Önceki akşam, bölge iş adamı Osman Altınoğlu’nun sahibi olduğu Elegans Düğün Salonları’nda Bursa’nın Dağ yöresinin aksaçlıları olarak bilinen ileri gelenlerin bir toplantısı vardı.
‘Bursa Uludağlılar Buluşması’ olarak adlandırılan toplantıda bölgenin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
O toplantıda aynı zamanda Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nin de başkanı olan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Dağ-Der Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya, İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, eski bölge milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Dağ-Der’in eski genel başkanlarından Yüksel Acar, yörenin yetiştirdiği iş adamı, bürokrat muhtar ve STK temsilcilerinden bazıları katıldı.
Toplantıda 700 yıllık geçmişi olan kentte, bölge insanın ne kadar organize, ne kadar güçlü olduğu, Bursa ekonomisinin neresinde bulunduğu, nerede olmaları gerektiği, farkın nasıl kapatılacağı uzun uzun konuşuldu.
Toplantının moderatörlüğünü Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Beşli yaptı.
Toplantıda, kent bürokrasisi ve yerel yönetimlerde yaşanan değişimlerden bölge insanın etkilenmemesi, tenkisat vb. gibi olumsuzlardan zarar görmemesi için gerekli siyasi girişimlerin başlatılması ve bu konuda gerekirse Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile de görüşülmesi önerildi.
Çözüm amaçlı içinde Dağ-Der’in olduğu 5 kişilik komisyon oluşturulması, büyük bir Dağ çalıştayının yapılması, Dağ yöresi için siyasi tartışlarını dışında eski Köy Enstitüsü modeli üzerinde çalışılması ve köylüyü yeniden milletin efendisi yapma amaçlı yola çıkılması gündeme getirildi.
Ayrıca 2019’da yine yörenin Bursa’da milletvekili ve belediye başkanı anlamında da temsili için şimdiden harekete geçilmesi dile getirildi.
Toplantıda söz alan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da yöre insanına müjde verdi.
Bursa’da bilişim ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren yöre doğumlu bir iş adamının bölgeyi uçuş eğitim merkezi yapacak bir proje ile kendisine geldiğini, Orhaneli Belediyesi olarak bu projeye her türlü desteği vereceklerini anlattı.
Orhaneli’de Kömür İşletmesi’nin hafriyat alanının düzlenip amatör uçakların inip kalkabileceği bir piste dönüştürüleceğini, buraya hangarlar dahil yapılacak her türlü yatırımı iş adamının üstleneceğini açıkladı.
Tatlıoğlu bu projenin yöre ekonomisini de canlandıracağını anlattı.
Orhaneli’nin uçuş rotası üzerinde bulunmamasının bir avantaj olduğunun altını çizen Tatlıoğlu, ayrıca bölgedeki meslek okullarında okuyan tüm öğrencilere de uçuş eğitimleri verileceğinin de kaydetti.
Tatlıoğlu, ilçeye kurulması gündemde olan Maden Organize Sanayi Bölgesi’ne de yöre iş adamlarını yatırım yapmaya ve TKDK’nın kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılık hibelerinden faydalanmaya çağırdı.
Dağ-Der Genel Başkanı Prof. Kaya ise, bölgenin kurtuluşu için yurdun dört bir yanındaki yöre doğumlu akademisyenlerin de katılacağı bir bilimsel buluşma planladıklarını, bu buluşmada konu başlıklarıyla çözüme dönük çalışmalar yapacaklarını anlattı.
BAL-GÖÇ’te kongre vakti
Bursa’nın devlet eliyle kurdurulmuş STK’larından biri olan BAL-GÖÇ’te de kongre hazırlığı var.
“Sevdamız ve yapacaklarımız bitmedi” sloganıyla BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan ve ekibi göreve yeniden talipler.
Önümüzdeki 24 Aralık pazar günü Yıldırım Belediyesi’nin Yunus Emre Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilecek BAL-GÖÇ kongresine Özkan ve ekibinin tek liste ile gitmesi bekleniyor.
BAL-GÖÇ’ün 17. Olagan Kongresi’nde sürpriz beklenmiyor.
Aynı zamanda Balkan Göçmenleri Federasyonu’nun da Başkanı olan Prof. Özkan ve ekibine kentimizdeki soydaşların tam destek vermesine kesin gözle bakılıyor.