Bursa bir süredir, kentteki çürük yapı stoğunu yenilemek için alınmış teşvik amaçlı emsal artış kararını tartışıyor.
Başını Akademik Meslek Odaları ile Nilüfer Belediyesi’nin çektiği bir kesim, Büyükşehir Belediyesi‘nin teşvik amaçlı emsal artış (ilave imar) kararına muhalefet ediyordu.
Nitekim, bu konuda Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde Bursa‘nın merkezi ve 17 ilçesini kapsayan 0,50 emsal artış kararı Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nce yargıya taşınmıştı.
Bursa İdare Mahkemesi, kent genelini ilgilendiren emsal artış kararının yürütmesini durdurmuştu.
Bu davada henüz esastan kararı çıkmış değil.
Fakat, Nilüfer‘den dayanıksız sitede oturanları sevindirecek farklı bir yargı haberi geldi.
Bursaray Nilüfer Metro İstasyonu karşısındaki Nilüfer Sitesi’nin çürük 180 dairelik 18 bloklu yapılarının bulunduğu 5 parsel için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde verilmiş emsal artış hakkına Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası Bursa şubelerinin açtığı yürütmeyi durdurma davası Bursa 1. İdare Mahkemesi‘nce reddedildi.
Parsel bazlı emsal artışı için açılmış yürütmeyi durdurma ve iptal davasının ilk aşamasının reddedilmesi Bursa’da yeni bir dönemin de habercisi.
Karara hem Nilüfer Sitesi Yöneticiliği hem de Büyükşehir Belediyesi müdahil olmuştu.
Konuyu dün Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe‘ye sorduk.
Nilüfer Sitesi’nin emsal artış kararına yapılan yürütmeyi durdurma talebinin reddedildiğini Başkan Altepe de doğruladı.
Altepe, kararla Nilüfer Sitesi’nin yenilenmesinin önünde artık engel kalmadığını söyledi.
Altepe, “Burada bir sıkıntı kalmadı. Artık sitenin yıkılıp yeniden dayanıklı hale getirilmesi konusunda bir sorun yok” dedi.
Keza, aynı soruyu Nilüfer Sitesi Yöneticisi Metin Onan‘a da yönelttik.
Onan çıkan karardan mutluydu.
Sitelerinin içinde bulunduğu mağduriyetin, 3 kişilik bilişkişi rarporuyla mahkemeye sunulduğunu anlatan Onan şöyle konuşuyor:
“Mahkeme mağduriyetimizi dinledi ve haklı buldu. ŞPO’nun yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Bu karar bütün Bursa’yı etkileyecek bir karar değil, sadece bizim parsellerimiz için geçerli. Biz Oda yöneticileriyle de konuştuk. Onlar da haklılığımızı anladılar.”
Nilüfer Sitesi’nin zaten baştan kamuya yüzde 65 terk yaptığını hatırlatan Onan devamla şunları vurguluyor:
“6 katlı 18 bloğumuz ve 180 dairemiz vardı. Şimdi bunlar yıkıldı, yerine 14’er katlı, toplam 320 daireli 6 blok yapılacak. Yeşil alan terkimiz böylece 70 bin metrekareyi bulacak. Sadece kendi içimizde 4 bin metrekare yeşil alan olacak. İçeride ticari üniteler bulunmayacak.”
Kat ve daire sayısı artarken, blok sayısı azalıp, yeşil alan da bir o kadar büyüyor.
Başkan Onan, Ergün Yol Yapı ile Mehmet Adanalı‘nın yüklenicisi olduğu ve Park Nilüfer adını alacak proje için 2,5 yıldır uğraştıklarını, sonunda yargının da dava açan odaların da kendilerini haklı gördüğünü söylüyor.
İhsaniye‘ye de dikkat çeken Onan, orada kentsel dönüşüm adı altında yeşil alansız binaların yan yana yükseldiğini, oysa kendi parsellerinde yeşil alanın daha da çoğaldığını ifade ediyor.
“Bu binalar artık ayakta kalabilecek binalar değildi. Her şey Şehir Plancıları’nın anlattığı gibi de değil” diye konuşan Onan sözlerini, “Binalarımızın yenilenmesi kaçınılmazdı. İki kolon kesilerek 15 dakika içinde koca blok un ufak biçimde yerle bir oluyor. Zaten 1990’da yapılan tespitlerde 10 blok için oturulamaz raporu verilmişti” ifadeleriyle tamamlıyor.
Parsel bazlı yargı kararı Nilüfer Sitesi’ni rahatlatmış. Ancak Bursa’da buna benzer onlarca çürük site ve on binlerce dayanıksız konut daha var.
Özendirici uygulamalar olmadan, salt şehircilik ve plan yapım teknikleri düşünülülerek, kentin statik bakımdan güven vermeyen yapılarının sağlamlarıyla yer değiştirmesi çok zor.