Olay Gazetesi Bursa

Rektör Kılavuz hedefi yükseltti

Önceki akşam Olay TV’de Olay’ın İçinden programına konuk ettiğimiz Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile 35 dakika boyunca üniversitenin yeni dönemine ilişkin keyifli bir sohbet yaptık. Rektör Kılavuz BUÜ’de 6 ay önce göreve geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından tanıdığı bir isim. Gelir gelmez üniversitede özellikle öğrencileri yakından ilgilendiren dokunuşlar yaptı. Örneğin; kaldırılan yaz okulu uygulamasını yeniden başlattı. Bu haber öğrenciler arasında sevince yol açtı. […]

Önceki akşam Olay TV’de Olay’ın İçinden programına konuk ettiğimiz Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile 35 dakika boyunca üniversitenin yeni dönemine ilişkin keyifli bir sohbet yaptık.

Rektör Kılavuz BUÜ’de 6 ay önce göreve geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından tanıdığı bir isim.

Gelir gelmez üniversitede özellikle öğrencileri yakından ilgilendiren dokunuşlar yaptı.

Örneğin; kaldırılan yaz okulu uygulamasını yeniden başlattı. Bu haber öğrenciler arasında sevince yol açtı.

Saim Hoca İlahiyat Fakültesi kökenli. Fakat üniversitede hem dekan yardımcılığı hem dekanlık hem rektör yardımcılığı yaptı ve nihayetinde rektör olarak görevlendirildi.

Hem şehirde hem de üniversite camiasında hüsnü kabul görmüş isim olarak duruyor.

4 yıl boyunca Bursa Uludağ Üniversitesi ona ve ekibine teslim edildi.

Programda konuşurken Bursa Uludağ Üniversitesi için hedeflerini de açıkladı.

Örneğin;

Dünya üniversiteleri liginde bin 336. sırada bulunan BUÜ’yü 4 yılda binli sıralara, halen Türkiye üniversiteleri arasında 26’daki yerini de 10’lara çekmeyi hedefliyor.

Ama bunu tek başına kendisinin ve ekibinin yapamayacağını da farkında.

Topyekun, Bursa’nın bütün katmanlarıyla, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, BTSO, sanayiciler, akademisyenler, öğrenciler ve personelle bu hedefe ulaşacaklarına inanıyor.

Öğrencilere kaliteli bir eğitim ve öğrenci dostu üniversite olmayı vaat ediyor.

Aynı şekilde personele birliktelik ruhuyla hareket etme ve liyakat esaslı bir görevlendirme sözü veriyor. Akademisyenlerden ise kentle bütünleşen bir üniversite modeli oluşturmayı istiyor.

Saim Hoca, öğrenciyi ‘velinimet’ olarak görüyor.

Çünkü; onlar olmadan üniversite ve kendilerinin de olamayacağını düşünüyor.

Bu açıdan öğrenciye, personele ve akademisyenlere değer veren bir yönetim modeli oluşturacaklarının altını çiziyor.

Üniversite’de 6 aydaki küçük dokunuşların geri bildiriminin de son derece olumlu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kılavuz, öğrenci sayısı 70 bini aşan BUÜ’den yeni butik üniversiteler doğabileceğini de düşünüyor.

Hatta, bu konudaki teklifini son bursa programında Cumhurbaşkanı’na açtığını, Erdoğan’ın da ‘bunu inceleyelim’ dediğini hatırlatıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin öğrenci yoğunluğu bakımında Türkiye’de ilk beşe girdiğini de kaydeden rektör Kılavuz, sahil ve ova ilçelerinde, merkezde 4-5 butik üniversite kurulabileceğini, bunun için mevcut fakülte ve MYO binalarından faydalanılabileceğini de ifade ediyor.

“Biz anaç bir üniversiteyiz. Bünyemizden rahatlıkla butik üniversiteler doğurur ve onları himaye edebiliriz” diyen Prof. Kılavuz, bu yılki yüzde 99’u bulan doluluk oranıyla da övünüyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi kontenjanlarının bu denli rağbet görmesinden de doğal olarak mutlu olduklarını söylüyor.

Peki, ya belediyelerle ilişkiler nasıl yürüyecek?

Rektör Hoca Bursa’daki tüm belediyelerle iyi bir ilişki yürüteceklerini, hepsiyle kent yararına projeler üretebileceklerini de vurguluyor.

Prof. Kılavuz, Diş Hekimliği Fakültesi’nin açılması için Sağlık Müdürlüğü ile görüştüklerini, binayı kullanıp buranın akademisyen kadrosunu da kendilerinin oluşturacaklarını hatırlatıyor.

Üniversite’nin devam eden projeleri ne olacak?

Büyük bir yurt açığı olduğu biliniyor.

Bu amaçla Kredi Yurtlar Kurumu’na tahsis edilen arsaya özel sektör yatırım yapacak.

KYK’nın yeni yatırımlarıyla yatak sayısı 8 bin artacak.

Keza, sosyal tesis projesinden vazgeçilmiş.

Devam eden cami inşaatının altındaki dev alan kültürel amaçlı kullanılacak. Burada kütüphane, etüt alanları, kültürel ürünlerin sergileneceği mekanlar yer alacak.

Saim Hoca kolları sıvamış.

4 yıl sonra geride iyi izler bırakmayı hedefliyor.

Kendisine ve ekibine kolaylıklar diliyoruz.