Olay Gazetesi Bursa

Şahin, negatif algıyı değiştirebilir mi?

Meslek odalarının AK Partili belediyeler, iktidar partisi ve kimi yurttaşlar nezdindeki imajı, kamuya ait ne kadar yararlı olduğunu düşündükleri proje varsa, hepsi ‘ideolojik yaklaşımla’ engellenmek isteniyor. Bu algı, Bursa‘da son dönem çokça konuşulmaya başlandı. Odalar ise buna itiraz ediyor, yanlış buldukları karar ve projeler için şehircilik ilkeleri, yasa ve yönetmeliklere göre hareket ettiklerini savunuyorlar. Daha […]

Meslek odalarının AK Partili belediyeler, iktidar partisi ve kimi yurttaşlar nezdindeki imajı, kamuya ait ne kadar yararlı olduğunu düşündükleri proje varsa, hepsi ‘ideolojik yaklaşımla’ engellenmek isteniyor.

Bu algı, Bursa‘da son dönem çokça konuşulmaya başlandı.

Odalar ise buna itiraz ediyor, yanlış buldukları karar ve projeler için şehircilik ilkeleri, yasa ve yönetmeliklere göre hareket ettiklerini savunuyorlar.

Daha geçtiğimiz günlerde toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde bu durum sert bir şekilde eleştirildi.

AK Partili üyeler, Acemler‘deki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi projesinin plan değişikliklerine askı itirazında bulunan kimi meslek odalarını, Bursa’nın yararına olan kamu projelerini ‘engellemekle’ suçlamışlardı.

Algıyı değiştirmek kolay değil.

Şehir Hastanesi Kampüsü yer seçiminde de açılan plan iptal davaları etkili olmuş, projenin yapımına uzun yıllar bir türlü başlanamamıştı.

Keza, Büyükşehir Belediyesi’nin çürük yapı stokunu eritmek için aldığı emsal artış kararı da odaların sert muhalefetiyle ve davalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Bu girişin ardından, dün Mimarlar Odası Bursa Şubesi‘nde başkanlığa aday olan Mimarlıkta Değişim Hareketi‘nin lideri Ömer Faruk Şahin‘in basın toplantısından izlenimler aktarmak istiyoruz.

Şahin, mücadeleci bir aileden geliyor.

Uzun yıllar İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanlığı görevinde bulunan Necati Şahin’in oğlu.

Bahsettiğimiz algının onlar da farkındalar.

Ömer Faruk Şahin, “Mimarlar Odası ne yazık ki, halkın, belediyelerin, BTSO’nun bürokrasinin ve toplumun her kesimiyle gergin ilişkileri olan bir Oda olarak görünüyor. Odanın toplum gözünde düştüğü bu durumdan bizler de kaygılıyız. İçe kapanık düzen, bizi içinde bulunduğumuz toplumdan uzaklaklaştırıyor” diyor.

Çatışmacı bir oda olmak istemiyoruz” diyerek yerel yönetimlerle ve bürokrasiyle diyaloğu olan, gerektiğinde yasanın kendilerine verdiği dava açma hakkını kullanmaktan da çekinmeyecek bir yönetim vaad ediyorlar.

Şahin, gerek yerel yönetimler gerekse diğer kurumlar için açılmış 10 davadan 3’ünün gereksiz olduğunu, bunların diyalogla çözülebileceğini aktarıyor.

Şahin şöyle devam ediyor:
“Açtığımız davalarla kentin silüetini etkileyen hangi projeyi durdurabildik? Dava açmak çözüm değil, önemli olan yanlışa en başında müdahil olabilmek. Biz yapıcı olacağız. Küsmeyeceğiz. Gidip konuşacağız. Belediye bize gelmiyorsa, biz gidip konuşacağız. Bizi dışta tutamazlar. Şehrin silüetini etkileyen bir çok yapıda başlangıçta söz sahibi olmak istiyoruz. Ortak bir paydada buluşmalıyız. Çünkü hepimizin hedefinde Bursa’la hizmet var.”

Şahin’i, Oda’nın toplum nezdinde düştüğü durumdan çıkarmak için tespitler yaptığını da fark ettik.

Şahin, emsal artış kararlarına ilişkin sorumuza yanıt verirken, düzenlenen halk bilgilendirme toplantısında vatandaşların Oda yöneticilerine gösterdikleri tepkiye dikkat çekti.

Emsal artışının ve kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını, bu konuda da ciddi hazırlık yaptıklarının altını çiziyor.

Mimarlar Odası’na değişime talip olan Şahin ve arkadaşları farklı dünya görüşünden gelen isimlerden oluşuyor.

Siyasi kimlikleri yok. Şahin arkadaşlarını ‘takım’ olarak tanımlıyor.

Seçimi kaybetmeleri halinde de hazırladıkları dosyayı kazananlara vermeye de hazırlar.

Bursalı mimarlar önümüzdeki hafta sonu sandığa gidecekler.

Kayıtlı Bin 640 mimar odanın yeni yönetimini seçecek.

Kazanan Bursa olsun.