Olay Gazetesi Bursa

Osmangazi’den kentsel dönüşüm yazımıza itiraz

Dün bu sütunlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Demiryolualtı olarak bilinen Etibank bölgesinde kentsel dönüşüm işine el atacağını, fakat bunun netice vermesi için baştan doğru bir model seçilmesi gerektiğini, Osmangazi Belediyesi’nin rezerv boş alanlardan başladığı uygulamanın semt sakinlerince çok kabul görmediğine değinmiştik. O yazımıza Osmangazi Belediyesi’nden itiraz geldi. Telefonla arayan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülşah Cebelli, Soğanlı’da belediyelerinin başlattığı kentsel dönüşüm […]

Dün bu sütunlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Demiryolualtı olarak bilinen Etibank bölgesinde kentsel dönüşüm işine el atacağını, fakat bunun netice vermesi için baştan doğru bir model seçilmesi gerektiğini, Osmangazi Belediyesi’nin rezerv boş alanlardan başladığı uygulamanın semt sakinlerince çok kabul görmediğine değinmiştik.

O yazımıza Osmangazi Belediyesi’nden itiraz geldi.

Telefonla arayan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülşah CebelliSoğanlı’da belediyelerinin başlattığı kentsel dönüşüm projesinde kimseden zorla yer almadıklarını ve dönüşümle elde edilen konutların yüzde 40’na bölgede oturan hemşehrilerinin taşıdıklarını anlattı.

Ardından da Osmangazi Belediyesi’nden bir açıklama gönderildi.

Yanıt hakkına saygı gereği o açıklamayı da okurlarımızla paylaşıyoruz.

Zaten biz de dünkü makalemizde Osmangazi Belediyesi’nin yanlış bir iş yaptığını belirtmedik, ancak Soğanlı’da tercih edilen dönüşüm modeline semtten beklenen destek gelmemesi üzerinde durmuştuk.

Peki, ne deniyor o açıklamada?

İşte o açıklamadan pasajlar;

“Sizin de bildiğiniz gibi Osmangazi Belediyesi olarak, 2009 yılından itibaren Bursa’nın kentsel dönüşümüne yön verecek projeler üzerinde çalışmaya başladık. Türkiye’de bu konuda ‘Master Plan’ ortaya koyan ilk belediye olarak kentsel dönüşümün temelini oluşturan birçok strateji oluşturduk. Bu çalışmalarımızın sonucunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ideal gösterdiği zemin+5 kat uygulamasının hayata geçtiği büyük bir proje olan Soğanlı Kentsel Dönüşümünde 2018 yılında hayat başladı.”

Devamla şunlara değinilmiş;

“Soğanlı Mahallesi’nde 246 adet bina bulunan yaklaşık 7 hektarlık alan Bakanlar Kurulu’nun 13.08.2013 tarihli kararı ile riskli alan; bu alana bitişik yaklaşık 35 hektar alan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 02.08.2013 tarih ve 4800 sayılı Bakan oluru ile rezerv alan olarak ilan edildi. Osmangazi Belediyesi Soğanlı Kentsel Dönüşüm Proje alanında yeni bir bölge imara açmamış var olan imar planlarını da revize ederek daha yaşanabilir, standartları yüksek hale getirilerek, dönüşüm planı uyguladı ve bölgede bulunan imar parsellerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte 130 milyon 897 bin 306 TL kamulaştırma bedeli ödeyerek satın aldı.”

Açıklamada şunlar da vurgulanmış;

“Bu alana yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan imar planına göre, rezerv alana da 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’nci maddesi gereğince imar uygulaması yaparak yeni imar parseller oluşturuldu, oluşturulan parseller beş kısma ayrılarak 2886 sayılı kanun gereğince kat karşılığı olarak ihale edildi ve bu alana bin 849 konut, 218 de dükkân yaparak inşaatlar kamuoyu ile paylaşılan şekilde başarıyla tamamlandı.”

Osmangazi açıklaması şöyle devam etmiş;

“Riskli alan olarak ilan edilen bölgede ise inşaat çalışmalarına başlanabilmesi için mülkiyet sahipleriyle rezerv alandaki yeni gayrimenkuller ile riskli alandaki 246 adet riskli yapının takası için görüşmelere başlandı ve 70 adet riskli yapının mülkiyet sahipleriyle anlaşılarak bu hak sahiplerine 128 adet konut, 5 adet dükkân verilerek rezerv alanda yapılan yeni yapılara nakli gerçekleştirildi. Şu ana kadar belediyemiz bölgede bulunan 70 adet riskli yapının yıkımını gerçekleştirdi. Riskli alanda yer alan nüfusun %33’ü şu ana kadar rezerv alana taşındı.”

Osmangazi Belediyesi’nin bölgede yaşayanların mağdur olmaması, başka bölgelere taşınmak zorunda kalmamaları için kentsel dönüşüm planlarında uygulanan ve önerilen yöntem olan, ‘doldur boşalt’ yöntemini kullandığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere de yer verilmiş:

 “Yani rezerv alanda konutların yapılarak riskli alanda bulunanların bu bölgede yerleşiminin sağlanması ve riskli bölgenin de daha sonra yıkılarak kentsel dönüşüm planının uygulanması hedeflendi. İkamet ettikleri taşınmazın bulunduğu bölgede kalmak isteyen bu sebeple henüz uzlaşmaya varılamayan hak sahiplerinin ise görüş ve önerileri dikkate alınarak 7 hektarlık riskli alanda yeni plan ve proje çalışmaları halen devam etmektedir. Plan ve proje işlemleri tamamlandıktan sonra riskli alanda kalan hak sahipleri ile de görüşmelere başlanarak dönüşüm tamamlanacaktır.”

Son bölümde ise, “Osmangazi Belediyesi kentsel dönüşümü bina yıkıp yerine yeni bina yapmak şeklinde değil, tüm sosyal, ekonomik, eğitim, ulaşım olanakları düşünülmüş, şehre katma değeri yüksek bir proje olarak değerlendirmiş ve tüm planları bu şekilde uygulamıştır. Tüm sosyal olanakları planlanarak hayata geçirilen Soğanlı Kentsel Dönüşümü, birçok yönü ile benzersiz bir projedir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da Bursa ziyareti sırasında gezme fırsatı bulduğu Soğanlı Kentsel Dönüşümünün örnek bir proje olduğunu söylediğini de hatırlatmak isteriz” denmiş.

Biz buradaki dönüşümde halk katılımının yetersizliğini eleştirdik, onlar da yanıt verdiler.

Takdir okurun.