Her özelleştirme, beraberinde çalışanlara dönük işten çıkarma, sendikasızlaştırma, ücret azaltma vb. gibi negatif unsurlar taşır.
Bursa’da yeniden bunun sinyalleri gelmeye başladı.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ihalenin ardından 521 milyon dolar bedelle bir süre önce Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ’ye devrettiği Orhaneli Termik Santralı ile Tunçbilek Termik Santralı’nda taşeron firmalarda çalışan 700 dolayındaki emekçinin iş akitleri, Türkiye Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) tarafından feshedildi.
Bu işçiler arasında Soma Elektrik Üretim AŞ’ye bağlı iken Çelikler firmasına devredilen Bursa Linyitleri İşletmesi’nde çalışan taşeron elemanları yok.
Onlarla birlikte sayı bini geçiyor.
EÜAŞ’ın tazminatlarını ödeyerek iş akitlerini fesh ettiği elemanları yeniden işe başlatma konusunda hem Türk-İş’e bağlı Maden İşçileri Sendikası Bursa ve Havalisi Şubesi hem de TES-İŞ Kütahya Şubesi’nin çabalarının olduğu haberleri geliyor.
Özelleşme ihalesini kazanan firmanın taşeronları tazminatları ödendikten sonra yenide işe alma konusunda söz verdiği konuşuluyor.
Söz yerine getirilir mi ?
Bunu zaman gösterecek.
Taşeron elemanların asgari ücretle çalıştırıldığı düşünüldüğünde, yeniden işe alınmamaları durumunda, bölgede yeni bir istihdam sıkıntısı patlak verebilir.
Dünya zulme suskun
Aslında Doğu Türkistan’dan her yıl ramazan ayında benzer haberler geliyor.
Çin zulmü altında ezilen Müslüman Uygur Türklerine bırakın özgürce yaşamayı, inançlarının gereği oruç tutmalarına dahi izin verilmiyor.
Komünist Çin yönetimi, Uygurlara bulunduğu topraklarda adeta yaşam hakkı tanımıyor.
Dünya nedense, Çin’den gelen insanlık dışı haberleri görmüyor, üç maymunu oynuyor.
Türkiye dışında medeni Batı ve İslam ülkeleri Çin’e dönük en ufak bir kınama açıklaması yapmıyor.
Bursa’da bu durumu protesto için önümüzdeki pazar akşamı Kent Meydanı’nda 21.00-23.00 saatleri arasında yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilecek.
Bu arada MHP Yıldırım İlçe Başkanı Erkan Subaşı tarafından da bugün saat 17.30’da Setbaşı Mahfel önünde, Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uygulanan baskılara yönelik tepki amacıyla bir basın açıklaması yapılacak.
MHP’liler, “Bayrağını kap gel” çağrısıyla Bursalıları baskıcı Çin’i kınamaya çağırıyor.
UNESCO logosu her yerde
Bursa, envanterindeki tarihi ve kültürel zenginliklerle uzun uğraşlar sonrası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebildi.
Sultan Külliyeleri, Tarihi Çarşılar ve Cumalıkızık konseptiyle UNESCO listesine kabul edilen Bursa şimdi bunun reklamını yapıyor.
Bursa’nın tarihi yerlerine Dünya Mirası yazılı materyaller monte edilirken, dolmuşlardan sonra Bursaray vagonlarına da dünya mirası logoları yapıştırıldı.
Bu sayede hem Bursalılar hem de kentimize gelecek yerli ve yabancı misafirler üzerinde etki bırakılmak isteniyor.
Kentin tarihi değerleriyle dünyanın sayılı kültür mirasları içine girişi Bursa’ya gelecek herkese hatırlatılıyor.
Bu sayede ekonomik bir getiri de hedefleniyor.
Sonraki hedef ise İznik’in bu listeye dahil edilmesi.
Bursa iyi kovalarsa, Hıristiyan dünyası için önem arz eden İznik’i de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aldırabilir.