Olay Gazetesi Bursa

Nilüfer Barajı’na santral kurulacak

Müjdeyi önceki akşam Olay TV’de yapım ve sunumunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına konuk olan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç verdi. BUSKİ, arıtma ve su deposu çıkışlarından sonra barajlara da hidroelektrik santral (HES) kurma kararı aldı. BUSKİ’yi öteden beri, görev sorumluluklarından başka yenilenebilir enerji santrallerine de önem veren bir kurum olarak tanıyoruz. Genel Müdür Gülenç ile konuşurken, örneğin; kent merkezinde su ve kanalizasyon şebekelerinin alınan […]

Müjdeyi önceki akşam Olay TV’de yapım ve sunumunu üstlendiğimiz Olay’ın İçinden programına konuk olan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç verdi.

BUSKİ, arıtma ve su deposu çıkışlarından sonra barajlara da hidroelektrik santral (HES) kurma kararı aldı.

BUSKİ’yi öteden beri, görev sorumluluklarından başka yenilenebilir enerji santrallerine de önem veren bir kurum olarak tanıyoruz.

Genel Müdür Gülenç ile konuşurken, örneğin; kent merkezinde su ve kanalizasyon şebekelerinin alınan kredilerle yüzde 100 oranında yenilendiğini söyledi.

1989’da şebekeye verilen her 100 litre suyun 67 litresinin toprağa sızdığını, yapılan yatırımlarla bugün şebekedeki kayıp- kaçak oranını yüzde 19.85’e kadar düştüğünü hatırlattı.

Gülenç, hedeflerinin bu oranı yüzde 15’lere kadar indirmek olduğunu söyledi.

BUSKİ’nin Avrupa Yatırım Bankası’ndan aldığı krediyle kurduğu SCADA sistemiyle Bursa’yı 256 bölgeye ayırdıklarını kaydeden Gülenç, bu sayede şebekedeki kayıp-kaçak oranını daha yakından takip ve anında müdahale etmeye başladıklarını anlattı.

Gülenç, sistem sayesinde, tüm baraj ve depoların da anlık izlendiğini, buraya yapılabilecek olası sabotaj ve müdahalelerin de tespit edilerek otomatik olarak suyun kesilebildiğini ifade etti.

Sorumluluk sahaları 7 ilçeyken, 6360 Sayılı Bütünşehir Yasası ile buna 10 ilçe daha eklendiğini, hizmet götürdükleri alanın da 2 bin 900 kilometrekareden 11 bin kilometrekareye yükseldiğini, içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu, arıtma ve sulama göletleri hizmeti götürüldüğünü, şu an başlamış yarım işleri bitirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

BUSKİ’nin eklenen 10 ilçeden sadece İnegöl, Karacabey ve  Mustafakemalpaşa merkezinde içmeyusu, kanalizasyon ve arıtma tesisi yatırımlarına giremediğini, bunun için de Avrupa Yatırım Bankası’ndan 50 milyon Euro kredi kullanacaklarını, bu üç ilçeye 200 milyon liralık yatırım yapılacağını söyledi.

Kırsalda şimdiye kadar 5 gölet yaptıklarını, 15 gölette de çalışmaların sürdüğünü belirten BUSKİ Genel Müdürü Gülenç, arıtma tesislerinin yapımının da sürdüğünü aktardı.

Devam edenlere ilave olarak Karacabey-Yeniköy’e yeni bir arıtma yapacaklarını da ekledi.

Genel Müdür Gülenç, nüfusu 25 binden küçük Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin arıtma tesisi projelerini de SUKAP projesi ile İller Bankası’ndan yüzde 50 hibeli olarak hayata geçireceklerini müjdeledi.

 

Yüzde 12 tasarruf

 

Gülenç, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili de şunları söyledi:, “Enerji konusunda da iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyoruz. Bugüne kadar 8 tane santral yaptık. Bunların üçü HES. Su arıtma tesislerinden şehrin ihtiyacı kadar su aktıkça bizde bunun elektriğinden istifade ediyoruz. D-0’a yaptık bir tane.

2 tane de D-12, D-13 depoları Çekirge Devlet Hastanesi yanında. Bunun dışında GES’ler var. D-46 Deposu’na kurduk. Batı ve Doğu Arıtma Tesisleri’ne de GES kurduk. Kullanmadığımız tüm alanlara yenilenebilir enerji tesisi kuruyoruz. Mudanya Tepedevrent’e RES yaptık. Burada da rüzgardan faydalanacağız.”

Peki bütün bu yatırımlar ne anlama geliyor?

Gülenç onu da şöyle izah ediyor:

“Bu sayede toplam enerji faturamızın yüzde 12’sini karşılar hale geldik. Bunu gördükten sonra duramadık, şu anda Nilüfer Barajı’ndan salınan suyun savağına da HES planladık. İnegöl’e 3 tane yapıcağız. Bir de çamur yakma tesisimiz var 400 bin ton kapasiteli. Türkiye’de yerli yatırımla yapılmış ilk tesis.

Ülkemizin dört bir yanından incelemeye geliyorlar. 17 ilçemizin arıtmalarındaki çamurları Bursa’ya taşıyıp, burada yakarak elektrik üretiyoruz. Doğu ve Batı arıtmalardaki koku sorunu da ortadan kalktı. Burada da çamur bertarafından ton başı 65 lira olan elektrik giderimizin 25 lirasını üretilen enerji ile karşılıyoruz. BUSKİ olarak konuda da örnek bir proje kurmakla övünüyoruz.”

Gülenç, tartışmaların aksine 30 büyük kent arasında su fiyatlarının pahalılığında 19. sırada gözüktüklerini de hatırlattı.

Gülenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatıyla suda yeni bir indirim için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.