Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında bir kent olduğu gerçeğini kimse göz ardı etmemeli. Buna rağmen, muhtemel bir depreme ülke ve kent olarak yeterli hazırlığımızın olduğunu düşünmüyoruz.
Maalesef hepimizde, 2000 öncesi yapı stokumuzun risklerini ortadan kaldırmaya dönük ayak sürüyen bir rahatlık söz konusu.
Sosyal faydayı öncelediklerini belirten Başkan Demir, bunu da ana gündem maddelerinden biri yaptıklarını belirtti.
Yerbilimcilerin depremin geldiğine dair seslerinin de giderek yükseldiğini hatırlatan Demir, kentsel dönüşümün hükümetin en üst kademesindeki yöneticiye kadar önemsenmesi gereken milli bir beka sorunu olduğuna vurgu yaptı. Demir, buna dönük şimdiye kadar atılan adımların ise hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.
Bursa’da 1050 Konutlar bölgesinde Türkiye’nin en büyük sayıda riskli konutun dönüştürüldüğü projenin devam ettiğine dikkat çeken Demir şöyle konuştu:
“Türkiye’de 6,7 milyon riskli yapı var. Bursa’da bu rakam 600 bin civarında. Bunlara acilen çözüm bulunmalı. Bunun ülkenin ve Bursa’nın ana gündem maddelerinden biri olmasını istiyoruz.”
İMSİAD’ın kendisine slogan olarak, “Kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşüm olmalı”yı seçtiğini kaydeden Demir, vatandaşın artık üste para vermeden riskli yapısını yenileyemeyeceğini kabul etmesi gerektiğini de hatırlattı. Demir buna da, eski arabayı değiştirirken üste para eklenmesini örnek verdi.
Sektör ‘rant’ ifadesinden rahatsız
Kentsel dönüşümün kolay olmadığını, birden çok muhatabının bulunduğunu, buna asla rant olarak bakılmaması gerektiğini de ifade eden İMSİAD Başkanı Demir, “Müteahhitlere rantçı gözüyle bakılması, üyelerimizi sektörden soğutuyor ve küstürüyor” dedi.
Demir, Bursa’da belediyelerle de iyi ilişkiler içinde olduklarını, yakında Altıparmak bölgesi için de Büyükşehir Belediyesi ve akademik odalarla birlikte harekete etme kararı aldıklarını, ayrıca buradaki sorununun ortak akılla çözüleceğine işaret etti.
Kentsel dönüşümün finansman ayağının tamamlanmadan hızlanmayacağına da dikkat çeken Demir, “Sınırlı kaynaklarla bu işi çözmek mümkün değil. Bizim Dubai ve Katar gibi kaynaklarımız yok. Kentsel dönüşüme siyasetüstü bakılmalı. Riskli yapı stoku çözülmeden hiçbirimiz güvende değiliz” diye konuştu.
İMSİAD’ın çabalarını takdir ediyoruz.
Deprem gelmeden onların daha fazla riskli konutu hızlı biçimde dönüştürmeleri için önlerinin açılması gerektiğini düşünüyoruz.
İMSİAD Başkanı Demir’in, ‘kentsel dönüşüme siyasetüstü bakılmalı’ sözleri hepimizin üzerinde durması gereken bir konu. Bir de, zihniyet dönüşümüne vurgu yapan ifadelerini de son derece önemsediğimizi belirtmek isteriz.
Bu işi kendilerine görev addetmelerini de takdirle karşılıyoruz.
Yüzlerine de söyledik.
Kentsel dönüşümün biraz da Demiryolualtındaki semtlerde, mühendislik hizmeti almamış yapıların bulunduğu tüm alanlarda yoğunlaştırılmasının Bursa’nın yararına olduğunu da buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Osmangazi’nin 2025 bütçesi 6,3 milyar TL
Belediyelerimizde ekim kasım ayları, yeni yıl bütçelerinin meclislerden geçtiği aylar olarak biliniyor.
Bu minvalde yeni yıl bütçeleri onaylanan belediyelere dün Osmangazi Belediyesi de eklendi.
Belediye Başkanı Erkan Aydın başkanlığında toplanan Osmangazi Belediye Meclisi, 2025 Mali Yılı Bütçesini 6 milyar 203 milyon 893 bin TL olarak karara bağladı. Osmangazi’de önceki ay da bir süre önce de ek bütçe kabul edilmişti.
Mali İşler Müdürlüğü’nün teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayladığı rapor meclisten de geçti. 2024’e göre gelir ve gider kalemlerinde yüzde 80’lik artış içeren bütçe mecliste grubu bulunan siyasi partilerin üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.
AK Parti ve MHP Grup sözcüleri, bazı müdürlüklere ayrılan bütçelerin, Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri genelgesi göz önünde bulundurulmadan, bir önceki yıla göre fazlaca artırıldığına dikkat çektiler.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, bütçeyi onaylayan üyelere teşekkür etti. Aydın, Osmangazi’ye hayırlı olmasını ve güzel hizmetlerde kullanılması temennisinde de bulundu.