Yerel yönetimler yıllardır reform bekliyor. Özellikle gelir paylaşımı adaletsizliğini giderecek düzenleme, belediye başkanlarımızın beklentilerinin başını çekiyor.
İller arasında genel bütçe vergi gelirlerinin dağıtımında büyük haksızlıklar var. İstanbul ve Kocaeli gibi kentlerin belediyelerinin nüfus başı aldığı payları diğer belediyelere maalesef alamıyor.
Maalesef, bu yüzden taşradaki yüzlerce belediye mağdur durumda.
Bursa Büyükşehir Belediyesi de mağdurların başında yer alıyor. Üretim yeri Bursa olup merkezi İstanbul olan çoğu fabrika yüzünden Bursa’nın başka vergi geliri kaybı da söz konusu.
Adaletsizliğin giderilmesi konusunda yasama organına yıllardır çağrılar var ama nedense düzeltilmedi.
Belediyelerimize nüfus başı ödenen rakamlar arasında öyle uçurumlar bulunuyor ki, bu haksızlığa üye oldukları Türkiye Belediyeler Birliği vasıtasıyla çözüm aradılar ama netice elde edemediler.
Şimdi gündemde yeni bir yerel yönetim reformu var.
TBMM’de bir çalışma hazırlığı yapılmış ki, medyaya sızmış.
Özellikle paylaşım adaletsizliğinin giderilmesi öne çıkarılıyor.
Pandemi ile mücadelede bütçelerinin büyük bölümünü kullanan yerel yönetimlerin aslında böylesi bir soluklanmaya ihtiyacı var.
Diğer maddeler belki geciktirilebilir ama başkanları mali anlamda rahatlatacak düzenleme mümkün olan en kısa sürede yasalaşmalı.
Borçlanmanın giderek arttığı belediyelerimizin düzlüğe çıkarılması için gelir artırıcı düzenleme kaçınılmaz gözüküyor.
Medyaya düşen haberlere bakılırsa büyükşehir belediyelerine verilen kimi yetkilerin yeniden ilçe belediyelerin devri de konuşuluyor.
Aslında bu durum da tartışılır.
Çünkü; ilçe belediyelerin durumu büyükşehirlerden daha kötü. Onların bir çok hizmetini halen Büyükşehir yürütüyor.
Durumu iyi olan bazı ilçe belediyelerinin ise sıkı mali disiplin uyguladıkları biliniyor.
6360 Sayılı Bütünşehir Yasası ile sorumluluk alanları il sınırlarına kadar büyütülen büyükşehir belediyelerinin bazı yetkilerinin yeniden ilçe belediyelerine devri taslak reform paketinde var gibi görünse de, bunu ilçe belediye başkanlarının isteyeceğini sanmıyoruz.
Ortalıkta dolaşan taslakta, merkezde nüfusu 500 binin altındaki ilçe belediyelerinin kaldırılması gibi bir düşünce de görünüyor.
Bu da büyük ses getirir.
Büyükşehir statüsünde olup nüfusu 500 binin altındaki ilçeleri kaldırmak beraberinde başka sıkıntılara da yol açabilir.
Hele hele, taşra-merkez ilçeler gibi bir düzenleme de ayrımcılığa yol açabilir.
Başlangıçta 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’na muhalefetin büyük bir direnişi vardı. Şimdi bu düzenlemelere de CHP tepki verecektir.
O ilçede kooperatif kuruluyor
AK Partili Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş’ın girişimleriyle ilçede Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulması için ilk adım atıldı.
Eko Turizm Tesisleri’ndeki toplantıda üreticiler, İl Tarım ve Orman Müdürülüğü uzmanları ve İlçe Tarım Müdürülüğü yetkilileriyle bir araya gelen Başkan Aktaş, teşviklerden daha fazla yararlanmak maksadıyla tarımsal kalkınma kooperatifi kurmak için kolları sıvadıklarını açıkladı.
Toplantıya AK Parti Harmancık İlçe Başkanı Yakup Bayram da katıldı.
Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulması hedefi de bulunan Harmancık’ta eksik olan kooperatifin faaliyete geçirilmesiyle yola çıkılacak görünüyor. Son dönem meye üretiminin arttığı ilçede kooperatif vasıtasıyla üreticinin tarımsal desteklerden daha çok yararlandırılması öngörülüyor.
Belediye müzeleri yeniden ziyaretçileriyle buluşuyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi içindeki müzeleriyle Yaşam Kültürü Müzesi kapılarını yeniden ziyaretçilerine açtı.
Enerji, Göç Tarihi, Tekstil Sanayi, Vakıf Kültürü gibi müzelere ev sahipliği yapan Merinos’taki kompleks, pandemi tedbirleri kapsamında bir süredir ziyaretçi kabul etmiyordu.
Burayla birlikte artık Yaşam Kültürü Müzesi’nde de önlemli olarak ziyaretçi kabulüne başlandı.
‘Önce sağlıklı’ diyerek salgının bulaşımını engelleme adına aylar önce kapatılan Büyükşehir müzelerinin bir kısmı ise tedbirli olarak ziyaretçi kabul ediyordu.
Şimdi müzelerin tümü Bursalılar ve yabancı konuklarıyla yeniden buluşacak.