmene ulaşır ve gönlünü alırsa sandıkta da seçilme şansı yükselecektir.
Büyükşehir’den çalışana yüz güldüren zam
Piyasaları kasıp kavuran zamlar ücretliyi ve sabit gelirliyi zora soktu. Emeklilerin beklediği ücret artışı da gelmeyince yazın zor geçeceği görüldü.
Çalışan kesimde de beklentiler vardı.
Örneğin;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 12 binin üzerinde çalışanı var. 17 ilçeye birden hizmet götüren ve adeta dev bir holding gibi çalışan Büyükşehir Belediyesi’nin işçi statüsündeki personel ücretlerinde artış yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki akşam sürpriz bir şekilde çalışanlarını Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplayıp, ücretlere yapılan artışı açıkladı. Aktaş, 2 çocuklu bir çalışanın eline en düşük 19 bin 900 lira geçeceğini duyurdu. İşçilerin yüzünü güldüren bu müjde ile şirketler arasındaki maaş dengesizliklerinin de giderildiği duyuruldu.
Büyükşehir personeli, hemşerilerimizin yaşamını kolaylaştırma adına ağır ortamlarda ve zor şartlarda görev yapıyorlar.
Ücretlerindeki bu ara zam onların moralini de artıracaktır.
CHP Osmangazi’ye Orhan Aslan da aday
Seçim yenilgisi sonrası başını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çektiği değişimci cephe Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu istifaya ve çekilmeye zorlarken, olağan büyük kongre öncesi taşra örgütlerinde de kongre heyecanı yaşanıyor.
Kıran kıran delege seçimlerinin yapıldığı CHP Osmangazi’de de başkan adaylarının sayısı artıyor.
Cengiz Çelikten ve İl Sekreteri Baran Güneş’ten sonra Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Orhan Aslan da Osmangazi İlçe Başkanlığı’na aday olduğunu duyurdu.
Dün bir çay içimi ziyaretimize gelen Aslan, Osmangazi ilçesinde daha evvel kıl payı kaçırdıkları belediye başkanlığı seçimini kazanabilme adına yola çıktığını ve ilçe başkanlığına talip olduğunu söyledi.
Aslan’ı tanıyoruz. Uzun yıllardır CHP İl yönetiminde çalışıyor. Adeta bir parti neferi gibi görev yapıyor ve yıllardır partisine hizmet ediyor.
Kendisi aynı zamanda hem örgütü hem de Bursa’yı tanıyan bir isim.
Kongrede CHP delegesinin oyuna talip. Tercih CHP üyelerinin.